Byggahus.se

Passar all syllpapp/syllisolering med tryckimpregnerad syll?

 1. K
  Medlem Nivå 10
  Om jag skall använda en tryckimpregnerad syll kan jag då fritt välja syllpapp/syllisolering eller finns det någon som inte passar så bra ihop med tryckimpregnerat virke?
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  Hoppas verkligen att du inte ska bygga hus att vistas i med sånt virke?! Till förråd etc kan det vara ok, annars inte.
   
  • Laddar…
 3. K
  Medlem Nivå 10
  Friggebod :)

  Inte bestämt ännu om jag ska ha tryckat eller inte. Såg både en norsk och en finsk video på youtube där de byggde garage och syllen var tryckad (uppe på lecablock, inte nära mark).
   
 4. Ö
  Medlem Nivå 9
  Varför då? Verkar vara en rådande missuppfattning på detta forum att tryckt virke orsakar lukt och obehag om man använder det som syll osv.
  Det var fram till slutet av 70-talet man använde pentaklorfenol i impregneringen som orsakade elak lukt i hus med tryckt virke syll och krypgrund. Pentaklorfenol är idag förbjudet.
   
  Redigerat 15 mar 2015 18:16
 5. Ö
  Medlem Nivå 9
  Du kan använda vanlig syllpapp
   
 6. S
  Medlem · Nivå 10
  Känner man att man behöver ha tryckt syll, så har man en riskkonstruktion redan från början, bättre att göra något åt grundproblemet än att försöka bondlösa det med tryckt virke. Det duger till altangolv och trappor, inte mer.
   
  • Laddar…
 7. Ö
  Medlem Nivå 9
  Måste man ha en riskkonstruktion bara för man väljer tryckt virke? Om nu Klicka vill använda tryckt virke tycker jag han kan göra det utan problem även om det vore ett boningshus.
   
  Redigerat 15 mar 2015 18:34
 8. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  Där är du fel ute, öringen...
  Man ska undvika att bygga in material med en massa kemikalier i onödan.
  Om man behöver virke för att bygga en trävägg, så ska man använda så rent trä/byggmaterial som möjligt och se till att det ges rätt förutsättningar att fungera som det ska utan risk för röta etc.
   
 9. Ö
  Medlem Nivå 9
  Jag skulle vilja påstå att tryckt virke utgör en större risk på en altan/trädäck där vi och våra barn sätter fötter och händer varje dag sommartid än som syll i en husvägg.
   
 10. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  På altanen spenderar du inte två tredjedelar av ditt liv och dessutom har du bra ventilation som vädrar bort eventuella emissioner
   
 11. D
  Medlem · Nivå 8
  och man spenderar heller inte två tredjedelar av sitt liv inne i väggen :) det sitter i de flesta fallen byggplast innanför syllen som förmodligen skyddar mot dom eventuella emissionerna.
  men jag skulle heller aldrig använda tryckt virke i syllen!
   
 12. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  och så är det tack vare frånluftsfläkten undertryck i huset. Fläkten suger in emissionerna från inuti ytterväggen in i huset innan de går ut via skorstenen
   
 13. S
  Medlem · Nivå 10
  Jag sa om man känner behov av tryckt virke så har man en riskkonstruktion. Jag måste säga att jag är lite förvånad, den här diskussionen trodde jag aldrig någonsin att jag skulle ha.
   
 14. Ö
  Medlem Nivå 9
  Där håller jag med dig. Men att det skulle vara något problem eller finnas några risker med att använda dagens tryckta virke i syllen har jag ännu sett några bra förklaringar till här på forumet.