Byggahus.se

Nexa WMR-3000 i trapp med dubbla faser

 1. A
  Medlem Nivå 2
  Hej. Jag tänkte sätta in Nexa WMR-3000 i uttag med trappbrytare. Elektrikern som kopplat i huset har dock inte kopplat trapp så som man brukar få trapp beskrivet. Alltså fas in i ena brytaren och tändtråd i andra. I mitt hus har jag fas i bägge brytarna. Förmodligen kopplat så för att spara en tändkabel?

  Se illustration kring nedan. Till vänster är en "vanlig" trapp medan den till höger är trappkopplingen i mina brytare.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191102_151916.jpg


  Inkoppling av WMR-3000 i den traditionella trappkopplingen är ju ganska uppenbar. Men är det ens möjligt med uppsättningen jag har i mina brytare?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20191102-150000_OneDrive.jpg
   
 2. U
  Medlem · Nivå 10
  Visst är det möjligt. Den elektriker som gjort kopplingen har gjort på det bästa sättet.
  Förmodligen har du vägguttag under båda brytarna, så då har du även nolla tillgänglig i båda dosorna och kan placera pucken bakom vilken som helst av brytarna
   
 3. A
  Medlem Nivå 2
  Ja jag har nolla i brytarna. Kan jag alltså sätta den mellan tändtråden och valfri brytare för att få detta att fungera?
   
 4. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Kvittar väl vilken koppling det är, S1 och S2 ska ha tändtråd.

  Lite dumt ritat i skissen till höger, ser ut som det är två tändtrådar.

  Protte
   
 5. A
  Medlem Nivå 2
  Den är ritat precis så som det är draget. Tändtråden går alltså igenom lasten till andra brytaren. På så vis behöver man bara två trådar mellan brytarna och ingen separat tändtråd. Det är därför jag undrar om det helt enkelt går att koppla in på valfri sida, då uppsättningen skiljer sig ifrån vad Nexas manual säger
   
 6. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Du måste ju koppla bort tändtråden från lampan och tjonga in den i nexan, sedan en ”ny tändtråd” från nexan (Q) till lampan. Var du tar tändtråd till nexan kvittar, brytare 1 eller 2 eller där lampan sitter.

  Protte
   
 7. A
  Medlem Nivå 2
  Vill bara meddela att jag testade att koppla in den idag och det fungerade INTE med trappfunktionen i uttagen med dubbla faser. Allt fungerade fint i det uttag som låg närmast Nexan, men andra uttaget fungerade inte, lamporna tändes eller släcktes inte. I något läge så började lamporna blinka och jag hörde hur Nexan slog på och av strömmen utan att jag gjorde något.

  Slutade med att jag ersatte ena brytaren med en trådlös brytare istället.

  Lärde mig även att ta svar i sådana här forum med en nypa salt. Det är lätt att vara kaxig och tro att man kan allt när man sitter bakom ett tangentbord... Ingen nämnd, ingen glömd
   
 8. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Hur har du kopplat då? Man "provar" sig aldrig fram vid en elinstallation, utan man kopplar rätt från början.
  Det går utmärkt att använda din befintliga trappkoppling bara du fiskar fram en (1) tändtråd som kan brytas och passera nexapucken istället, lite enligt det korrekta schemat du ritat i #1.
   
 9. A
  Medlem Nivå 2
  Satte Nexan emellan tändtråden och brytaren på ena sidan. Det skulle ju kvitta vilken sida enligt tidigare svar i tråden. Hur menar du med "fiska fram" en tändkabel? Dra en ny tänker du så det liknar uppsättningen i ritning #1?
   
 10. Bästa svaret

  U
  Medlem · Nivå 10
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  15734080642662077857385540107957.jpg


  Så här:
  Ta bort bef tändtrådar från armatur
  Bygla så de går obrutna mellen brytarna
  Från samma pil på brytaren, tråd in på S1
  Från O1, tändtråd till armatur
  Det är den ledaren du måste komplettera med.
  Och det kvittar som sagt under vilken brytare du sätter pucken
   
  • Laddar…
 11. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Jag hittar inget sådant svar. Om det är som du ritat två tändtrådar till dosan för lampan från varsitt håll fungerar det givetvis inte att koppla in pucken på en av dessa två tändtrådarna, utan det måste göras som Uffe nu ritat. Det är vad jag menade med att fiska fram 1 tändtråd. 1 tändtråd har du t.ex i lampdosan om pucken får plats där.
   
 12. A
  Medlem Nivå 2
  Det var ju precis det jag frågade ifrån början. Om det var möjligt med befintlig dragning som jag illustrerade i min högra ritning.

  Svaret kunde ju då varit tydligare, alltså att det inte fungerar och att jag måste dra en ny tändtråd till lampan för att få det som den vänstra ritningen.