Kallvind och fukt - riskkonstruktion?

664 läst  14 svar

 1. H
  Medlem Nivå 2
  Vi bor i ett 70 tals hus som vi har fått problem med. Det har visat sig att det är för fuktigt på kallvinden. Den har takfotsventilation och ventiler. När jag mäte fuktigheten där nu ligger den runt 80%. Vid en utvidgad inspektion har det visat sig att svallbrädorna är behandlade med klorfenol som bryts ned till kloranisol och luktar. Det finns även vitmögel pga luftfuktigheten som iofs bara syns vid stark belysning. Det vi skall göra är att byta taket inklusive svallbrädor. För att undvika förnyade fuktbekymmer är planen att bygga en oventilerad vind och istället ha en avfuktare på vinden för att kontrollera luftfuktigheten. Detta skall tydligen bli bra men är intresserad om någon annan här har gjort något liknande.

  Nästa angränsande fråga är kallvindar överlag. Det finns de som menar att denna konstruktion i sig är en riskkonstruktion och med ett allt fuktigare klimat är risken att det blir mer problem med kallvindar i framtiden. Vi planerar att bygga ett nytt hus och funderar ju då på vilken sorts tak och vind vi skall ha. Finns det hustillverkare som bygger oventilerade vindar med avfuktare istället? Har hört om helt nya hus som har fått mögelpåväxt på sina kallvindar. Vad anser ni är den säkraste takkonstruktionen?
   
 2. martin43
  Husägare · Nivå 11
  Kallvinden har ju samma klimat som ute (antag välisolerat samt diffusionstät bodel), så det "ska" vara fuktigt där.

  Finns flera varianter och de kan även kombineras.
  Utvändigt isolerskikt under takpannorna.
  Tät vind.
  Styrd ventilation.
  Avfuktare.
  Optimalt och lägst driftkostnad är tät, utv isolering med styrd ventilation.
   
 3. H
  Medlem Nivå 2
  I vårt fall hade kanske vinden klarat sig med att vara lite fuktig om den inte var behandlad med klorfenol. Så nu när vi gör om taket vill vi göra allt vi kan för att undvika framtida bekymmer. utvisolering går nog inte då det skulle förändra formen på taket, vi bor i ett område där utseendet på husen skall bevaras enligt kommunen.

  Men ursäkta min okunskap men om vinden skall vara lite fuktig dvs samma som utomhusklimatet hur förhindras då det att det bildas mögel på en kallvind? Hur är det tänkt att fungera?
   
 4. martin43
  Husägare · Nivå 11
  Den ska givetvis INTE vara fuktig men en kallvind i ett i övrigt tätt och isolerat hus får utomhusklimat. Och i Sverihe är det fuktigt utomhus då och då. Därför blir det problem när vi har milda vintrar, höst och vår med långa perioder av några plusgrader och regn/dimma. Det hinner inte torka upp.
  Är det däremot riktig vinter är det inga som helst problem, men det är det ju inte längre.

  Svampen kräver plusgrader och fukt för att växa.

  Många äldre hus klarar sig pga att det läcker upp lite värme till vinden. Om vinden är ca fyra grader varmare (grov generalisering) än ute blir det tillräckligt mkt torrare och man slipper problem.

  Det finns ingen forskning från de senaste trettio åren som visar att kallvind ska klara sig från angrepp, tvärtom just att med välisolerade hus och långa perioder av utomhisfukt och plusgrader behöver man lägga till en eller flera av åtgärderna jag nämnde. Men det är väl ingen i byggbranschen som använder forskningsresultat som underlag för förbättringar.? ;)

  Utvändig isolering förhindrar även att det kondenserar på insidan av råsponten när det varit fuktigt och övergår till molnfritt och kyla på natten.
  Isoleringen höjer bara takpannorna några centimeter.
   
