Byggahus.se

Måste nollan komma från centralen

 1. D
  Medlem Nivå 1
  Jag har tidigare haft ett element som går på 2 faser dvs 400V och ska nu ha golvvärme istället som går på 230V. Eftersom 0:an inte är framdragen är frågan om man måste dra den från centralen hela vägen eller man kan dra den från ett annat näraliggande uttag?
   
 2. DjAlbert
  Medlem Nivå 7
  Svar NEJ!
  Nolla och skyddsjord måste komma i samma rör/kabel som resten av gruppen.
  Finns ingen nolla med från central måste den dras i samma rör från centralen eller så måste kabeln bytas.
  Ev. kan en av faserna märkas om som nolla men det rekomenderas ej.
   
 3. D
  Medlem Nivå 1
  Är det samma sak med jord?
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Ja detsamma gäller jord, med det undantaget att där får man inte märka om en tråd som har "fel" färg. En skyddsjord skall vara gröngul i hela sin längd.

  Observera att detta är inget som "bara" är en formalitet eller övernitisk regel. Om du "lånar" en nolla från ett annat uttag så kommer den att bli överberlstad och du får ganska direkt en stor risk för brand.
   
 5. D
  Medlem Nivå 1
  Tack för era svar.

  Jag förstår. Det är alltså ok men inte helt bra att göra om en av faserna till en nolla genom att märka om, så att man har te x en vit nollkabel?

  Frågan om jord gällde om man fick dra den från t ex ett uttag med gjord till ett annat utag utan jord? Där bör man väl inte få överbelastningsproblem? Det finns kanske något annat problem med det?
   
 6. pefo
  Medlem Nivå 10
  OK om bägge uttagen är inkopplade på samma grupp, dvs fas och nolla är i uttagen är från samma säkring.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Överbelastningsproblemet är ETT av många skäl att inte dra sladdar kors och tvärs mellan gupperna.

  Jag kan komme med ytterligare ETT skäl. Om du har "lånat" jord från en annan geupp så finns det en risk att någon vid framtida underhåll av elanläggningen kopplar ur den tråden i centralen, hela gruppen kanske skrotas. Att det då finns en förbindelse på tvären till en anna grupp ger livsfarliga konsekvenser. Detta är alltså ytterligare ETT skäl, andra kommer säkert att kunna ge fler skäl, men låt oss hoppas att det räcker med dessa skäl.

  Om man tänker hempula så gäller en enkel regel: Gör saker på "normalt" sätt. Dvs inga dragningar som tangerar det olagliga (förutom då att hempuleri oftast är olagligt överhuvudtaget), gör precis så som en elektrker skulle gjort det. Och framförallt, inga egna uppfinningar.