Byggahus.se

Kommunens asfaltering leder allt vatten in på vår uppfart

 1. S
  Medlem · Nivå 7
  Vi har ett gavelhus längst in på gatan och har utanför vår garageuppfart haft en smal grusväg fram till nu. I veckan så började kommunen asfaltera om hela vägen och denna gång inklusive grusvägen. Det är något vi sett fram emot så att vi får en riktig väg fram till vår fastighet men nu är problemet att den till skillnad mot tidigare är belägen högre upp efter asfalteringen än vår garageuppfart och att den lutar ned mot uppfarten med start redan 10-15 meter från huset. Vi sa redan då de var på plats och grävde att "ni ser väl till att den inte lutar mot vårt hus så allt vatten kommer på vår uppfart ?". Nädå, ingen fara.

  Men nu är det precis så. Andra sidan av vägen hade varit betydligt bättre att få vattnet att rinna av till eftersom det bara finns buskar och träd där och den boende har huset på en höjd. Så inte hos oss. Jag befarar mest vad som händer vid rejält ösregn och vintern då det riskerar bli isbana på uppfarten pgr av detta.

  Har vi någon möjlighet/rättighet att få detta åtgärdat på något sätt så att avrinningen inte belastar uppfarten och riskerar bilda en sjö där eller rinna av i vår lilla gräsplätt på sidan ?

  Det är jag som hällt ut tre hinkar vatten på olika ställen för att testa just avrinningen och det är tydligt vart vattnet vill ta vägen.
   
 2. M
  Medlem Nivå 4
  Sluttar er uppfart ned mot huset?
   
 3. S
  Medlem · Nivå 7
  Nej, vi har en svag lutning ut mot vägen som var tillräckligt för vattnet att hamna på grusvägen tidigare men nu då den höjts flera centimeter blir det tvärtom och i skåran mellan de två asfalterna befarar jag att allt vatten hamnar och kanske långsamt rinner till kanten i bästa fall.
   
  • Laddar…
 4. Raggsockan
  Medlem Nivå 3
  Detta är ett klassiskt dilemma när områden exploateras då inte gatornas utformning anpassas till den täta bebyggelsen. Jag skulle säga i detta fall att kommunen inte har någon åtgärd för gatans dagvattenhantering exempelvis att diken saknas. I ditt fall så skulle jag ta kontakt med kommunen och begär att dom vidtar dom åtgärder som krävs så att det inte leds in något vatten in på din fastighet det gäller även grönytan. Dom måste ta med sig i sina beräkningar minst ett 20 års regn. Stå på dig i frågan.
   
 5. S
  Medlem · Nivå 7
  Nu har ska någon från byggarna komma förbi i morgon och titta. Det talas om att leda vattnet förbi min uppfart med gatsten (hur ska det se ut ?) eller genom någon form av klack längs uppfarten. Vi får se vad de kommer fram till. Men ytan som ska ta hand om vattnet är inte en många kvadratmeter stor gräsplätt.
   
 6. Raggsockan
  Medlem Nivå 3
  Det löser precis det du nämner endast att vatten inte leds ner på din infart med kommer ledas in på din grönyta och här kan du ned dem svara på hur dom beräknat denna hantering utifrån totala ytan som kommer ledas till denna yta.
   
 7. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Hur stor är uppfarten i förhållande till den delen av vägsnutten som är utanför uppfarten?

  Tar ni hand om allt vatten på uppfarten på er tomt/fastighet eller har en massa vatten hamnat på grusvägen?

  Vad jag kan tyda det du skriver så har ni tidigare inte tagit hand om allt vatten som har hamnat på uppfarten inne på tomten utan större delen har hamnat utanför tomtgränsen.
   
 8. S
  Medlem · Nivå 7
  Se bifogade bilder. Vi hade en svag lutning på vår uppfart som fick vattnet att rinna ut på grusvägen som var innan. Nu rinner vattnet svagt nedåt mot gröna plätten där vi har en inspektionslucka för vårt vatten/avlopp. Förvisso äger kommunen marken en halvmeter ut från vägen på båda sidor.
   
 9. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
 10. F
  Medlem · Nivå 14

  Det får väl vara en riktig körbar ACO-drän som gjuts fast i lite betong i sådana fall. En sån ränna bör ju ha en sandfälla med så man inte tar med sig all skit som rinner ner.
   
 11. M
  Medlem Nivå 4
  Lösningen bör ju bli att kommunen anlägger ett dike på den halvmeter av er grönyta som kommunen äger. Avrinningen sker ju då av er infart och ned i diket och får ledas vidare därifrån.
   
  • Laddar…
 12. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Varför tar ni inte hand om regnvattnet från er uppfart på eran tomt?

  Om ni tar och gräver av uppfarten strax innan tomtgränsen och lägg ner dräneringsränna å tar hand om ert egna regnvattnet så kommer det nog bli mindre vatten vid/på gräsplätten.
   
 13. S
  Medlem · Nivå 7
  Huset är byggt 2004 och vi köpte det 2017. Det har alltid varit som det varit och grusvägen har alltid funnits där. Det har inte funnits någon anledning för oss att göra något åt detta. Jag ser inte att vi skulle stå för massa jobb och kostnader bara för att kommunen lägger på asfalt som felaktigt lutar mer åt vårt håll än åt andra hållet.
   
 14. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Bara för att det fel gjort från börjar betyder inte att det får fortsätta att vara fel.

  ”Ansvaret för avvattningen inom ett sådant planområde vilar på de enskilda fastighetsägarna (avvattningen inom den egna fastigheten) och på huvudmannen för de allmänna platserna (avvattningen av gator, vägar, torg och parker). Med avvattning menas då den naturliga infiltration som marken klarar och de förutsättningar marken har att leda undan vattnet.”
  https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...detaljplan/ansvar-for-dagvatten-i-detaljplan/
   
 15. harry73
  Allvetare · Nivå 24
  Vägen framför er uppfart är inte så bred, så där kommer nog inte så mycket dagvatten. Skulle vattnet komma från gatan längre bort kan en liten bula/farthinder hjälpa till att det inte kommer på er vägsnut.

  Även om jag förstår ditt problem kan det vara en idé att föreslå till kommunen att du nu har signalerad att det kan bli problem men att ni därefter avvaktar och ser hur stor problemet blir i verkligheten för att därefter hitta en lösning. Då kommer gatuchefen att tycka om dig.