Byggahus.se

Kabel till LEDarmatur

 1. S
  Medlem Nivå 4
  jag skall installera LEDarmaturer i en snickarbod. Det är dubbelisolerade armaturer på 40 W. Min elektriker vill dra RXQ 3G1,5 men det kanske man gjorde till lysrörsarmaturer, känns inte som han tar hänsyn till att det är dubbelisolerat och effektsnålt. Här borde det väl räcka med 2G0,75? Känns som han är kvar i en gammal värld? Vad säger expertisen?
   
 2. S
  Medlem · Nivå 6
  Att Din elektriker följer regelverket och drar den klenaste arean som är tillåten för fast installation.

  En annan fråga är om de svenska reglerna följer med sin tid...
   
 3. S
  Medlem Nivå 4
  ok. Men om jag då låter honom sätta upp uttag och dra klenare ledning till armsturen?
   
 4. M
  Medlem · Nivå 5
  Låt honom göra sitt jobb. Det gör absolut ingenting om han drar 1.5 istället för 0.75.
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem Nivå 4
  Märkligt regelverk vi har. Hade den drivits av 12Vhade det vart ok med klenare ledning trots mycket högre ström. En 10 mm kabel för 200 mA...
   
 6. snuttjulle
  Medlem · Nivå 11
  Bara för att du nu sätter dit en LED som nästan inte drar något alls vet ingen vad som den byts ut mot. Om man hade resonerat på det viset att man skulle dra minsta ledning för planerad användning av ett uttag skulle vi ha det riktigt svårt att ändra på anläggningar.
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem Nivå 4
   
  Redigerat 5 dec 2019 21:42
  • Laddar…
 8. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Kravet på minst 1.5 mm² för fast installerade kablar syftar även på mekaniskt skydd. Det som sitter fast monterat ska klara lite påfrestning. Sedan är ju arean dimensioneringsmässig väl inarbetat där vi har tumregeln 10 A på säkringen. Att införa en ny klenare minsta area kommer att leda till många frågor och kan möjligen bara motiveras med besparing av koppar. Men då regeln finns i de internationella reglerna som alla länder följer kan man inte förvänta sig en ändring över natten.

  Anslutningskablar får däremot vara klenare, minsta area 0.75 mm². Dessa är korta, synliga och inte fastsatta.
   
 9. L
  Husägare · Nivå 15
  Redigerat 6 dec 2019 09:16
 10. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Kabeln ska ju även ha tillräckligt låg resistans för att säkringen ska lösa inom avsedd tid vid en kortslutning längst bort. Visst kan man räkna på det och även sätta klenare/snabbare säkringar, men börjar man blanda på det viset känns det som att man bryter mot kravet att anläggningen ska vara överskådlig...
   
 11. S
  Medlem · Nivå 6
  Tja, rent tekniskt skulle man väl kunna införa någon 1mm², eller därikring, och sätta "tumregel" 6A säkring.

  Idealt vore att sätta en area som är identisk med någon vanlig AWG-dimension.

  Men frågan är om "en pryl till" i handel, vilket skulle ge ökade kostnader i hantering, skulle ge besparing tillräckligt med mindre materialåtgång för att motivera sig själv. Dock minskar kopparen med 33%, så försumbart behöver det inte vara.

  Titta dock på nuvarande kulo, som finns i 2-ledarutförande. Det är billigare att köpa 3-ledare och klippa jorden än att köpa den materialsnåla 2-ledaren, pga hanteringskostnader i handeln.
   
 12. S
  Medlem Nivå 4
   
 13. S
  Medlem Nivå 4
 14. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Vore intressant att höra vad det är du tänker dig som alternativ och vad det skulle ha för positiva egenskaper generellt sett i en installation där vi håller oss till våra normala 230 VAC i detta fallet? Finns inget som hindrar att du gör en belysningsanläggning med andra komponenter som mer passar din smak vad den nu är men knappast utgående från konventionella sättet med diverse annat anslutet till gruppen. Om du tex blandar in uttag här kommer du göra dig skyldig till undersäkring av dessa också, det är inte bra.
   
 15. S
  Medlem Nivå 4

  Känns ju lite onödigt med 1,5 kvmm och 10 A säkring för 4 armaturer som tillsammans dra 1A och inget övrigt anslutet till den gruppen