Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Råspont som rest sig

 1. S41379934
  Medlem · 1 inlägg

  S41379934

  Medlem
  Är nybliven köpare av ett hus färdigställt 2012.

  3 veckor in i livet som husägare ser vi att en rad med tegelpannor inte längre ligger slätt. De buktar istället utåt/uppåt - inte särskilt mycket, men ändå. Dagarna innan hade det varit en del snöras från taket, så först trodde vi att dessa ojämnheter kunde ha uppstått pga det. Men när vi går upp på vinden upptäcker vi istället till vår förvåning att problemet verkar komma underifrån. Råsponten har rest/veckat sig och drar nästan ut spikarna från takstolen på sina ställen.

  Vågigheter i sponten eller att denna skulle ha börjat dras ut ur takstolarna är ingenting som noterats av säljarens besiktningsman. Vi själva anlitade av olika anledningar inte någon besiktningsman; bla med hänsyn till husets ålder och gällande byggfelsförsäkring, intryck av att allt var mycket välgjort/välskött, högt läge med god avrinning, kvalitetsleverantör, och eftersom vi var förnöjda med resultatet av säljarens besktning.

  Förutom den rad med tegelpannor som ligger oslätt ser man även inifrån vinden att sponten är vågig på andra ställen, längre ner på taket. Därmed verkar det ju inte vara ett ”lokalt” super-oturligt problem som uppstått mellan 2 spontplankor...

  Min undran är, vad tror ni att det är som förorsakat att sponten rest sig? Kan något ha ”hänt” nyligen med miljön på vinden som lett till att sponten reser sig? Eller beror problemet högst troligt på byggfel (såsom att man lagt sponten för tätt, för fuktig, satt i för få spikar/planka, missat flera slagna spikar). Kan dessa problem verkligen visa sig så sent som efter 6 år? Vad bör vi göra nu?
   
  Redigerat 4 feb 2019 05:59
 2. Cheesen
  Nybyggare · Boden · 2 211 inlägg
  Att råsponten rört sig så där beror på att den har svällt, det i sin tur beror på hög fuktighet. Om man monterar snickeritorr råspont och slår ihop ordentligt så händer detta. Det borde ha hänt tidigare om huset är från 2012

  Du kan ju även ha hög fukthalt på vinden. Det bör också ge samma fenomen. Har du kollat om du har nån avluftning som frusit?
   
  • Laddar…
 3. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 646 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Trä

  Medlem
  Lite svårt att se men det ser ut att vara för lite spik. All råspont bredare än 110mm måste spikas med 2 spik i varje bräda i varje takstol. Och det rekomenderas att även smalare råspont sätts på samma sätt.

  Att råspont är för tort vid montage är för mig ett nytt problem men låter lite logiskt här. Däremot är det väldigt vanligt att den är för fuktig och då ställer till problem när den torkar.

  Finns dom kvar som byggt huset eller en försäkring för garantitiden så bör ni kontakta någon av dom då det bör vara 10års garanti.
   
  Redigerat 4 feb 2019 06:57
  • Laddar…
 4. M
  Husägare · Jönköpings Län · 4 217 inlägg

  MagHam

  Husägare
  Det där kräver en kontroll och reparation. Ströläkten kan ha knäckts och i värsta fall har underlagspappen sträckts av (mindre sannolikt). Jag skulle kontakta försäkringsbolaget.
  Sen ska inte heller smal spont men en fästpunkt spikas i mitten, utan förskjutet mot ena sidan.
  Som redan sagts har virket har monterats torrt och dikt an och nu är det fuktigt
   
  • Laddar…
 5. useless
  Lök. · Gävleborg · 28 194 inlägg
  Du bör kolla upp varför råsponten är fuktig. Normalt sett är det torrt på vintern när det är relativt, så det kan ju vara något som har hänt. En klassiker är avloppsluftning med vakuumventil på vinden som har börjat läcka fuktig luft.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.