Byggahus.se

infinitypool

 1. C
  Medlem · Stockholm · 37 inlägg

  callering

  Medlem
  Hej alla,
  så kom jag därhän att jag ville bygga en infinitypool. Det betyder att det är en ändlös horisont på vattnet, dvs. att det rinner över kanten.
  För det första, så måste man ha klart för sig att vi har nordiskt klimat med 8 kalla månader om året.
  Sen måste man tänka igenom hur man skall slösa så lite energi som möjligt- det finns några knep.
  Vidare skall det vara en praktsyn för ögat.
  Så skall man se till funktionerna både när man badar, hoppar i en massa folk och när poolen som oftast är i stilla läge. Här finns i denna sista punkt några parametrar att ta hänsyn till- nivåsänkning om natten, vintern, etc. Kunna boosta när det plurras mycket. Hur rännan bör vara dimensionerad, flöden och tankkapaciteter, pumpkapacitet, inlopp var de skall vara. Allt detta kan man leta efter på nätet utan att få full information. Det enda jag kunnat konstatera är att det inte är helt lätt att bygga fram en välfungerande lösning. Kostnaden för en infinitypool brukar bli +50%. Men häftigt blir det.

  I detta forum tänkte jag ta upp lite grand om olika delar i problematiken.-
  Pumpkapaciteten- man bör ha en trefaspump med motorstyrning. Om natten och vinter kör man på lågfart. Det brukar gå att dra ner till ca, 30% effekt. När ingen badar kan man ligga där beroende på vilket flöde man bör ha. För stort flöde är inte bra, ej heller för litet. Den här poolen rymmer 75 m3 och jag satte in en 1,5 kW pump, 900 l filter och fyra 1 1/2 " munstycken nere vid botten i varje hörn. Att sätta in standardmunstycken är inte bra, de stryper lite för mycket och detta kostar pengar. Min pump är egentligen alldeles för stor och jag kommer sannolikt att styra ner den rejält. Jag har två 1 m3 tankar med 3st 110mm rör från rännan Dessa bör vara 3/4 fyllda med vatten.
  Så måste man ha en sinnrik nivåreglering för dessa, två backventileri systemet och överloppsledning från en hög nivå i tanken. Eftersom jag körde igång det hela idag, så är ännu allt inte intrimmat, men det funkar. För nivåsänkning i poolen har jag satt in två 5- rör 6 cm under spillkanten. Det blir senare elventiler för dessa.De får varsina parametrar så att regleringen blir bra.
  Det låter nog nu som det är en hel vetenskap att få till det- och det är det. Man måste ha koll på vad som händer när pumpen står still- där hade vi ena backventilen.

  Rännan skall klara av att ta hand om ca. 2-3 m3 vatten i ett nafs. Längst ner i rännan sitter en stor och lättrensad sil. De 3 110rören orkar utan vidare med att forsla bort vattnet. Jag har 50 mm utlopp från tankarna till pumpen. Det blir lite luft som kommer med, men det är bara bra med lite syre i vattnet och det ser bra ut med bubblor från botten i alla fyra hörnen. Dumpar man lite genom de båda utloppsrören, så slutar det rinna över kanten på poolen. Ytan sjunker några millimeter. Här kan man reglera ganska exakt hur mycket man vill sänka, -på millimetern när. Man sparar energi i och med att man inte kyler i rännan. Denna får högst upp och direkt under spillkanten en mindre ränna som tar ett mindre flöde när ingen badar. Hursomhelst, så kan man alltså styra väldigt exakt hur man vill att det skall rinna. Det är jättekul att se när vattenytan stannar 1 millimeter under kanten. Så har vi vinden som ställer till det. Då måste man styra ner ytan ca. 6 cm- det blir vågor! Går också att pillra dit funktioner för detta. En enkel sensor som säger till när det inte skall flöda över kanten. Med?

  Och det skall vara idiotsäkra funktioner.