 5. H
  Medlem Nivå 2
  Tack för ett mycket bra svar. Nu förstår jag mer. Så egentligen om man bygger ett nytt hus skall man inte bygga en traditionell kallvind utan ha något annat system. Vi har nämligen funderat på att bygga en enplansvilla med Willa nordic. Det är ett pulpettak och taket är träspånt och takpapp. Därunder blir det väl ungefär en 5 cm luftspalt. Eftersom dessa hus är väldigt välisolerade borde det vara kallt i det här utrymmet som eg är en form av kallvind som inte kan inspekteras. Det är ett lätt lutande tak och det skall vara någon form av självdrag där igenom. Det jag nu funderar på är om detta skulle kunna anses vara en riskkonstuktion eftersom det i mina ögon är funktionellt som en kallvind. Vad tror du?
   
 6. martin43
  Husägare · Nivå 11
  För det första är ordet riskkonstruktion att ta i, både för kallvind och det hus du föreslår.
  Lite ytligt påväxt göt egentligen inte så mkt. Träet ruttnar inte och huset ramlar inte ihop.

  Principiellt ja så har du samma risk.
  30mm cellplastisolering är ju lätt att sätta på utvändigt om man ändå bygger nytt.
   
 7. H
  Medlem Nivå 2
  Ja det är nog att ta i :) Men om vi skall bygga nytt vill vi verkligen göra vad vi kan för att undvika liknande problem. Var sätts Cellplasten då? Blir det då i så fall isolering, luftspalt, träspånt, cellplast, takpapp? Dvs man höjer temperaturen ett par grader i luftutrymmet och sänker den relativa luftfuktigheten då pga högre temperatur. Man vill ju kunna gå på taket för att borsta bort löv, barr mm. Men det kanske inte är ett problem? Förlåt för massa frågor men det går inte riktigt att fråga hustillverkaren för de är så partiska.
   
 8. martin43
  Husägare · Nivå 11
 9. H
  Medlem Nivå 2
 10. T
  Medlem · Nivå 8
  Problemet nu har är att fuktig inomhusluft läcker upp på vinden, se till att fixa ventilationen.
  Kallvindar möglar inte bara för att det är en kallvind
   
 11. martin43
  Husägare · Nivå 11
  Så kan det vara, att fukt kommer upp. Vi vet ju inget om det aktuella huset.

  Om (traditionella) kallvindar möglar beror ju helt och hållet på vädret.
   
 12. H
  Medlem Nivå 2
  Fuktig luft som läcker upp kan mycket väl vara en källa till fukt. Har haft en ventilationsfirma som har mätt upp ventilationen och den fungerar bra. Vi har mekanisk frånluft och har numera satt in friskluftsventiler. På vinden är det självdrag. När vi nu fixar till det vill vi ha en lösning som gör att det inte blir fukt igen. Det ledde fram till att vi började fundera på hur de här kallvindarna med självdrag kommer att fungera i framtiden med klimatomställningar osv.

  Att ha Cellplast är en lösning och då skapar vi en klimatvind eller klimatluftspalt kanske man skall kalla det på ett platt tak. Skall även undersöka möjligheten att hustilvlerkaren kan stoppa in en avfuktare i utrymmet på något sätt.
   
 13. martin43
  Husägare · Nivå 11
  Jo men i det huset ni bor nu, finns en hel och fungerande diffusionsspärr upp till vinden?
   
 14. H
  Medlem Nivå 2
  Det vet vi faktiskt inte. Men vi vill inte ta risken att byta hela taket. inklusive isolering, svallbrädor mm och bygga samma konstruktion igen. Då sätter vi hellre avfuktare för att garantera att det inte blir för fuktigt. De kommer ju se över diffusionsspären när de byter isoleringen.
   
 15. martin43
  Husägare · Nivå 11
  Jo men diffspärren ska vara mellan taket och vinden, alltså innertaket, bjälklag elller vad det heter. Botten av takstolarna...

  Så är ju bara att klättra upp på vinden och lyfta undan isoleringen och se om det finns någon diffusionsspärr eller ej.
  Alltså isoleringen som ligger mot INNTERTAKET, inte yttertaket där takpannorna ligger. Har inget med yttertaket att göra.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: