Byggahus.se

Julbelysning ute - fuktproblem

 1. P
  Medlem Nivå 2
  Svejsan,
  vi har satt fast julgransbelysning (utomhusanpassad) runt vårt altanräcke. Det är tre uppsättningar - alltså tre kontakter. Två kontakter kopplas direkt i en skarvdosa, den tredje har en skarvsladd mellan sig och dosan. Kopplingen mellan den skarvsladden och den tredje uppsättningen hänger under altangolvet (dock ej mot marken).
  Skarvdosan är en med fyra uttag och som snurrar när man drar ut dess sladd (25 meter, men vi behöver bara använda cirka 8 meter). Skarvdosans kontakt sitter i en timer (för utomhusbruk) som i sin tur sitter i ett jordat utomhusuttag.
  Skarvdosan har vi satt i en plastpåse (och knutit åt) som dock ligger under bar himmel. Utomhusuttaget är under tak. Allt är solklart, eller hur? ;-)
  Hur som helst, ar någon nåt tips om vav vi kan/bör göra för att inte fukt ska tränga in och utlösa huvudcentralens jordfelsbrytare? Kan ni utläsa av ovanstående, fenomenala, beskrivning om det är någon del som verkar särskilt känslig?
  Med det oooootroligt tråkiga och blöta väder som har varit och är i Mälardalen verkar fukten komma åt även om vi försökt skydda själva kopplingspunkterna.

  Tack på förhand
   
 2. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Se bara till att den ordentligt hopknutna påsen att det inte rinner in vatten och fyller påsen. Det är nästan bättre att påsen är öppen och öppningen vänds nedåt. Eller lägg dosan under en hink.

  Elprylar tål en hel del elände och fukt, titta på en byggarbetsplats!

  Protte
   
 3. S
  Medlem Nivå 9
  Hink är som nämt bra!