Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Hus i tomgräns, överklaga lantmäteriförrättning om tvångsservitut

 1. M
  Medlem · 78 inlägg
  Någon som har erfarenhet av att överklaga kostnader vid en lantmäteriförrättning?
  Vi har ett hus byggt precis i tomtgräns (fasaden). Det byggdes så av förra ägaren för 50 år sedan enligt ök med dåvarande granne.
  Jag påbörjade en fasadrenovering 2018 (bygglov finns) där vi rivit ner Mexitegelfasaden, byter fönster och dörrar och tilläggsisolerar 3,5 ggr för att få ett lågenergihus.
  All isolering är monterad förutom gaveln mot grannen, där grannen fick spel när jag höll på att riva ner Mexiteglet och nu släpper hon inte in mig. Fasaden bara just nu bara Asfaboard-skivor och så har det sett ut ett par är nu ett par år.
  När hon fick spel ringde jag Lantmäteriet i Västerås och fick prata med en senior Lantmätare om hur man skulle göra, för jag hade hört talas om att man kan få tvångsservitut (officialservitut). Jodå det gick att få ett sånt servitut men var en relativt dyr process , ca 50.000 sa han. Förutsättningarna var att det fanns ett behov av underhåll.
  Förra året gjorde vi efter moget övervägande slag i saken och ansökte hos VÄSTERÅS STADS LANTMÄTERI. Fick då en junior lantmätare som handläggare, men det hon inte upplyste om var att man inte får göra intrång med byggnaden på annans mark (egendomsskydd) trots att motparten frågade om det och under tiden drog kostnaderna iväg och halvvägs är vi nu uppe i 60 papp och har avbrutit processen då kostnaderna skenade pga den här Lantmätarens okunskaper (ja, det finns andra saker också) och fått en räkning på 60 papp och då är vi inte ens halvvägs.
  Söker man på Lantmäteriförrättningar på domstol.se så ser man att merparten av överklaganden rör kostnaderna för Lantmäteriförrättningar och inte förrättningen som sådan.
  Vi fick också en junior och inte en erfaren Lantmätare men de tar betalt för en erfaren eller specialist enligt den statliga förordningen (1700:-/tim).
  Jag måste varna alla för att påbörja en sådan förrättning, speciellt hos VÄSTERÅS STAD som verkar vilja slå mynt av sådant här trots att de har en skyldighet att hålla ner kostnaderna. Detta trots att många hus där vi bor har fasader i tomtgräns och kanske inte är helt kontanta med grannen.
  Man måste tydligen också betala först även om man överklagar.
  Någon som har erfarenhet av att överklaga lantmäteriförrättningar?
  Anlita advokat?
   
  • Laddar…
 2. T
  Medlem · 1 555 inlägg
  Jag antar att du har försökt att pratat med grannen innan du påbörjade renoveringen?
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 45 708 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Är problemet att grannen inte gillar att arbetet sker på tomten, eller kommer fasaden att inkräkta på granntomten, om den blir tjockare?
   
 4. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 190 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Hempularen ställer en viktig fråga som kanske avgör utgången. Om ni vill göra fasaden tjockare ( in på grannfastigheten) är det en annan sak än om ni endast vill göra underhåll på befintlig fasad. Tyvärr fick ni kanske ett väl optimistiskt svar vid er första muntliga kontakt. Det bästa är nog om ni kan hitta någon möjlighet att kompromissa med er granne.
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 45 708 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Ett alternativ till officialservitut skulle kunna vara en fastighetsreglering. Där lantmäteriet låter er tvångsinlösa en liten del av grannfastigheten, ex. En remsa på 1m längs fasaden. Förrättningskostnaden kan nog bli ungefär densamma, och beloppet till grannen troligen typ. 1000-2000 per kvm.
   
 6. M
  Medlem · 78 inlägg
  Går inte att prata med den grannkörringen, hon öppnar inte ens dörrn när man plingar på.
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · 78 inlägg
  Gejen är den att taket också hänger ut ca 90 cm in på grannens tomt och det gör att inte växer nåt intill min fasad så 10 cm påbyggnad där skulle inte göra någon skillnad alls för grannen.
  Jag har också fått reda på att det kommit nån ny dom i högsta instans som stärker egendomsskyddet så den gaveln är enligt mig helt omöjligt och då skulle Lantmäteriet ha avvisat ansökan men det gjorde de inte...
   
 8. H
  Medlem · 40 inlägg

  HJ-C

  Medlem
  Så svaret är att du avser bygga på ca 10cm?
   
 9. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 190 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Ni tycks ha en komplicerad grannrelation. Det är olämpligt och knepigt att ha ett hus direkt i tomtgräns men det visste ni ju redan när ni köpte er fastighet. Det kan begränsa möjligheter till ombyggnad. Det kan vara bra att försöka förstå en motparts reaktion om man vill uppnå en lösning. Er granne tycker nog att det är tråkigt att ha ert hus så nära inpå och vill nog undvika ytterligare intrång. Det är väl för sent nu, men det kanske finns något ni kan erbjuda som kompensation. Det är nog så att lösningen via servitut knappast är möjlig. En tänkbar lösning kan vara det som föreslogs ovan, alltså att ni köper en tomtremsa från er granne.
   
