personstarthumb-up

Måste banken veta var pengarna till handpenning kommer från?

7k läst  37 svar

 1. SandraPeter
  Medlem Nivå 3
  Då vi bor i hyreslägenhet och inte har möjlighet att sälja bilen kommer vi inte att ha de 10% (eller 5%) som banken kräver till handpenning om vi skulle köpa ett hus nu.

  Säg att vi tar ett förmånslån på vår nuvarande bank till handpenningen och sedan söker bolån i en annan bank. Kollar då den nya banken upp varifrån vi fått pengarna till handpenningen eller struntar de i det? Kan man ens göra så? :confused:

  Tacksam för svar!
   
 2. T
  Medlem · Nivå 9
  De bryr sig inte om vart pengarna kommer ifrån. Men när ni söker lån ska ni skriva hur mkt lån ni har nu och detta kollas med en kreditupplysning.
   
 3. SandraPeter
  Medlem Nivå 3
  Och det kan spela in när de gör bedömningen om lån menar du?

  Vi har ett hus som vi är ganska intresserade av och även om vi räknar med det här förmånlånet och drar på kraftigt med räntehöjningar på bolånet så kommer vi med marginal att klara av den nya boendekostnaden. Det borde ju banken också titta på?
   
 4. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Om det ser bra ut så kan man ju alltid prata med banken om de inte kan tänka sig ett topplån med rätt så hög amorteringstakt som täcker hela huset. Jag är ganska säker på att banken uppskattar ärlighet och raka puckar framför att gå bakom ryggen på dem.

  Ett bra sätt att få kreditvärdighet är att spara rätt så rejäla pengar kontinuerligt och visa att ni faktiskt har råd med en högre månadskostnad för boendet. Kontantinsatsen sparar man dessutom ihop till ganska snabbt då.

  Tänk också på att kostnad för lagfarten (1,5% av köpeskillingen) och eventuella pantbrevskostnader (2% av pantbrevet) brukar banken inte heller vara helt glada över att låna ut till, utan ställer krav på att man kan betala det.
   
 5. FredrikR
  Verktygstokig · Nivå 19
  Att ni har ett nytaget blancolån kan nog spela in när nya banken tittar på era möjligheter att få lån.
  Vad ska ni säga att ni lånat till?
   
 6. L
  Medlem Nivå 2
  Det enklaste sättet är ju att be er bank om att få låna hela beloppet istället, et gjorde vi och alla banker vi kollade med sa ja.

  Lycka till!
   
 7. L
  Medlem Nivå 2
  Just ja, lagfarter etc betalde vi med sparade pengar, vi fick låna till detta med om vi ville, men det kändes onödigt då det är ganska hög ränta på de lånen osv...
   
 8. SandraPeter
  Medlem Nivå 3
  Det är ju givetvis vår önskan, men just nu säger alla banker nej till det vilket i stort sett tvingar oss att ta ett lån eller vänta med att köpa hus i 1 år tills vi sparat ihop till handpenningen...
   
 9. FredrikR
  Verktygstokig · Nivå 19
  Och när nya banken frågar om blancolånet på X antal tusen kronor hos er nuvarande bank säger ni..?
   
 10. M
  Medlem Nivå 3
  Vi träffade vår bank igår och det var inte några problem att fullbelåna. Enda kravet var att vi betalade handpenningen med egna medel.

  Har du verkligen varit runt och kollat läget med flera banker?
   
 11. Nyfniken
  Medlem · Nivå 16
  Öh, vad menar du med fullbelånat?
   
 12. SandraPeter
  Medlem Nivå 3
  Det är ju det jag säger... vi måste betala handpenningen själv. Då går det alltså inte att fullbelåna. Det är klart att alla banker lånar oss pengar ifall vi har till handpenningen, men det är ju det som är problemet!
   
 13. H
  Medlem Nivå 3
  Vi är i samma sits. Relativt unga, men med hyfsade inkomster (allting är väl relativt iofs), inga barn och inga stora lån.

  Vi klarar lätt att betala boendekostnaden på ett hus för 2.5 mille om vi fullbelånar. (Vi bor i en dyr hyresrätt nu på närmare 8k/mån) Även om räntorna går upp flera procent borde vi klara oss bra. Sen har vi ju löneutveckling och ökar hyffsat varje år så när räntorna väl är högre har vi även mer stålar.

  Grejen är att vi inte har kontantinsatsen till att bygga/köpa hus. Banken vill ha 10% kontantinsats... Vart ska man få tag på 250k liksom? Med våran nuvarande spartakt (4k mån) kommer det ta 5 år att spara ihop till detta (mer eller mindre)...

  Något tips? :p
   
 14. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Spara mera. Skall du ha ett hus för 2,5 millar så borde ni kunna lägga undan det dubbla mot idag, trots hög hyreskostnad. Och om ni verkligen vill ha huset får man kanske räkna med att "släppa" allt under ett år eller så, och spara järnet. Då kan man spara ihop till kontantinsatsen rätt så fort.
   
 15. H
  Medlem Nivå 3
  Ja det är ju en möjlighet men kommer ändå ta för lång tid tycker vi. När vi faktiskt har råd att bo i hus redan nu.. Känns synd att bankerna skall vara så anala ang. kontantinsats. Sen är det så att tomten vi vill ha och står på kö till kommer till försäljning alldeles just nu. Känns synd att låna och betala ränta på en tomt i 2 år...
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: