Byggahus.se

Problem med XComfort/Moeller Aktor

 1. N
  Medlem Nivå 6
  Hej

  En arbetskamrat har hela huset uppbyggt av Moeller dimmade aktorer. Funkar bra generellt,men han har börjat få lite problem på vissa slingor och jag undrar nu om någon här har haft likande problem och/eller tips på vad som strular?

  I en slinga så börjar lamporna/spottarna att blinka efter någon sekund och det är ett pulserande blink som återkommer på ungefär 3 sekunders intervaller. Slingan har 3-5 lampor. Han har liknand slingor som funkar utan problem.

  Återförsäljaren sa att det kunde uppkomma då batteriet var på väg att ta slut i strömbrytaren, så han köpte ett gäng batterier men det hjälpte inte. Det blinkar fortfarande och förtroendet för återförsäljaren är i botten.

  Någon här som har liknande system/problem eller kan komma med ideer på felkällor? Min gissning är att dimm elektrioniken har pajjat i aktorn men innan man börjar riva ner lamporna och programmerar om vill man ju veta om det kan vara något annat

  Jag har manuella dimrar hemma som kan uppträda på liknande sätt om en lampa i en slinga pajjar, men i detta fallet är alla lampor hela.
   
 2. M
  Medlem Nivå 9
  Vad är belastningen på slingan och vad klarar dimmern för min och maxlast?
   
 3. N
  Medlem Nivå 6
  Hej

  Ja han har liknande slingor med mer belasning så det är inte fallet.

  N
   
 4. TLovskog
  Medlem Nivå 8
  Hej,

  Det som ofta är ännu mer intressant vid felsymptomen som beskrivit är MIN belastningen. D.v.s vad måste du minst belasta dimmern med för att den skall fungera. Han kanske ligger på gränsen.
   
 5. N
  Medlem Nivå 6
  Hrm, intressant.
  Om jag minns rätt så har han 4 spottar och en kökslampa på den slingan som blinkar. Tycker det låter som "tillräckligt".

  Kikade på aktorerna i deras katalog men där står ju inget om MIN belastning, bara vad jag uppfattar som max.

  Dimmeraktor CDAU-01/01
  230VAC, 50Hz, 250W glödlampor eller elektroniska transformatorer, omvänd fasstyrning.

  http://www.xcomfort.se/foretag/files/xcomfort_webb_compressed.pdf


  Kan ju vara fel på elektroniken?
   
 6. Sixten1970
  Medlem Nivå 1
  CDAU 01-01 är en dimmeraktor med min-last på 40W och max 250W men detta problem har oftast inte med lasten att göra.
  Det förekom en serie där just detta problem upstått ibland, komponentfel, de byter ut dessa trasiga aktorer även efter garantitidens utgång.
   
 7. ybu
  Medlem Nivå 5

  En annan möjlighet är att den inte vill blanda nätspänningshalogen/whatever och elektronisk trafo på samma aktor?
   
 8. spinout
  Medlem Nivå 7
  Jag har satt en moeller sänade för till och från kopplad till skymningsrelä. Aktorn sitter i en annan grupp inte så långt från sändaren.

  En vacker dag bara den tappade sin "programmering" och vägrade att fungera. Lärde om den och vips fungerar det igen. Egentligen inte direkt relaterat till frågan men kanske får man lära om systemet.
   
 9. Sixten1970
  Medlem Nivå 1
  Jag har jobbat med detta system under några år och har det i hela min villa, både värmestyrning och belysning. Dimrarna brukar inte ha problem med olika typer av laster, det som kan var ett bekymmer ibland är om man försöker dimra 230volts LED. Det funkar på en del men inte alla typer. Då brukar jag rekomendera aktor med 1-10V signal och en bra converter samt lågvolt LED.

  Just det där med pulserande lampor är ett fel som leverantören vet om, det är en kondensator som går sönder i aktorn, därför byter de dem utan något gnöl. Har själv haft samma problem med tre dimrar.
  De har åtgärdat felet och har alltså inte dessa problem med nyare dimrar, de har även uppgraderat dimmern med minnesfunktion och den tar laster från 0W till 250W.
   
 10. J
  Medlem Nivå 1

  Moeller

  Var köper man moeller xcomfort ??