Byggahus.se

Kan husets elinstallation påverka LED-spottar?

 1. L
  Medlem Nivå 2

  Hur kommer det sig att ljuskällor som tillverkaren skicka till mig flimmrar när jag använder dom men inte på kontoret där dom använder dom med exakt likadan dimmer? Det verkar som en uppsättning kan funka i ett hus men inte i nästa.

  Om man skulle göra som du säger så blir det ju svårt varje gång man vill byta lampa eller ljuskälla ovanför soffbordet eller köksbordet. Ska prova där jag har fast installation.

  Dimmerpuckar verkar vara en ofärdig produkt.
   
 2. J
  Husägare · Nivå 10
  Prova med en bottenlast, det kan lösa den typen av problematik du beskriver.
   
 3. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Orsaken skulle jag också vilja veta. Vi har ju inte uteslutit störningar i din anläggning, rippel på spänningen som får lamporna eller dimmern att bete sig udda. Vi har ju ett fint exempel i den pipande ugnen här på forumet:
  https://www.byggahus.se/forum/threa...ger-av-sig-naer-jag-saetter-pa-min-tv.329178/
  Att komma tillrätta med detta är nog inte lätt. Vanliga elfirmor har nog ingen effektanalysator då de kostar 30' och uppåt, man hamnar lätt uppemot 100'. Du kan ju prova att stänga precis allt du har som drar el, utom dessa lampor. Sedan kan ju också flimmret vara upplevas subjektivt.
  Ja. Det blir inte svårt att hitta en som dimringen fungerar på. Men då hela armaturen måste bytas kan det bli svårt att hitta en likadan, som dels ser likadan och hur lyser likadant. Man gör nog bäst att käpa några i reserv. De ska ju hålla i 50,000 timmar...
  De har traditionellt fungerat utmärkt med glödljus och transformatorer för halogen. Det är LED som ställer till det. Där är traditionella dimmers en nödlösning. Så man kan undra hur mycket energi världen sparar egentligen...
   
 4. HomeboY
  Självbyggare · Nivå 4
  Hej, är lite sent ute i tråden. Kanske att trådskaparen har hittat en lösning, jag är väldigt intresserad av att höra i så fall.

  Jag har nämligen exakt samma problem men jag har Unilamp Gyroframe 2 (2x8W) och 3 (3x8W) med Plejd i hela huset. Vi får flimmer från 49% och neråt, dvs. helt värdelöst, de kunde lika gärna vara ej dimbara.

  Vi har testat med flera olika dimrar, bland annat Vadsbo, Schneider, etc med samma resultat.

  Har haft problemet sedan i juni och INGEN verkar veta vad felet är. Min elektriker är inne på att det är drivdonen som felar men han får samma problem på övriga platser. Det han har kunnat se är att armaturerna och drivdonen fungerar i södra Sverige men inte norr om Gävle. Vad det beror på har jag ingen aning om.

  Just nu är det stiltje, vi vet inte vad vi ska göra.
   
 5. andr.ljung
  Renoverare · Nivå 9
  Lite återkoppling från mig.

  Efter att elektrikern bytt alla blinkande lampor (som enligt tillverkaren skulle kommit från en dålig batch) så blinkar inte lamporna längre. Elektrikern fick dessutom betalt av tillverkaren att byta ut dem så jag gick skadelös ur det hela.

  Mvh Andreas
   
 6. E
  Medlem · Nivå 22
  Vilken tur att det inte var Norrland fel ;)
   
 7. HomeboY
  Självbyggare · Nivå 4
  Så han bytte bara spottarna så fungerade det? Hade det ingenting med drivdonen att göra?
   
 8. J
  Husägare · Nivå 10
  Jo förmodligen. De flesta spotlights köps med förmonterat drivdon, det kan såklart bytas separat men det var förmodligen smidigare att byta ”hela produkten”.
   
 9. andr.ljung
  Renoverare · Nivå 9
  Ja, allt byttes ut på en gång
   
  • Laddar…
 10. HomeboY
  Självbyggare · Nivå 4
  Absolut, bara det att jag har samma problem med Unilamp i detta fall har inga nyare spottar/drivdon som fungerar för mig. Min elektriker har testat ett annat drivdon som fungerar, därav mitt bekymmer..
   
 11. J
  Husägare · Nivå 10
  reklamera och köp nya kompletta. Har du någon bild på drivdonet? I min värld är drivdon för erkända leverantörer att föredra typ, Osram, Philips, Helvar, Tridonic m.fl