Byggahus.se

Quiz: Vad kan du om kranvatten?

 1. Exostor
  Renoverare · Västergötland · 628 inlägg

  Exostor

  Renoverare
  Varmvatten är fullt drickbart om man har en fjärrvärmeväxlare som via exempelvis plattvärmeväxlare värmer varmvattnet. Det finns värmepannor och elektriska varmvattenberedare som har plattvärmeväxlare också, men det är ovanligt.

  Sen kan man få ökade utfällningar av metaller i varmvattnet pga material i vattenledningar och kranar också, men det är inte omedelbart farligt. Spolar man lite först så ska det inte vara farligt.
   
 2. P
  Medlem · 13 inlägg

  Panerad Padda

  Medlem
  Denna eviga varmvattendiskussionen. Alla som "kan" någonting i ämnet säger ju entydligt att man aboslut INTE ska dricka varmvattnet ur kranen. Speciellt inte små barn.

  Sen var ju frågan i quizen tydligt formulerad: "Kan varmvatten (kommunalt vatten) användas som dryck och till matlagning?", så varför folk gör utsväningnar jo men om man gör si, gör så... då läste man ju liksom inte ens frågan.
   
 3. D
  Besserwisser · E · 16 315 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Nu har du fel. Varmvattnet har inte krav på att vara livsmedelsklassat. Men det finns inget som säger att det inte klarar de kraven.
   
 4. C
  Medlem · 2 inlägg

  Calle2

  Medlem
  Precis som flera ovan påpekat så innehåller långt ifrån alla kommunala kranvatten klor. Jag var själv driftingenjör på ett ställe med 10 vattenverk, vi hade inte klortillsats i ett enda.
   
  • Laddar…
 5. Chr3
  Husägare · Sverige · 74 inlägg

  Chr3

  Husägare

  Gör om, gör rätt, så kan vi som svarat rätt få alla rätt även i detta quiz..
  Det finns gott om kommunalt vatten utan tillsatser!
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · Västra götaland · 79 inlägg

  mephisto73

  Medlem
  Det generella rådet är att inte dricka varmvatten. Det betyder inte att du kommer bli sjuk eller dö, men du får sannolikt i dig mer metaller, beroende systemets utformning, och i värsta fall även mer bakterier.
   
 7. M
  Moderator · Västernorrland · 11 181 inlägg

  Mats

  Moderator
  Japp. Både Sundsvall och Timrå tex
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem · 8 inlägg

  Kajsa Stina

  Medlem
  Wow 10/10

  Frågan om varmvattnet är inte så konstig som en del tror. Även om vattnet värms av den egna pannan eller i den egna varmvattenberedaren så är det inte bra att dricka. Med varmvatten ökar risken att metaller frigörs. Har du en varmvattenberedare så är det direkt olämpligt eftersom vattnet i beredaren inte omsätts tillräckligt fort.
   
 9. GoC
  Medlem · 2 681 inlägg

  GoC

  Medlem
  Var då inte lätt att få alla rätt på denna quizen då en av frågorna har fel svar som det rätta.
  Kommunalt dricksvatten har inte alltid klor.
  T.ex vattnet i Karlstad från sörmoverken har ingen klor. Endast UV-ljus används för desinficering och lite PH justering görs.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.