 10. M
  Medlem · 78 inlägg
  Både den gamla seniora Lantmätaren (som nu gått i pension) och nuvarande chef på VÄSTERÅS STADS lantmäteri sa att officialservitut skulle kosta ca 50 papp. Nu är vi uppe i 60 papp och har inte ens konmit halvvägs.
  Den juniora förrätningslantmätaren kallade till ett möte i stadshuset men lagen säger att möte ska hållas på plats om det inte är obehövligt och sen ska lantmäteriet fatta beslut. Men på mötet i stadshuset framgick att hon skulle ännu ett möte på plats och sen ha ytterligare ett tredje möte i stadshuet. Desuutom akulle de mäta in tomtgränsen kontra huset med sina lantmätare trots att huset är besiktigat och godkänt (att det uppfyller bygglovet, dvs hus i tomtgräns) 1975 med en av kommunens byggnadsinspekörer och trots att en nybyggnadskarta upprättades 2008 då jag sökte bygglov för en carport och huset mättes in igen av dem. Då sa hon att gamla inmätningsr äldre än 2 år inte gick att använda då de är i ett gammalt koordinatsystem men det är ju helt enkelt ljug för det går att konvertera har jag fått veta. Desuutom utgår de från gamla tomtrör och de är ju i det gamla systemet.
  Såg framför mig att det skulle kosta 120 papp i slutändan så vi avbröt hela förrättningen.
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 45 708 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Men svaret på frågan är alltså att grannen mest vänder sig emot att fasaden skall inkräkta på hennes fastighet?

  Där kan jag nog se lite från båda håll. Grannen vill skydda sin egendom som ren principsak. Å andra sidan är det lite barnsligt med en sådan principreaktion när det har någon praktisk konsekvens.

  Det låter lite som den här ombyggnaden skett utan diskussion med grannen i förväg? I så fall förstår jag inte hur man kan få för sig att bebygga en del av grannfastigheten utan ok från fastighetsägaren. Även om det är ett obetydligt intrång.
   
 12. M
  Medlem · 78 inlägg
  10 cm isolering ich 2 cm puts
   
 13. B
  Allvetare · Stockholm · 9 268 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Erbjud grannen 100 000 för en remsa på 1 m istället - så får ni taket på er sida gränsen också. Lantmäterikostnaden för en fastighetsreglering att föra över mark till er, borde inte kosta mer än ca 30 000.
   
 14. G
  Medlem · 7 139 inlägg

  gaia

  Medlem
  att anordna en arbetsplats genom att bredda ur sej 2 meter in på någon annans tomt ( utan överenskommelse?) är inte ok. Jag skulle försöka köpa den biten av grannens tomt som krävs för underhåll av egen fasad. Men tåget har kanske redan gått?
   
 15. M
  Medlem · 78 inlägg
  Ja det är en löjlig diskuusion, likt när en ny pippi kommer in i reviret så ska den jagas ut.
  Mrn större delen av isoleringen sker på resten av huset och den här gaveln är sista biten som jag inte kommer åt.
  Vår konflikt började när grannens paradisäppelträd som står typ 1,5 m från min garageuppfart och hade vuxit sig åt h-vete för stort och hängde ut över min garageuppfart och skräpade ner med enorma mängder paradisäpplen på min garageuppfart och då sa jag till grannen att om du inte ansar det där trädet så gör jag det. Grannen ansade inte trädet så då gjorde jag det det. Då blev jag anmäld till byggnadsnämnden där grannen krävde att mitt tak som hänger in på hans tomt skulle kapas av. I princip överklagade han ett 40-årigt bygglov. Han fick inte gehör för det....
  Gubben lever inte längre men hans tant gör det och hon har fortsatt i samma anda.
  När jag grävde ut under garaget som har gaveln mot grannen råkade det rasa in och då ringde jag på men hon öppnade inte. Skrev en lapp och ursäktade mig och etbjöd mig att återställa och plantera nånting. Hon svarade genom att anmäla mig till polisen för skadegörelse och till byggnadsnämnden för svartbygge, kände inte till att en utgrävning under mitt eget hus krävde bygglov.
  Fick åka ner till polisen för förhör, men sen skrev de av ärendet men jag åkte på byggsanktionaavgift och bygglovsavgift för utgrävningen.
  Sen har hon anmält mig till parkeringsövervakningen då jag fått parkeringsböter för att min bil stått mer än 24:timmar på gatan utanför mitt eget hus, jodå ett par andra grannar fick böter i samma veva.
  Sån är den här grannen.. .
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.