Nytt aggregat. Problem 2.0: Kondens

553 läst  10 svar

 1. C
  Medlem Nivå 9
  Hej,

  Nyinstallerat aggregat i tvättstugan (ca. 10 kvm). Kondensbildning enligt bild 1 och då har vi inte ens haft igång tvättmaskin eller torktumlare. Finns en fjärrvärmeväxlare där inne också. Utetemperaturen nu är 0-3 grader. Till-luften hämtas från andra sidan väggen så den vandrar inte mer än någon meter. Kan tillägga att montören ska installera frånluft i tvättstugan som just nu inte finns pga. att han inte hade material. Kommer monteras på röret högst upp till höger på bild nr. 2; kommer det göra någon större skillnad tro?

  Är detta OK?
   
 2. T
  Medlem · Nivå 9
  Det kommer med all sannolikhet bli bättre med frånluft i tvättstugan, men ute och avluftskanaler ska isoleras i sin helhet. Be montören dra på lite armaflex isolering längst ner så kommer det bli bra.
   
 3. C
  Medlem Nivå 9
  Du menar isolera med tejpen på röret där själva kondensbildningen bildats på bilden? :)
   
 4. T
  Medlem · Nivå 9
  Ja inte bara tejp, för den är för tunn, men en 13mm armaflex bit på ca 10cm som tejpas ihop mot den vita kondens slangen över den synliga metallen.
   
 5. C
  Medlem Nivå 9
  Tack för inputen!
   
 6. C
  Medlem Nivå 9
  Montören förbi och la på armaflex kant i kant med metallstumpen så att säga, gränsar mot den vita isoleringen men på vissa ställen syns metallkanten preccciiiiss. OK?
   
 7. C
  Medlem Nivå 9
  Går det sista kanske bra att bara tejpa igen eller bör armaflexen gå upp en bit över där metallen slutar?
   
 8. C
  Medlem Nivå 9
  Bump
   
 9. Lizzardo
  Husägare Nivå 5
  Är inte riktigt 100 på hur du menar men hursom så ska ingen metall vara synlig på intag och avluft, då är det inte "kondenstätt".
  Allt ska isoleras
   
 10. C
  Medlem Nivå 9
  Jag köpte hem armaflex och armatejp, ordnar det noggrannare själv. En annan sak jag kom att tänka på, rören som går genom själva genomföringen i fasaden är ju inte isolerade, nu är jag lite bekymrad över detta och att det t.ex. bildas kondens på avluftsröret vintertid och att det blir blött eller fuktigt i isoleringen? Det är däremot tätat runt hålen inifrån samt utifrån har det tätats mellan ytterväggshuv och tegel så det inte blir drag. Skulle verkligen uppskatta svar ang. detta.
   
 11. Oldboy
  Medlem · Nivå 13
  Antar att agget har en verkningsgrad på ca 70-90%. Då kan avluften aldrig bli kallare än uteluften, och följaktligen kan heller ingen kondens bildas på utsidan av avluftsröret. På insidan av avluftsröret däremot kan det bildas, men gissningsvis är det så lite så det inte orsakar ngt problem, utan följer med luften ut.

  Om genomföringen i väggen är hermetiskt tät på insidan så kan ingen kondens bildas i väggen/genomföringen.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: