personstarthumb-up

Recept på snigeldynamit

17k läst  11 svar

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Någon som gjort egen betonamit (snigeldynamit)? Ingredïenserna ska tydligen vara osläckt kalk och cement om jag fattat det hela rätt. Hur blandar jag ihop det? Någon som vet?

  Behöver alltså "receptet".

  //Ulrika
   
 2. raveper
  Hobbysnickare Nivå 11
  "Snigeldynamit är en produkt som består av 90 % kalciumoxid och 10 % cement samt vatten."

  Ska tydligen vara lättare att köpa än att göra själv.
   
 3. E
  Medlem Nivå 1
  "Svårt" är ingen anledning att inte pröva själv :)

  Volym- eller viktprocent?
   
  Redigerat 5 maj 2012 09:22
 4. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 15
 5. N
  Medlem · Nivå 10
  Köpte spräckkilar av dem för några veckor sedan och jag kan verkligen rekommendera dem. Fungerar klockrent och man slipper vänta 2-3 dagar på att snigeldynamiten ska verka.

  Dock ska du inte köpa deras SDS-max borrar. De är SKRÄP(!), höll typ 10 hål sedan var de helt slut. Även fast man väntar tills borren har kallnat mellan borrningarna.
   
 6. E
  Medlem Nivå 1
  "Farligt" är heller ingen anledning att avstå :) Jag vill prova helt enkelt och se om jag fixar det.

  Volym- eller viktprocent?
   
 7. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 15
  Se då till att borra tillräckligt djupt. Minst 40 cm. Om hålet läcker, in eller ut, måste du täta det först. Risken finns för blowout som kan lyfta en ev. övertäckning flera meter. Det får inte heller vara för varmt, för då går processen för fort.

  När du blandar CaO + H2O bildas Ca(OH)2. Detta har större torrvolym än ursprunget. Det ökar volymen kristallint så det är med andra ord molekylkrafterna som spräcker berget. Tricket är att få det osläckta kalket att hänga kvar i borrhålet, att det griper tag i ojämnheterna i hålets väggar. Det är där cementen kommer in. Du måste också blanda i exakt rätt mängd vatten. Annars exploderar skiten rätt ut ur hålet (blowout) efter någon halvtimma eller så händer inget alls och du har kvar osläckt kalk i hålet.

  Restmaterialet i borrhålet är ren kalk.
   
 8. N
  Medlem Nivå 6
  Vi körde men något liknande på ett jobb för några år sedan. Du hade vi rutinerade sprängare som skulle använda detta nära en husgrund. Det andra sprängde vi med dynamit.

  Dock vart det blowout rakt upp i ansiktet på en av sprängarna som fick åka till sjukhus.

  Det felar även för experterna, det jag menar med detta är: Var försiktig! Reaktionstiden kan vara väldigt snabb, och detta var originalblandning.
   
 9. Nimajneb
  Medlem Nivå 18
  Vilken storlek och antal använde du för hur stora stenar?

  Tyvärr blir man ju lite skeptisk till deras övriga produkter samt svenskan på siten.
   
 10. Q
  Medlem Nivå 5
  OT: Jag kör med Clas Ohlsons (ved)klyvkilar. Bredden på dem gör att man måste borra ett antal hål intill varandra, vilket kan vara lite knepigt. Kostar bara 59:-
   
 11. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 15
  Det är s.k. 80-talistsvenska. Språkets motsvarighet till friformsjazz. :D
  I övrigt är kilarna riktigt bra. Jag har misshandlat dem rejält utan tillstymmelse till skador som utrsprucket material eller krökta stål
   
  Nimajneb gillar
 12. P
  Medlem Nivå 1
  Jag köpte spräckkilar samt SDS-max borrar (20mm) och har inte haft problem med borrarna. Ska dock påpeka att jag har varit extrem noga med att inte köra borrarna för hårt.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: