Byggahus.se

Platta på mark - Regla upp golvet?

 1. J
  Medlem · Stockholm · 4 inlägg

  johanb2b

  Medlem
  Hej,

  Jag ska titta på ett hus på Lördag som är från 1954 som jag ev. ska köpa. Det är ett fristående tvåplanshus som inte har källare utan platta på mark men hela bottenvåningen är liksom gjuten i betong, en liten del var garage från början.

  Som det ser ut nu är det 3 st sovrum och entrehall på bottenvåningen (Som alltså är i markplan) i rummen är det lagt laminatgolv och mäklaren pratade med min sambo att det kunde vara bra att "regla upp" golvet. Som lägenhetsägare säger det mig inte mycket och jag lyckas inte hitta någon bra tråd här.

  Tre frågor

  1 - Är det någon här som vet hur man bör göra? Finns det färdiga "plattor" / regelsektioner med isolering att lägga på golvet och sen ny parkett (jag hatar laminat) ovanpå det?

  Sökte lite mer här i forumet och hittade detta. Kan det vara något för mig kanske:
  http://www.hisab.se/website1/sd_page/12/1/index.php?

  2 - Har någon ett nummer / länk till en bra firma man kan rådfråga och få offert av?

  3 - Någon som gjort ett liknande jobb och har ett ungefärligt pris för själva "bjälkningen"

  Tacksam för svar,

  Johan
   
  Redigerat 8 jul 2010 22:33
 2. P
  Medlem · 535 inlägg

  Prosit

  Medlem
  Det är säkert den typen av golv han pratade om. Det finns flera leverantörer av liknande system, Nivell är nog mest kända (http://www.nivellsystem.se/sv/). Granab har också sådana system (http://www.granab.se/swe/index.html).

  Det finns enklare varianter där man lägger platonmatta på golvet (http://www.isola.se/products/underlayer_for_floors/ventilerad_platon_golv), men jag vet inte vad det kan tänkas ha för nackdelar.

  Frågan är _varför_ mäklaren pratade om det - kan det vara fuktproblem? Radon? Eller var det helt enkelt för att få ett behagligare golv?

  Jag har inga erfarenheter av sådana här golv själv, men en bekant har lagt in regelsystem från Granab och de var tydligen väldigt bra att ha att göra med.
   
  Redigerat 8 jul 2010 23:29
 3. Mikael_L
  Medlem · 40 251 inlägg
  En vän köpte hus med platta på mark.
  Där hade dom vid husets uppförande gjutit in tryckimpregnerade träreglar i betongen som syll, vilket var rätt vanligt förr i tiden. Dessa är konstant fuktiga pga att dom sitter i betongplattan och gjorde att det alltid luktade illa i huset så dom kände sig tvungna att ta bort denna syll och sen satt dom in förhöjt nivellgolv, hela operationen gick på 300.000 om jag inte minns fel.
  Men detta pris var ju inte endast golvet utan hela operationen för att få en bra luft i huset.

  Sen är jag inte säker på ifall mäklaren avser samma åtgärd eller något annat. Jag tycker också att ni ska luska lite mer i detta. Både vad han menar ska göras och varför.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.