Byggahus.se

Hur stort kan man bygga ut ett smart hem med Z Wave

 1. P
  Medlem Nivå 8
  Jag funderar lite på om ni vet eller har erfarenhet av hur stort man kan bygga ut ett smart hem med hjälp av Z Wave och vilken Controller som klarar det bäst.

  Nu tänker jag mig att man ska kunna styra:

  - Inomhusljus
  - Utomhusljus
  - Motorvärmare
  - Larm
  - Värmeelement
  - Golvvärme
  - Ventilation
  - Luftvärmepump
  - Dörrlås
  - Garageport
  - Markiser
  - Persienner
  - Robotklipparen

  Har säkert glömt något

  Tänker mig då en controller som har mest egenskaper och en app som klarar det mesta.:D
   
 2. J
  Medlem · Nivå 13
  Finns väl ingen begränsning vad man vill göra , bara den ekonomiska och pryltokighet som finns i huvudet, tänker mest på hur mycket elektronik ska man invenstera i. mycket som kan fallera om det ska styras från detta
   
 3. leby
  Medlem · Nivå 19
  Det finns en begränsning på runt 230 enheter i ett nät, man kan så klart ha flera men om de då stör varandra vet jag inte. Sen är det väl som mest 3-4 hopp som funkar vilket även begränsar avstånden, just det kan man ju lösa med sekundära controller.
  Tror inte du kommer hitta en controller som klarar allt de du listar, larm brukar man dessutom avråda från då det z-wave inte är tillräckligt robust (även om min erfarenhet är att har du väl fått det stabilt så rullar det på). För att klara många olika områden skulle jag råda dig något av alla de opensource system som finns, hass.io, domoticz etc. Dessa bestyckar du sen med den teknik som passar bäst för området, ex en aeon z-stick för z-wave.
   
  • Laddar…
 4. P
  Medlem Nivå 8
  Så rent tekniskt kanske man ska ha olika Controllers och appar för olika områden och inte allt på ett.
  Tänker att man har en controller för ljuset, en för värmen, en för larm etc. Borde kanske vara smidigare då.

  Har själv inget i dagsläget men första steget är att ha ett fungerande system i garaget som jag håller på och bygger, har tänkt mig en Telldus - Tellstick ZNET Lite V2 (gen 5) som controller och sedan vill jag styra värmen på loftet (över garaget) med hjälp av en termostat som i sin tur styr en kontaktor i elcentalen. Vidare har jag tänkt mig rökdetektorer och en kamera i garaget som man kan gå in och titta på om man glömt ljuset, se om garageporten är stängd och se tjuven. Mer än så har jag inte tänkt vad gäller garaget.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 13
  Skulle nog rekommenderat att använda Zigbee (Hue/Trådfri m.fl.) till belysningen om det gäller enskilda ljuskällor. Det av kostnadsskäl. En Zigbee-lampa kostar betydligt mindre än en Z-Wave-puck + lampa. På kuppen kan Zigbee alltid göra mer än en Z-Wave-puck-styrd lampa. Zigbeen kan dimma, ändra temperatur, ändra färg. Z-Wave-pucken kan du som mest dimma med.

  Du kan ha Z-Wave till annat, styra funktioner som endast kräver av/på eller större slingor av lampor där du inte behöver mer än dimmer på sin höjd.

  Jag kör just så här, Zigbee till den mesta belysningen (90 % Philips Hue-ljuskällor) och Z-Wave till mycket annat som sensorer, brytare på uttag och fast installerade puckar som bara styr av/på (och läser energiförbrukning). Kombinationen tycker jag är kanon.
   