  Det är ganska stor ytspänning på vattnet och jag mätte till 2,5 mm högre nivå innanför kanten som är skarp. Ett litet hack och det blir hål i ytan - ploff! Detta fenomen förstärker effekten av infinity.
  Till sist allt vatten som rinner, lutar följdaktligen. Därför har man kranar intill alla inlopp som man kan ställa in. Mest vatten i innerhörnen.

  Så skall vi studera vidare och också ta fram en bra pooltäckning. Ni kan undra över varför beduintälten är svarta.
  Jo, visst hoppade en unge i när vi just fyllt med härligt, friskt kranvatten.... burr!
  C.
   
  • Laddar…
 2. Enk Projektet
  Medlem · Uppsala · 5 894 inlägg

  Enk Projektet

  Medlem
  Cool första bild :)
   
 3. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Var har du satt filtret?
  Du skriver att du sänker vattennivån vi vissa tillfällen, var har du då satt utloppet för att hålla cirkulationen igång?

  Men visst är det läckert med em sådan pool om utsikten är tillräcklig.
   
 4. C
  Medlem · Stockholm · 37 inlägg

  callering

  Medlem
  De två utloppsrören sitter in i poolen på ena kortsidan och utanför pumprummet som ligger under vattennivån. Jag har använt bottengenomföringar 1 1/2" precis som vid inloppen i invid botten. Dessa stryper ingenting, vilket de kulmunstycken som ofta används gör. Utloppsrören sänker nivån max 6 cm, men kan regleras så att vattenytan hamnar just under infinitykanten med effekten av infinity helt bevarad. Mycket handlar om balanserade flöden. Dessa skall nu trimmas in mera exakt. Förutsättningarna är bra och dag 1 (igår) funkade det över förväntan. Ska bara hantera 6cm- sänkningen bättre samt pump avstängd.
  utsikten är OK. Rämnar poolen, så dränks golfbanan 45m nedanför
  Under kanten på långsidan mot altanen har jag satt en LED-slang. Skimret ner i vattnet duger rätt bra. Det är en ljusdimma i vattnet om natten. 3 poollampor under vattnet om man vill ha mera löd,
   
 5. C
  Medlem · Stockholm · 37 inlägg

  callering

  Medlem
  Glömde svara om filtret. Silen sitter längst bort i rännan före utlopp till tankarna. Består av en rf ram med stora hål i och är klädd med finmaskigt plastnät som man använder vid tunnputsning. Man bara rensar med handen utanför och behöver således inte lyfta loss. Efter tankarna och backventilen kommer utloppsrören för nivåsänkning in ( så att de inte bakfyller tankarna). Nu kommer pumpen och sedan det stora sandfiltret. Gå in på Pahlens hemsida, så ser du hur det är. Inget avancerat där egentligen.
   
 6. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Jag tänkte mer på hur du löst utflödet från poolen när du sänker vattenytan under overflownivån, som jag förstår så tänker du ha cirkulationen igång året runt för att undvika frysning av tankarna och filtret men att du inte tänker låta vattnet rinna över kanten.

  Hur ser dina tankar ut på pooltäckningen?
   
 7. O
  Medlem · Stockholm · 1 inlägg

  Olivin_Uppsala

  Medlem
  Är inne på att bygga en sådan pool i uppsala. Hur har du löst det med skydd? Staket (vilket tar bort känslan) eller någon annan lösning?
   
 8. K
  Självbyggare · Skåne · 2 537 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Jag vill också vet hyr du löst det med skydd! Jag funderar på att bygga en infinity-baddamm och kommer att ha grundzoner på två sidor.. men hur ska jag göra med den tredje? En sida kommer vara overflow-del så där lär man väl inte behöva skydd?

  Hur löste ts det?

  Fantastisk tråd annars! Mycket att tänka på
   
 9. S
  Medlem · 1 inlägg

  Saxaren

  Medlem
  Hej
  Jag tänkte bygga en nästan exakt likadan pool som den du beskriver. Bor du i Stockholmsområdet? Kan vi träffas?
  Hörs
  Mats
  Tfn 0706-921050
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.