Byggahus.se

Kommun tar ca 20 veckor på sig med bygglov

 1. M
  Medlem Nivå 4
  Hej!

  Vår arkitekt hävdar att enligt lag ska ett bygglov inte ta mer än 10 veckor. Det har dock dragit ut på tiden och kommer nu att ta ca 20 veckor, givet att allt går som det ska. Vad jag kan se, finns det ingen anledning för kommunen att förslöa vårt bygglov som de gör. Ingen granne har klagat, de har inte begärt in någon kompletterande handlingar etc.

  Det står ju här nedan "Om det är nödvändigt på grund av utredningen i ärendet, får tiden förlängas en gång med högst tio veckor utöver de ursprungliga tio veckorna".

  Kan kommunen syfta till vad som helst här eller? eller måste det vara något speciellt skäl som gör att det tar 10 extra veckor, för om det inte är så kan de ju uppge vilket skäl som helst.

  Är det någon som vet ifall man kan få ekonomisk kompensation för att de drar ut på tiden?

  Detta är alltså en kommun som är ganska känd för att ta otroligt lång tid på sig, och inte vara serivce-minded för fem öre.  "PBL 9. kap
  27 § Byggnadsnämnden ska handlägga ärenden om lov och förhandsbesked skyndsamt och meddela sitt beslut om lov eller förhandsbesked inom tio veckor från det att den fullständiga ansökningen kom in till nämnden. Om det är nödvändigt på grund av utredningen i ärendet, får tiden förlängas en gång med högst tio veckor utöver de ursprungliga tio veckorna. Sökanden ska informeras om förlängningen och skälen för den innan den ursprungliga tidsfristen har gått ut.

  Bestämmelser om att ett mottagningsbevis ska skickas till sökanden när en fullständig ansökan har kommit in och om innehållet i ett sådant bevis finns i 8 § lagen (2009:1079) om tjänster på den inre marknaden.
  "
   
 2. Snigla
  Allvetare · Nivå 25
  De drar gärna ut på tiden tyvärr, en dag innan vår tioveckorsgräns gick ut skickade de ut en lapp med två "kompletterande frågor" (ena var att vi skulle skriva ut lutning i cm.. Trots att alla mått fanns och de hade sagt att vi inte ens behövde bifoga byggritningar!).. Och vips hade de tio nya veckor på sig..

  Lite irriterande (vår arkitekt bara fnös)..
   
 3. haavard
  Medlem Nivå 11
  Även om ditt bygglov inte tar lång tid kan det ligga 100 ärenden före ditt...
   
 4. A
  Medlem Nivå 15
  Jag hade en arbetskamrat som jobbat på kommunen. Inte som bygglovshandläggare, men på en liknande tillståndsgivande myndighet. Han berättade gärna om rutinerna. Alla ärenden, om de så bara tog tio minuter att fixa, lades på vänt. Allting fick ligga några veckor innan det behandlades. Om det var för att myndigheten skulle visa sin makt eller om det var för att kunden skulle känna det som om han fick valuta för sina pengar vet jag inte. Överbelastning var i alla fall inte orsaken.

  Särskilt illa var det om ett ärende hamnade i "surhögen". Där hamnade allt som var lite extra besvärligt. De ärendena låg alltid sist i kön och blev bara behandlade när allt annat var klart.
   
 5. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Det som är lite intressant är att just bygglov är en av de få ärenden i offentliga myndigheter som i lag har en stipulerad handläggningstid, tyvärr hjälper det föga. Att sin Harvard skriver skylla på hög arbetsbelastning är helt irrelevant.
   
 6. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Anmäl kommunen till JO. Desto fler som anmäler ju bättre. Kommunen blir tvingad att förbättra och snabba upp sina besbeslutsprocesser.
   
 7. Göran.W
  Verktygstokig Nivå 11
  Det finns inget som heter hög arbetsbelastning.
  Utan snare för lite personal.
  Bara att anställa fler typ.
  Är samma sak när det gäller vapen licens som ska klaras av på 4:a veckor.
  Personal bristen i skåne gör att handläggningstiden ligger på 26 veckor.
  Av besparingsskäl anställer dom inte fler handläggare.
   
 8. haavard
  Medlem Nivå 11
  Göran W har rätt. Problemet är att få politikerna med på att anställa fler folk.
   
 9. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Precis, och för att få kommunen att anställa fler så krävs påtryckningar. En JO-anmälan brukar vara en kraftfull sådan.
   
 10. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Men om inte handläggningstiderna ökar så har man inte för lite personal.
  Då får man göra en tillfällig insats för att komma ikapp.
   
 11. Göran.W
  Verktygstokig Nivå 11
  Är handläggningstiden på bygglov 20 veckor istället för 10 är nog en tillfällig insatts inte rätt åtgärd.

  När det gäller vapen licenser har den ökat från 12 till 26 veckor på ett år i skåne.
  Lösningen säger dom vara att dom den 1 mars slog ihop flera enheter till en gemensam.
  Innan samkörde dom ens licenser som var inlämnade vid olika tillfällen men det slutar dom med den 1 mars.
  I mitt fall har jag 3 licenser sökta vecka 41, 5 och vecka 7 och det innebär dom får kolla mig i alla register som innefattar allt från brotts registret till försäkringskassa om man varit sjukskriven för psykisk åkomma 3 gånger nu.
  Blir ju säkert bra att göra samma sak 3 gånger istället för en eller kanske inte.
  Vet inte hur dom tänkte där.
  Det har gjorts massor men jo anmälningar till ingen nytta.
  Värt att notera är att det inte är handläggarnas fel utan felet sitter längre upp.