Byggahus.se

Problem med ljumma element

  1. S
    Medlem · Västra Götaland · 6 inlägg

    Sabinita

    Medlem
    Vi har relativt nyligen flyttat in i ett gammalt hus med vedpanna, Vedex 3300 och tre ackumulatortankar, och vattenburet värmesystem. När kylan kom började vi elda, bra drag i pannan och det blev bra värme i elementen.

    Efter någon vecka fick vi två problem, dels började fläkten lägga av för tidigt vid låga rökgastemperaturer. Efter sotning av fläkt och panna blev det bättre, men den kan fortfarande lägga av vid låga grader. Det andra och större problemet är att vi inte får någon vettig värme i elementen trots att pannan är ordentligt varm. Ingen värmeskillnad i elementen upptill eller nertill, de är jämnvarma men alltså inte mer än ljumma.

    Rören till ackumulatortanken är varma, rören från ackumulator till laddomat är antingen kalla eller ljumma och rören från ladd-shunt ut i värmesystemet till elementen blir aldrig varma, på sin höjd lite ljumma.

    När vi provade att slå på elpatron för att värma upp på så sätt så blev elementen inte heller mer än ljumma. Vi har också provat att slå av toppventilen på laddomaten utan resultat. Vad göra? Vad kan vara fel? Vi har inte mer än 15 grader inomhus nu, och det är jäkla kallt...

    Tacksam för input!
     
  2. B
    Medlem · 202 inlägg
    Går cirkulationspumpen?
    Alltså inte den i laddomaten, utan på ett rör till eller från elementen.
    Om den varit avstängd kan den fastna. Känt problem.
     
  3. michfris
    Husägare · 515 inlägg

    michfris

    Husägare
    Har ni testat att lufta elementen eller sett efter ifall termostaten fungerar? Ni kan även skruva bort termostaten och motionera piggen ifall den har "stelnat fast". et löste mina bekymmer när vi flyttade in i vårat hus.
    Följ rören från elementen tillbaka till värmekällan, var är det som det går från ljummet till varmare, där har ni svaret och kan justera utifrån vad det är.
     
  4. S
    Medlem · Västra Götaland · 6 inlägg

    Sabinita

    Medlem
    Cirkulationspumpen är i gång, hörs tydligt.

    Tänker oxå att vi får ge oss på alla element för att lufta. Men tveksam till att det skulle vara det eftersom de är jämnvarma, eller snarare jämnkalla. Ingen skillnad upptill eller nertill.
     
  5. S
    Medlem · Västra Götaland · 6 inlägg

    Sabinita

    Medlem
    Jag tycker det verkar som rören ut från shunten och pannan är ljumma direkt. Till ackumulatorn är de heta.
     
  6. E
    Medlem · värmland · 2 413 inlägg

    exerg

    Medlem
  7. kulle
    Medlem · skåne · 1 876 inlägg

    kulle

    Medlem
    Börja med att se till att ni har tillräckligt med vatten/tryck i systemet och prova att lufta,
    för att säkerställa att det inte är det som är problemet.
     
  8. B
    Medlem · 179 inlägg

    Blund

    Medlem
    Avstängningsventilen ovanför laddomaten är stängd, börja med att öppna den..
     
    • Laddar…
  9. E
    Medlem · värmland · 2 413 inlägg

    exerg

    Medlem
    Om ventilen inte är öppen känner inte termostaten att pannan är varm utan öppnar mot den stängda porten och ingen värme når termostaten. Den enda värme som når tanken är den självcirkulation som laddomaten tillåter genom backventilen.Någon måste ha skruvat igen ventilen efter din 1:a vecka i huset eller så har termostaten krånglat för den gamla ägaren som kanske försökt strypa flödet på ledningen i tron om att returen från pannan skulle öka.
     
  10. kulle
    Medlem · skåne · 1 876 inlägg

    kulle

    Medlem
    Men TS skriver väl att man provat att "stänga övre ventilen utan resultat" (varför vet jag inte?)
    Så förutsättningarna är väl att den inte var stängd innan men att ts provat olika alternativ i sin felsökning.
     
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.