Byggahus.se

intyg på utfört arbete?

 1. K
  Medlem Nivå 3
  Hej

  Vi har byggt ut under sommaren och då haft en elfirma som dragit el och värmegolv i ett rum. Jag fick höra av en vän att han fått ett intyg på utfört arbete (för specifikt golvvärmen) när de gjort något liknande för några år sedan. Är detta något jag bör kräva av elfirman eller vad är normalt? Vi har inte fått någon som hellst dokumentation kring elarbetet för utom fakturan.
  Sen en fråga kring garanti på själva materialet till golvvärmen. Där säger elfirman att garantin går via dem och jag har inte fått något garantibevis eller kvitto. Vad händer om firman går i konkurrs om något år? Kan jag kräva ett garantibevis?
   
 2. useless
  Lök. · Nivå 25
  Det man brukar kunna få är ett våtrumsintyg när man bygger ett våtrum. Andra intyg har jag inte hört talas om... Kvitto/faktura borde väl räcka?
   
 3. E
  Medlem · Nivå 23
  Garantin som producenten av golvvärmesystemen utfärdar brukar vara kopplad till ett intyg/dokument som elfirman fyller i, detta för att få den utlovade garantin på elslingorna.

  För övriga elinstallationer i huset utfärdas inga speciella dokument. Det är du som anläggningsinnehavare som har att tillse att grejorna är OK. En faktura på utförda arbete kan räcka som underlag om någon diskussion vid ev. försäljning av fastigheten skulle uppstå.
   
 4. S
  Medlem · Nivå 14
  nå intyg behöver du inte. Du som husägare ansvarar för att anläggningen uppfyller gällande krav.
   
 5. K
  Medlem Nivå 3
  Fast då borde jag väl kunna ställa krav mot elektriker eller liknande?
  Jag menar, jag som ej certifierad elektriker får ju inte utföra denna typ av jobb så hur kan jag då sitta med hela ansvaret själv?
   
 6. useless
  Lök. · Nivå 25
  Den frågan får du ställa till Elsäkerhetsverket... Tyvärr är det just så dagen regler ser ut.
   
 7. E
  Medlem · Nivå 23
  Myndigheterna ställer krav på elektrikerna/elfirman. Sedan utför dom förhoppningsvis ett OK arbete åt dig.
  Något mer kan du inte göra.
   
 8. S
  Medlem · Nivå 14
  De krav du ska ha och bör kolla upp är om företaget du anlitar verkligen har behörighet. Det är väl det du kan göra. I övrigt så får du ju lita på att de utför ett korrekt arbete. Vill man vara säkrare än så så får man anlita någon som besiktigar din elanläggning. Då har du verkligen gjort vad du kan.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Man brukar inte få några speciella handlingar om elinstallation. Men för just golvvärme finns det ett mätprotokoll som ingår i garantikraven för slingan. Nu är det några år sedan jag såg ett sådant protokoll, men det brukar specas att elektrikern skall mäta resistans i slingan, och isolationstesta slingan, dels före läggning, efter läggning, och efter ingjutning.

  Syftet med de tidiga mätningarna är att tillverkaren vill att ev. fel från produktionen upptäcks innan kostnaden för utbyte blir onödigt hög. Protokollet skall finnas och vara utfärdat av en behörig installatör. Och det ger en fabriksgaranti, som inte behöver vara kopplad till den firma som utfört installationen. Har för mig att det brukar vara 10 års garanti, och tillverkaren står då även för återställande av badrummets ytskikt och tätskikt vid en reparation. De har specialister som åker ut och lokaliserar exakt var på slingan det är fel, och kan göra en punktreparation där. En lustig metod för lokalisering som används är ett instrument som skjuter in pulser med väldigt hög energi, man hör då var det är överslag nere i golvet. Men detta är inget som en vanlig elfirma sysslar med.
   
  • Laddar…
 10. E
  Medlem · Nivå 23
  Och för att den förlängda (20 -25 år lite olika hos olika fabrikat) garantin ska gälla ska "papperna" skickas in till tillverkaren.
  Så KRÄV att den som lagt golvvärmen gör det.
  Ps
  Den som lägger golvvärmen ska arbeta under en "behörig" elinstallatör.
   
 11. Dan_Johansson
  Medlem · Nivå 17
  När jag lade golvvärme från Devi för ungefär tre år sedan följde det med ett litet klistermärke som elektrikern skulle notera mätresultaten på. Det klistrade jag i elskåpet. Tillsammans med fakturan från företaget var det allt som krävdes för att garantin på 25 år (från Devi) skulle gälla.
   
 12. E
  Medlem · Nivå 23
  Lustigt då jag i alla år fått skicka in "papperna" till tex Devi.
  Ps
  Bla en skiss på hur slingorna ligger i golvet.
   
 13. Dan_Johansson
  Medlem · Nivå 17
  Intressant, det får jag nog kolla upp närmare...
   
 14. K
  Medlem Nivå 3
  Jag fick detta från Warmup

  "Elektriker skall fylla i vad som gjorts och mätningar vid installation. I installationsmanualen för värmekabel/värmematta finns det mall för att fylla i detta. Den bör du ha fått ifylld av elektriker. Har de inte gett dig det så tycker jag att du ska kontakta dem om det.

  Garantin gäller förutsatt att arbetet är fackmannamässigt utfört och det dokumentet är ifyllt."

  Något sådan har elektrikern inte gett oss så jag jagar nu detta