Renovera gammal ljuskrona elektriskt

2k läst  23 svar

 1. Lärospånet
  Renoverare · Nivå 9
  Aha - då förstår jag - tack!
   
  • Laddar…
 2. Lärospånet
  Renoverare · Nivå 9
  Stort tack för svaren!

  Vågar jag komma med fler frågor?

  Först en kort observation, du skrev "Lampgängan innerst på bild här är isolerad mot ytterhylsan med en bakelitring." - men visst är väl den ringen keramisk liksom insatsen i lamphållaren?

  Och sen en lite större fråga, du skrev att lampor som byggs om på detta sätt inte får säljas utan CE-märkning - hur ser reglerna ut mer precist? Man kan ju köpa gamla lampor på loppisar, antikaffärer och auktioner som mycket väl kan vara ombyggda och det finns tom specialfirmor som säljer riktigt gamla lampor med helt nytt kablage, kontakter mm. Hur fungerar den här regeln om klippt sladd - är det ens en regel eller bara en praxis?

  Jag beklagar om dessa frågor ligger för långt kärnan i din artikel, men den väckte mitt intresse!
   
 3. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Keramik är det ja, inte bakelit. Tack för påpekandet.

  Vad som gäller vid försäljning är en tolkningsfråga av
  elsäkerhetslagen 2016:732
  elsäkerhetsförordningen 2017:218
  produktsäkerhetslagen 2004:451
  m.fl... som bottnar i direktiv m.fl...

  Men man lär göra ganska långtgående tolkningar som gör man man lätt hamnar i elsäkerhetsverkets föreskrifter 2016:1 för vad som krävs av en tillverkare. Det finns dock undantag i produktsäkerhetslagen §3
  Lagen tillämpas inte i fråga om
  1. begagnade varor som tillhandahålls som antikviteter, och
  2. varor som skall repareras eller renoveras innan de kan tas i bruk, om näringsidkaren tydligt informerar konsumenten om att det är fråga om en sådan vara


  Så genom att klippa stickproppen kommer man runt det legala problemet. Gränserna här går säkert att diskutera riktigt djupt och länge och med stor glöd. Men grundläggande är givetvis att man gör ett bra arbete med renoveringen så att lampan håller den tekniska säkerhetsnivå som krävs och gärna lite till. Allt annat är sekundärt.
   
  • Laddar…
 4. Lärospånet
  Renoverare · Nivå 9
  Tack för utförligt svar, ja det verkar inte helt enkelt att reda ut exakt vad som gäller, men nu blev jag i alla fall lite klokare! Jag tycker att det låter vettigt det där med att näringsidkaren ska nogsamt informera om vad han/hon säljer, samt precis som du skriver att viktigast av allt är att lamporna renoveras på ett bra sätt. Det är ett stort ansvar som man tar på sig när man återför en sådan gammal pjäs till användning i ett modernt hem. Samtidigt så gör man något som är bra för miljön och så får man något unikt som i många fall är av en helt annan kvalitet än det som kläms ihop någonstans i en fabrik utan mycket miljötänkande och säkerhetstänkande för personalen på andra sidan jorden).
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem Nivå 1
  En del av reglerna tas upp i denna artikel, lite feltolkningar. Men i stort är mycket rätt, men det finns givetvis väldigt mycket mer att tänka på när man ska renovera en lampa, bordslampor och golvlampor ska ha dragavlastning mm. Det finns en bok hur man ska göra om man vill göra rätt, avsedd för elektriker/installatör.

  https://www.inforlag.se/artikel/elhandbok_for_ombyggnad_av_ljusarmatur
   
 6. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Tack, den boken har jag inte sett, verkar intressant men faller på att den "inte får användas av konsumenter" :) Vad ska det föreställa för dumheter?

  När du skriver "i stort sett" blir jag ju nyfiken på vad du inte är ense om så du får gärna utveckla.
   
 7. E
  Medlem · Nivå 16
  "får ej användas av konsumenter" - Farliga ord som ska hållas borta från befolkningen.
   
  • Laddar…
 8. Lärospånet
  Renoverare · Nivå 9
  Tack för boktipset! Jo nu gällde ju Bos artikel specifikt en takkrona/ljuskrona men om vi har tur så kanske han skriver fler om även de andra lamptyperna! Fast det är ju egentligen samma princip, förutom då enskilda skillnader som det där med dragavlastningen som du tar upp.
   
 9. A
  Anonym
  Vilken trevlig, välskriven och -illustrerad artikel, tack!

  Sladdade själv om en taklampa för några år sedan. Sladdarna så lite nötta ut, men jag var lat först och tänkte att det går nog ändå. Tur att jag har jordfelsbrytare, nog var hela lampan strömförande, alltid...
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: