Pannrum i fristående garage

5k läst  61 svar

 1. M
  Medlem Nivå 6
  Hej

  håller på att ställa i ordning ett pannrum i garaget.

  Beg baxi innova 30kw
  2x 1500 liter oisolerade strömsnäs tankar 1st med solslinga i botten + 200 beredare.
  Laddomat 21
  Golvvärme garage 80 m2
  Kulvert wirsbo twin 2x28 pex 10 meter lång
  Bostadshus 150 m2 radiatorer 50% golvvärme 50%

  Hade tänkt köra utan kulvertstyrning, thermomatic shuntmotor för sköta framledning till kulvert.
  Är det någon speciell fördel med att leda kulvert returen in i garage golvvärmens framledning?
  En bivalent shunt med shuntmotor får då "stötta med mer värme om kulvert returen håller för låg temp.

  Är denna ide något att satsa på endast för att vid vissa tillfällen kunna sänka returtempen in till tankarna?

  mvh Mats
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  pannrum.png
   
 2. L
  Bannad · Nivå 20
  Hur har du tänkt reglera husets 2 olika system ,samt kulvertens varmhållning
   
 3. M
  Medlem Nivå 6
  Har idag en pellets eldade kombipanna i källaren till bostadshuset. Finns även en pushpump med regler utrustning till golvvärmen.
  Hade tänkt skicka ungefär samma temp genom kulverten som jag idag har som fram-ledningen från gamla pannan. Shunt "lådan" som jag ritade närmast pannan sköter fram-ledningen till kulverten.
   
 4. Stenolofanders
  Medlem · Nivå 10
  Ja, gör det, inte lär det väl skada. Fast bara om du behöver hålla varmt på golvet, jag tror inte du behöver sänka returtemperaturen "bara för att": det kommer att skikta sig ändå. Visserligen är det fördel av alla möjliga skäl att ha låg returtemp, men det är inget mål i sig: en kwh är en kwh och om systemet för värme och varmvatten inte klarar att krama ur de sista graderna så finns det väl ändå ingen anledning att glädja maskarna?

  Min returtemp är mellan 12 grader på sommarn och knappt 30 grader när det är smällkallt oftast är den ca 20. Så det skulle bli "golvkyla" på sommaren om det skickades rakt in. Nån styrventil är säkert bra.

  Det finns f ö en massa tips för att få till skiktning men det har du väl pluggat in redan kanske. Böj alla varma anslutningar till tankarna nedåt innanför klimatskalet. Hellre TVA än förrådsberedare.

  Ser att du kopplar expansionen på den kalla sidan: bra, det blir ännu bättre om du kopplar skvallerröret med ett vattenlås, då kan du hälla i paraffinolja utan att den rinner ut i vasken när det blir fullt i expansionskärlet.
   
 5. L
  Bannad · Nivå 20
  Då har du i dag en shunt från din bef. panna som reglerar till radiatorerna och där tas ut till GV med pushen
  Sen tänker du att framledning kulvert ska överta den shunten i huset , Cirkpumpen för huset kommer att sitta i garaget och mata med reglerad värme , det är ingen lång kulvert , så några nämnvärda förluster blir det inte .
  Det att gå med returen till garagegolvet för få lägre returtemp till tankarna har ingen betydelse , men är nog bättre med egen reglering till garaget . Allt ska värmas med pannan .
  Men som Stenolofanders säger , varför kyla mer än vad som behövs , heller inte fel att få lite högre retur till tankarna , då kommer dom upp fortare i temp vid eldning .
  Vad är det för burk till höger med 3 vägskoppling ( VVB för garaget ?? )
   
 6. M
  Medlem Nivå 6
  kommer ny bild med lite text.

  Så det finns ingen fysikalisk vinst med att leda in kulvert returen in i garagets golvvärme?
  Hur skulle ett sånt vattenlås se ut på expansionstanken?
   
 7. L
  Bannad · Nivå 20
  Lite nytt för mig med vattenlås , parrafinet vet jag om , han kommer säkert in och säger något om det
   
 8. Stenolofanders
  Medlem · Nivå 10
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0612.PNG


  EDIT: rättar mig själv, snarare oljeavskiljare än vattenlås
  Skvallerröret ansluter till höger, vattennivån i röret är densamma eftersom det är parallellkopplat med expansionskärlet men paraffinoljan på vattenytan i expansionskärlet stannar kvar även när kärlet fylls och vatten rinner ut genom skvallerröret.

  En ytterligare finess: om det parallella röret är genomskinligt, eller halvgenomskinligt som pex, ser du vattennivån i kärlet.

