Byggahus.se

Murbruk till bakugn utomhus?

29k läst  64 svar

 1. J
  Medlem Nivå 5
  Jag tänker i sommar bygga en vedugn utomhus, för bakning av bröd och pizza. Har tänkt bygga den som en kupol/igloo av eldfast tegel och med varje skift lutande inåt. På insidan av ugnen kommer det förhoppningsvis inte bli några fogar utan tegel som ligger kant i kant. I praktiken kommer det ju såklart inte lyckas utan här och var bli synligt murbruk. På utsidan kommer fogarna väl bli runt 10 mm. Tjockleken på väggen blir ½ tegelsten alltså ca 12 cm. Utanpå kupolen kommer jag lägga 5-10 cm stenull som isolering och därefter putsa med något cementbaserat putsbruk. Det kommer finnas en skorsten med regnhuv. Jag har hittat byggbeskrivningar och inspiration från fornobravo.com , en amerikansk hemsida.

  Det jag har svårt att hitta är lämpligt murbruk. Jag tänkte att det var bara att köpa eldfast bruk i 25 kg säckar, men jag hittar inget lämpligt. Har övervägt lerbruk, men känner mig osäker på om det är lämpligt med tanke på att ugnen ska stå utomhus. Weber har en produkt som heter eldfast bruk som kanske skulle funka (?), men det säljs i 5 kg förpackningar och är rätt så dyrt (139 kr på K-rauta) http://www.weber.se/fasad-puts-och-murbruk/produkter-och-system/murbruk/weber-eldfast-bruk.html
  Då jag enligt bygginstruktionen kommer behöva minst 60 kg bruk (vilket låter mycket) skulle jag gärna hitta något annat alternativ. Kanske kan jag skära teglet så det inte blir så tjocka stötfogar.

  Jag tar alltså tacksamt emot tips på bruk som skulle passa för mitt bygge.
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Spännande att följa detta :)
   
 3. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Kalkcementbruk borde vara lämpligt.
  Tycker att 60 kg snarare låter lite.
  Dom flesta bakugnar i svenska hus är vanligt tegel, det är tillräckligt värmetåligt för en bakugnar.
   
 4. J
  Medlem Nivå 5
  Tack för svar! Skulle jag då t ex köpa http://www.weber.se/betong-cement-v...stem/cementbindemedel/weber-kalkcement-c.html och blanda det med mursand (0-2/0-4?)?
  Har läst att en del blandar eget bruk av cement-kalk-eldfast lera och sand (1-1-1-3). Eldfasta leran då för att öka temperaturtåligheten. Kanske skulle det gå blanda 2 delar kalkcement +1 del lera + 3 delar sand. Fast jag har haft svårt hitta eldfast lera utan järnfilspån.
  Ugnen kommer inte bli så stor. Innerdiameter runt 1 meter. Jag vet inte hur hög temperatur man kan tänka sig det blir mot tegel och bruk, kanske skulle det gå med vanligt tegel, men jag chansar inte gärna.
   
  • Laddar…
 5. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 12
  Hur gick det för dig? Jag frekventerar FB med, ska väl börja bygga till våren... Har samma fundering kring eldfast bruk...
   
 6. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 15
  Förr så murade man främst bakugnar av lerbruk - det tål värmen och kan röra sig vid uppeldning och sedan gå tillbaka. Blandar man lerbruket på tegelmjöl (schamottesand) som ballast istället för mursand så blir det helt eldfast. Men det tål ju inte regn så ska ugnen stå utomhus så behöver den ett tak. Men det gäller nog i vilket fall.
   
 7. J
  Medlem Nivå 5
  Kul att höra att du ska sätta igång och bygga. Det är fantastiskt roligt men kan vara ganska ansträngande. Jag borde ha följt upp tråden med lite resultat tidigare men det har inte blivit av, förrän nu. Ugnen blev väsentligen klar under sommaren 2015 och har använts en hel del sedan dess. Mest till pizzabak, men också annan mat och bröd. Det som återstår är mosaiken över domen och det tänkte jag göra till sommaren. Jag bestämde mig för att tillverka eget eldfast bruk enligt recept på fornobravo, men övervägde också göra som Claes Sörmland föreslår. Problemet var att få tag på schamottesand och eftersom så många andra på fornobravo blandar eget bruk med framgång gjorde jag det också. Temperaturen i ugnen kommer väl som högst upp mot 500-550 grader (har inte mätt väggtempen) när man eldar på rejält. Receptet jag använde var: sand (valde weber torkad 0-4mm) + portland cement + kalk (weber släckt murkalk E) + kakelugnslera i förhållande 5:1:1:1. Det debatteras på fornobravo om mängd sand och ett vanligen äldre recept är 3 delar sand till 1 del övriga. Bruket blir otroligt trevligt att jobba med. Plastiskt och håller stenarna bra. Jag kunde bygga hela domen utan form tack vare brukets egenskaper. Bara hålla stenarna några sekunder så biter de fast på sin plats. Kom ihåg att blöta stenarna innan.

  Jag köpte eldfast tegel i normalstensstorlek och sågade varje sten i 2 bitar med hjälp av en husqvarna stenkap med vatten. Stenarna kapades med hjälpt av en hemmabyggd jigg i två vinklar dels så att de kunde muras fast utan murbruk i stötfogarna (varje varv håller upp sig själv även utan bruket) och dels så att det inte blev luckor i ovankant på varje skift mellan stenarna (då varje skift är mindre i överkant än nederkant då cirkeln minskar mot toppen). Inget bruk mellan stenarna på insidan av ugnen.

  I botten en isolerad platta. På den lekablock som armerades vertikalt och med hålen fyllda med betong. På lekablocksstödet gjöt jag en övre platta/bord och ovanpå detta ett lager isolerande betong gjort av vermiculite och portlandcement i förhållande 5:1. På detta avjämning med kakelugnslera och schamottesand från kapningen och sedan byggdes själva ugnen. Isolering på domen först rockwool brandmatta för skapa en rörlig fog och utanpå det isolerande vermiculitebetong i svagare blandning 10:1. Utanpå det puts och här ska alltså mosaiken tillkomma senare. Jag provar lägga in lite bilder men i ett separat inlägg.

  Fråga om det är något du undrar. Det finns massor av bra folk på fornobravo att diskutera med. Hälsningar
   
 8. J
  Medlem Nivå 5
 9. J
  Medlem Nivå 5
 10. J
  Medlem Nivå 5
 11. J
  Medlem Nivå 5
  Bilderna ovan är så långt jag hann under 2015. Skorsten är i rostfritt och köptes från Tyskland. 2016 murade jag vidare teglet på basen och la kalkstenar som en häll ovanpå som avställningsytor. Så här såg ugnen ut hösten 2016.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3O9B2184.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3O9B2185.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3O9B2186.jpg


  Jo och så lät jag tillverka en isolerad dörr i rostfritt stål som fungerar riktigt bra och hjälper hålla värmen lång tid.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3O9B2188.jpg
   
 12. holetaker
  Medlem Nivå 6
  Fantastiskt bygge. Hur blev pizzan?
   
 13. J
  Medlem Nivå 5
 14. J
  Medlem Nivå 5
  Båda ovanstående ser lite bleka ut inser jag men det är mest för att de är blanco pizza med créme fraiche istället för tomatsås.
   
  • Laddar…
 15. Härryda2015
  Allvetare · Nivå 10
  Hittade denna tråden nu, sjukt snyggt bygge!!!! Man blir riktigt avis...🤣🤣
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: