Byggahus.se

Kan man bygga 40 kvm garage som i huset och ha det som bostad?

 1. N
  Medlem · Skåne · 300 inlägg

  Noell

  Medlem
  Den domen har jag läst och håller med om att den rätar ut många frågetecken, men inte just det som jag hade :)
   
 2. A
  Medlem · Västra Götaland · 1 651 inlägg

  Autodidak1

  Medlem
  Du förvirrar dig själv (och mig). En komplementbyggnad kan aldrig vara ihopbyggd med huset, om det är ihopbyggt är det en tillbyggnad. Så jag förstod aldrig att du menade det :thinking:

  Finns rättsfall på att komplementbyggnad inte får vara ihopbyggd med bostadshus utan det ska vara Komplement Byggnad.

  Ett fristående garage byggt med bygglov är en komplementbyggnad också. Men med komplementbyggnad syftar man ofta på de bygglovsbefriade friggebodarna o attefallarna.
   
  Redigerat 3 mar 22:26
 3. N
  Medlem · Skåne · 300 inlägg

  Noell

  Medlem
  Jag tycker det är du som förvirrar ;) Jag håller helt med om att en komplementbyggnad inte ska vara ihopbyggd med bostadshuset. Men hela diskussionen grundar ju sig på den planbestämmelse i din egen detaljplan som säger Garage etc som sammanbyggs med huvudbyggnad räknas som komplementbyggnad. Vilket enligt dig skulle möjliggöra att komma runt problemet med att byggrätten för huvudbyggnad omöjliggör omvandling från garage till bostad. Hade det sammanbyggda garaget varit huvudbyggnad hade jag inte haft något jag undrade över.

  Min fråga har hela tiden varit ifall det finns något som visar på att om man har ett vidbyggt garage som i detaljplan räknas som komplementbyggnad, kan göra om ytan till en del av bostadsarean och att denna del av den totala boarean skulle fortsätta räknas som komplementbyggnad. Jag påstår inte att det inte går, jag efterfrågar "bevis" på att det går.

  Håller inte med om att man med komplementbyggnader ofta syftar på attefall och friggebod, tvärtom. Det finns två typer:
  • Komplementbyggnader (regleras i detaljplan och kräver bygglov)
  • Bygglovsbefriade komplementbyggnader (så kallade attefallshus och friggebodar, regleras ej i detaljplan och kräver ej lov).
  Om man när man säger det ena egentligen menar det andra, DÅ blir det verkligen förvirrande.
   
 4. A
  Medlem · 204 inlägg

  AlexHo

  Medlem
  Har idag pratat med handläggaren. Han säger att det är några hus i området som har byggt ihop garaget med huvudbyggnaden och vad de sen gör med garaget bryr de inte sig om. Han ser inga problem med att jag ska få igenom det, han ska ta upp detta i nästa byggnadsmöte.
   
  • Laddar…
 5. A
  Medlem · Västra Götaland · 1 651 inlägg

  Autodidak1

  Medlem
  I normalt tal (i DP) är komplementbyggnad fristående, därför förtydligas det i "min" detaljplan att den får vara kopplad till huvudbyggnaden. Det är ganska vanligt att förtydliga det för att möjliggöra detta i nyare detaljplaner då detta medfört problem i vissa fall annars.

  Det finns rättsfall som jag nämnde där komplementbyggnad (friggebod) byggts ihop med huset (ingen dörr emellan). Det blev klassat som tillbyggnad i MMÖD.

  Om du läser mitt tidigare inlägg så skrev jag också att fristående garage mm är komplementsbyggnader. Men eftersom det ofta pratas om Attefallare, friggebodar osv som komplementbyggnader så märker jag i mitt arbete att kunder associerar komplementbyggnad med just Attefallare mm.

  Jag vet skillnaden, även du, så det är inget problem för mig vad vissa associerar det till.

  Jag förstår inte ditt problem, om du omvandlat din biyta/komplementbyggnad till bostadsändämål så upphör den att vara biyta/komplement/garage eller vad du vill kalla det. Detta oavsett vad det kallades i det ursprungliga bygglovet.

  Det behövs inte anmälas till kommunen, men egentligen skall det tas upp i fastighetsdeklaration.

  Om det sedan i nästa steg innebär att du får bygga en ny komplementbyggnad som är bygglovspliktig går inte att "bevisa" eftersom det inte går att "bevisa" att man automatiskt får bygglov på något. Men om man följer DP/ÖP eller motsvarande är chansen god (som för alla bygglov)
   
 6. A
  Medlem · 204 inlägg

  AlexHo

  Medlem
  Vill bara meddela att vi har haft ett möte med handläggaren och fått ett förhandsbesked att vi får bygga ihop garaget med huvudbyggnaden och använda hela 190 kvm som boyta.

  Vi har hela tiden trott att vi bara skulle få bygga 150 BYA och därför ritat ett 1,5 plans L-hus men nu kommer vi bygga ett atriumhus istället.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Ö.png
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · 1 766 inlägg
  Det var ju bra! :)
  Efter att jag läst det du skrivit och den del av detaljplanen du visade trodde jag faktiskt inte du skulle få det svaret av handläggaren.
  Lycka till med projektet.
   
  • Laddar…
 8. N
  Medlem · Skåne · 300 inlägg

  Noell

  Medlem
  Du behöver inte utbilda mig i varken normalt detaljplanespråk eller förutsättningarna när man söker bygglov.

  Det enda jag frågade om det fanns var fall som visade på att en yta som med lov som vidbyggd komplementbyggnad kan omvandlas till bostadsarea och fortsätta vara komplementbyggnad, alt strida mot detaljplan. Det var visats på fall som behandlar närliggande frågor, men inte specifikt denna. Det var också svar på min fråga. Gott så.
   
  • Laddar…
 9. A
  Medlem · Västra Götaland · 1 651 inlägg

  Autodidak1

  Medlem
  Förstod inte vad du frågade efter i detalj pga lite begreppsförvirring (y)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.