Byggahus.se

Ikea Trådfri - Hue

 1. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 4 266 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Hej,

  Köpte tidigare i veckan Hue för att styra belysningen via HomeKit, var idag in på Ikea och slog till på en lampa där då jag hade i bakhuvudet att jag läst att dessa nu var kompatibla. Tyvärr måste de uppdateras först, i alla fall det exemplaret jag fått då den inte hittas av Hue-bryggan.

  Någon som lyckats fått en som fungerar direkt?

  Slutar väl med att jag får lämna igen den och köpa en Philips istället ;)
   
 2. H
  Medlem · Östergötland · 401 inlägg

  hanpa

  Medlem
  Du kan försöka lampan uppdaterad hos Ikea, någon har hävdat att man gjort så mha personalen. Dock hjälper det inte för att använda HomeKit rakt av (utan via diverse hack) då Ikea inte har släppt något stöd för detta än. Tidigast i oktober är det senaste jag hört men det kan säkert bli försenat.
   
 3. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 4 266 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Okej, får testa det, annars får jag springa in på Kjell och handla en Philips :)

  Jag tyckte jag läste att flera fått det att fungera via Hue, och jag styr ju idag hue-prylarna via HomeKit.

   
 4. H
  Medlem · Östergötland · 401 inlägg

  hanpa

  Medlem
  Ja har du bara ny firmware så ska du kunna ansluta dem via Hue bridge. Det kan ju gå lång tid mellan tillverkning av lampan fram till att den ligger på hyllan hos Ikea så bara för att den är ny är tyvärr ingen garanti för att den har senaste firmware. Det lär ju komma nya versioner löpande dessutom.
   
 5. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 4 266 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Precis, tänkte mest om någon fått lampor levererade med den nya FWn och fått det att fungera med Hue.
  Har skrivit till Ikea och frågat om det finns något på kartongen som avslöjar om den levereras med den nya FWn eller inte.
   
 6. B
  Medlem · 7 inlägg

  Baukommendant

  Medlem
  Har du fått något svar från IKEA?
   
 7. D
  Medlem · 48 inlägg

  DMG

  Medlem
  • Laddar…
 8. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 4 266 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Jo, jag fick svar, det fanns inget som särskiljer uppdaterad eller inte. Man kan gå till byten & återköp och få hjälp med uppdatering, fixar de det inte så skickas de in till kundtjänst för uppdatering.

  Så min skickades in och fick svar att den redan var uppdaterad, men man skulle reset:a lampan för att HUE skulle hitta den. Detta görs genom att slå av och på lampan 6 gånger. Nu har jag inte fått hem lampan ännu så har inte testat detta. Märkte dock idag att Ikea plockat bort Trådfri E14 päronformad ur sortimentet :s
   
 9. B
  Medlem · 7 inlägg

  Baukommendant

  Medlem
  Använder IKEA Trådfri hemmets wi-fi nät för kontakt mellan gateway och ljuskälla? Dvs om jag har wi-fi täckning i hela villan inkl närområdet utanför - når jag då ljuskällor inne och ute ca 30-50 meter från gateway? Stämmer det att Trådfri gateway endast kan hantera upp till 10 ljuskällor?
   
 10. H
  Medlem · Östergötland · 401 inlägg

  hanpa

  Medlem
  Gatewayen kommunicerar med lamporna via Zigbee, inte Wi-Fi.

  Man kan ha upp till 100 enheter men max 10 ljuskällor per grupp.

  How many groups and moods can be created in the TRÅDFRI app?
  There is no limit to how many moods or groups you can create in the TRÅDFRI app.
  However, you can connect up to 100 devices to TRÅDFRI gateway and in each group you can have a maximum of 10 light sources and 1 input device (remote, wireless dimmer, etc.). Following this logic, if a person has the maximum of devices (11) in each group, the maximum number of groups will be 9.

  http://www.ikea.com/gb/en/customer-service/smart-lighting-support/faq-smart-lighting/groups-moods/

  Oklart dock om begränsningen ligger bara i appen eller även i gateway.
   
  • Laddar…
 11. B
  Medlem · 7 inlägg

  Baukommendant

  Medlem
  OK så Zigbee är ett radioprotokoll, men inte wifi. Vad har det för räckvidd i verkligheten? Enligt IKEA är räckvidden 10 meter, vilket låter helt värdelöst. Stämmer det att räckvidden är så dålig? I så fall kan man ju inte ens nå enheter i olika delar av en vanlig villa. Vad betyder grupp och enhet i det här sammanhanget?
   
 12. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Zigbee fungerar så att alla enheter är repeatrar för signalen. Det få allså vara max 10m mellan varje lampa så kommer signalen att kunna från gatewayen och sen studsa lampa till lampa för att nå den du vill styra.

  Vet inte om systemet störjer acknowlegement meddelande så att lampan skickar tillbaka att den tagit emot signalen. Annars blir det som med nexa att man får hoppas att det fungerat.
   
 13. H
  Medlem · Östergötland · 401 inlägg

  hanpa

  Medlem
  Jag skickar om kommandon för att det ska vara tänt eller släckt etc. regelbundet för att det ska bli robust. Då tål man att kommandot inte når fram till lampan vid något tillfälle eller att att det blir strömavbrott. I samband med det kan jag även detektera om systemet tappat kontakt med lampor eller gateway och försöka läka detta via omstart av gateway och sen kommer lamporna att hamna i rätt läge om de inte var det innan.

  Vad gäller gateways så borde man väl i princip kunna ha flera stycken om man har olika lampor kopplade till dem, och långt avstånd mellan gateways, givet att man kan lösa det med programvaran.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.