  Om du har expansionskärlet kopplat kallt på det vis du skissar så kommer vattnet aldrig bli hett i kärlet, möjligen lite skvättvis om pannan kokar (planera ångledingen väl förresten!). Det innebär att du förmodligen kan ha ett expansionskärl av plast. Rostfritt är inte fel men möjligen inte nödvändigt. Mitt är av vanlig plåt, jag var petig med plastbussningar för att undvika galvaniska strömmar och pepparpeppar det har inte visat några tecken på rost alls, iof bara typ 5 år.

  När jag byggde mitt system var vinden på uthuset, där expansionskärlet finns, helt oisolerad och mycket dragig med risk för frost. Därför ordnade jag möjlighet att använda kärlet som varmt kopplat expansionskärl, genom att stänga kranar. Det innebär att expansionskärlet är kopplat som en radiator om jag öppnar båda anslutningarna till topp och botten, det självcirkulerar våldsamt. En blåsig vinternatt med många minus frös det i kärlet. Jag kunde då tina upp det genom att öppna för självcirkulation. Det är inte ett experiment jag rekommenderar, men systemet stod pall och inget frös sönder. Numera är allt isolerat som det ska.
   
  • Laddar…
 9. L
  Bannad · Nivå 20
  Stenolofanders
  Det är en bra lösning på exspansionen , har inte sett den förut , man lär så länge man lever , med spillrör i nivå med ytan i kärlet , det innebär att det blir en form av shuntning över det , en fråga röret till vänster vad avses med det enligt din vetskap påfyllning görs underifrån
   
 10. M
  Medlem Nivå 6
  Kan det vara från panntopp/tanktopparna?
   
 11. L
  Bannad · Nivå 20
  Inte omöjligt men går inte att se , men om du tänker självcirk , och han sa att det var bra att låta exspansion sitta på den kalla sidan , så hänger det vänstra röret i luften på uppsidan om vattnet i kärlet , då kan ingen sjävcirk bli , om den är kopplad på topp någonstans så kan ev , bubblor gå ut , s.k självavluftning
  Tror det kan vara en bra lösning vid öppet system
   
 12. Stenolofanders
  Medlem · Nivå 10
  Jag ritade av från Msjoqvists skiss och satte in oljeavskiljare. Så det är samma röranslutningar, från vänster till höger: ångledning, expansionsledning, överloppsledning (skvallerrör).

  Helt riktigt, kopplat enligt skissen går det inte att få självcirkulation. Jag har en tvärkoppling mellan ångledningen och expansionsledningen, med en kran som normalt är stängd och en kran till den kalla expansionsledningen som normalt är öppen. Jag kan alltså välja mellan kall eller varm expansion, eller både och och då blir det sjujäkla självcirkulation.

  Jag gjorde faktiskt detta arrangemang pga delade meningar om bästa expansionslösning här på BH. Nu har jag jämfört och kommit fram till att kall anslutning av expansionskärlet är bäst, ffa ger det bästa skiktningen. Att ha båda möjligheterna är nördigt och ganska onödigt men lite kul.
   
  • Laddar…
 13. M
  Medlem Nivå 6
  Hej

  Pannrums bygget skrider sakta framåt. Gjutit upp en platå för ack tankarna, murat en leca sten som innerväggar ska stå på. På tur står att regla upp och isolera innervägg och lådan till ack tankarna.

  Nu till min fråga: Har alltid trott att det "bara" ska vara att docka ihop med det befintliga värme systemet i huset.Men vid närmare tanke är det kanske inte så lätt. Hade tänkt ha kvar den gamla kombipannan som jag i dagsläget eldar ved/pellets som backup. Den eldas utan acktank direkt mot radiator och golvvärme med shuntmotor.

  Kan jag koppla som på bilden ?Kan jag köra både cirkpump i garaget till kulverten, och cirkpumpen i huset? Kommer pumparna att motverka/ta ut varandra eller vad kommer hända.
  Eller ska nån av pumparna alltid vara avstängd?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kulvert.png
   
 14. M
  Medlem Nivå 6
  Hej igen

  Läser mitt eget inlägg och förstår inte vad jag själv menar...
  Det jag undrar är alltså om man måste koppla in mina två kulvertrör i en ack.tank i huset som i sin tur är kopplade till det befintliga systemet i huset. Eller om man kan göra en enklare inkoppling ungefär som bilden visar.

  Mvh Mats
   
 15. M
  Medlem Nivå 6
  Nu börjar pannrummet ta form.
  har ritat om lite hur jag hade tänkt det.
  verkar det vettigt?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: