Byggahus.se

Kostnad bygga ut 1920-tals hus i Stockholm per kvm

 1. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Vi har nyligen köpt ett hus 1,5 plan (träfasad), på en plan tomt men saknar två rum, ett på övervåningen och ett på entréplan och undrar vad vi ska räkna med för kvm pris för totalen, dvs byggfärdigt + markarbeten. Det finns en utbyggnad gjord på 60-talet i entréplan, den har en altan ovanför som vi vill bygga om till ett rum på ca 16 kvm. Bredvid altanen bygger vi en ny, mindre terass om ca 15 kvm som vilar på ett rum på entréplan som vi vill bygga. Vi vill också bygga en ny farstukvist om ca 5 kvm. Huset har brutet tak i tegel och utbyggnaden på övervåning kommer att nyttja taknocken, men då ha sadeltak. Den totala markytan som ska bebyggas är 15 kvm. Den totala tillbyggnaden i alla plan blir alltså 15+16+5, endast 16 kvm behöver nytt tegeltak.

  Vad är det rimligt att vi behöver betala (stockholmstaxa) för detta? Vi kommer inte totalriva några befintliga väggar, utan endast göra öppningar i dem. Vi ska inte bygga något som kräver vvs. Vi tänker leja ut det mesta, men kan absolut tänka oss att göra målning efter att någon spacklat.

  Supertacksam för alla tips och råd, då vi tidigare enbart bott i lägenhet.
   
 2. B
  Medlem · Stockholms län · 19 434 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  En tumregel är att räkna med ca 25 000 kr/kvm.
  En konstruktör behöver nog räkna på om utbyggnaden från 60-talet klarar av den ökade lasten med väggar och tak ovanpå.
   
 3. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Tack för bra tips. Ska man anlita konstruktör innan arkitekten, så att man vet det innan man börjar skissa på möjliga utbyggnader?
   
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 19 434 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det är nog bra att göra det.
   
  • Laddar…
 5. Peter_Henry
  Allvetare · Knivsta · 164 inlägg

  Peter_Henry

  Allvetare
  Jag hade väntat med konstruktören, det är bättre att börja med själva bygglovet och gå in med konstruktör när ni vet att ni får bygga som ni tänkt. Problemet som brukar uppstå är att man lägger ut pengar på en konstruktör, gör ett bygglov efter det och inte får godkänd eller måste göra en ändring. Då måste även konstruktören göra om sina ritningar och ni står på ruta 1 igen
   
  • Laddar…
 6. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Toppen, tack, vi kör med arkitekten nu först och enligt henne ska det inte vara några problem att bygga över takterassen, så vi får se :)
   
  • Laddar…
 7. jbr
  Besserwisser · 902 inlägg

  jbr

  Besserwisser
  Bra där.
  Det är arkitekten man börjar med och denna tar hjälp av konstruktör där så behövs.
   
  • Laddar…
 8. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Tack jbr :) Fint att få vägledare, är ju helt grön på det här med byggnation :)
   
 9. jbr
  Besserwisser · 902 inlägg

  jbr

  Besserwisser
  Jo men det finns givetvis många åsikter kring det här.
  Det är iallafall min fasta åsikt att en bra arkitekt är guld värd.

  Det är inte att producera ritningarna som är grejen. Det som gör en (duktig) arkitekt så värdefull är att denne kan tillgodose behov, funktionalitet och önskemål vilket förhoppningsvis gör att man får ett betydligt bättre boende på den boyta man har.
   
  • Laddar…
 10. T
  Medlem · Blekinge · 7 039 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Och ett beprövat råd är att bo in sig först i ett nytt hus för att smälta allt och låta idér prövas. Speciellt för nybörjare. Förhasta inget!
   
 11. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Mmm kloka personer har sagt det, lovar att lyssna..det är bara det att jag gillar att tänka och skissa på idéer- lugnar ner mig... :)
   
 12. C
  Medlem · 77 inlägg
  Är i ungefär samma sits. Ska bygga ut 20-talshus i Sthlm med 46 kvadrat i två plan. Större vardagsrum och ett extra sovrum på övervåningen (30+16). På platta. Puts på tillbyggnad. De offerter vi får ligger på 30-35’ per kvadrat, så i Stockholmsområdet är nog de 10-25’/kvadrat som nämns på forum en fantasi enligt min erfarenhet. Vi har redan lagt ca 75’ på arkitekt och konstruktör.
   
  Redigerat 11 jul 2018 21:55
  • Laddar…
 13. C
  Medlem · 77 inlägg
  Follow up. Bygget i full gång. Platta gjuten. Det kommer bli 39 kvadrat extra och det kommer gå på närmre 2 miljoner. Alltså snarare 50000:-/kvm än de 25 som ofta nämns. Nu kör vi arkitektritat och väljer riktiga material, men med en så pass liten yta blir det ändå en mindre extrakostnad (är ju inte badrum/kök). Byggarna är så dyra. Mind you--vi tog in flera offerter och detta var kanske inte den billigaste, men någonstans i mittfåran. Den dyraste låg på 2,8 millar för detta projekt. Reality check. Om någon lyckas bygga under 30000:-/kvadraten i Stockholm, berätta gärna hur ni bar er åt.
   
 14. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Hej! Vi bygger ut 15 kvm, visserligen med brutet tak. Det kostar 625000kr plus ca 100 000kr i fönster, altandörrar. Vi fick offerter på hälften och på det dubbla. Slutade med att vi tog den här som låg i mitten eftersom den firman gjort alla likadana hus i området.
   
 15. C
  Medlem · 77 inlägg
  Jag har ca 160000:- i dörrar och fönster och ganska dyrt golv på 25 av kvadraten. Du verkar hamna strax över 40000:-/kvm då. Tycker att det är rimligt att påpeka att 25000:-/kvadrat som alltid nämns verkar vara en fantasisiffra (i Stockholm). Att bara gräva och gjuta grund kostar ju 8000-10000/kvadraten. Nu är detta i Stockholm, men jag undrar om byggjobbare tar lägre timpeng i Örebro, Umeå eller Knislinge. Har svårt att tro det.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.