 6. leby
  Medlem · Nivå 19
  Nja, jag menade nog samma "app" men olika adapter ex z-stick. Larmet skulle jag nog välja helt separerat möjligen läsa av det mot automationen men inte vara beroende av automationen för att få larm.
  Nu la du ju även till kamera vilket gör att du sannolikt behöver en annan lösning för den.
  Det är alltid en viss tröskel att komma igång så de flesta som kommit över denna brukar vara nöjda med den lösningen de har.
  Ikea/Philips är väl de enklaste men också de mest begränsande. Jag håller alltså inte riktigt med topaah7503 men man tycker olika.
  Som enkel kameralösning är Arlo populär. Några av opensource lösningarna (åtminstone Domoticz) kan integrera enkla kameror som man når via http. Sen finns det även fria rena kamerasystem NVR den jag gillat bäst är ispyconnect.
  Jag använder nu själv Domoicz på en raspberry pi med en Aeon z-stick, till detta har jag ett stort antal z-wave enheter, puckar, dimmer, rörelsesensor, tempgivare etc.
  På slutet har jag istället för att köpa fler z-wave enheter börjat komplettera med WiFi styrda motsvarande puckar. Främsta skälet var att jag skulle bygga en lösning för sommarhuset som jag inte ville vara beroende av en central controller för att styra. Jag valde efter att ha testa några kina prylar istället Shelly som jag integrerat med domoticz via mqtt. Det som passar mig är att de även kan styras lokalt med telefon app eller via molnet utöver mqtt så man är i princip aldrig utan möjlighet att styra.
  Om man väljer WiFi kopplade så måste det finnas ett riktigt bra WiFi, helst med separata wlan. För min del underlättades beslutet av att jag redan innan valt Unifi (Ubiquiti) som WiFi. Eftersom jag även ville ha stabila kameror till sommarhuset och mitt WiFi var Unifi så valde jag även Unifi Protect till övervakningen.
  Den enda komponent jag idag skulle välja annorlunda är nog att jag hade bytt Domoticz mot hass.io, Domoticz fungerar bra med hass.io har ännu bättre integration mot shelly.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 13
  Man behöver absolut inte tycka lika :)
  Men jag blev nyfiken på vad det är du inte håller med mig om? Kan inte riktigt läsa mig till det på ditt inlägg.
  Det enda jag förordar är att man inte behöver låsa sig till ett system, som endast Z-Wave.

  Zigbee ger mest bang for the buck när det gäller enskilda belysningspunkter. Ljuskällorna har integrerad dimning och temperatur/färgval för ett mycket lägre pris än Z-Wave. Det får du inte med en Z-Wave-puck som i praktiken är en strömbrytare endast, dimmer i bästa fall men färgtemperaturer kan man glömma.

  Det finns flera automatiseringsplattformar som stöder många olika protokoll. Jag kör Home Assistant (ej Hass.IO alltså) och har både Zigbee för belysningen, Z-Wave för belysning/sensorer/uttag samt lite Wifi-styrning. Kombination är bäst :)
   
 8. leby
  Medlem · Nivå 19
  Just det, var nog kanske otydlig, jag håller inte med i rekommendationen om trådfri/hue ;-) jag har några olika skäl till varför, dels så tar man bort funktionen på vanliga brytare (om man har styrningen i ex "glödlampan") dels så byter man sällan färg på ljuset normalt men du kanske gör det och då är det ju bra. Sen är man väldigt begränsad i vilka armaturer man kan välja om det inte är just de som jag inte gillar som tar bort brytarfunktionen. Tänker man de hela panelerna som IKEA har med deras controler som man integrerar med Home Assistant så är man ju hemma.
  Home Assistant tror jag är bra men hass.io är ju Home Assistant + lite annat som gör det lättare att komma igång (bl.a. stöd för Shelly).
  Nu är jag ute på lite djupt vatten men jag tror att man faktiskt kan styra temperatur (åtminstone färg) på en lampa med ex en Shelly RGBW2 eller en Fibaro RGBW Controller.
  Tja många olika råd kan man få men som sagt, alla får hitta det som passar dem bäst.
   
 9. leby
  Medlem · Nivå 19
  Glömde din priskommentar, kan hända att jag tittar på fel ställen men hos m.nu kostar en hue drygt 140 kronor. En shelly1 kan du om du köper direkt från Bulgarien i 4-pack få för 115 kronor, sen är en z-wave betydligt dyrare närmare en 500 hundring..
   
 10. T
  Medlem · Nivå 13
  Ja, mitt främsta argument för Zigbee-lamporna är priset.
  Du gör jämförelsen lite orättvis, du tar Hue från ett erkänt dyrt ställe och Shelly direkt från tillverkaren utomlands.

  Philips Hue dimbar kostar normalt runt 125 kr/st i Sverige (om man köper i 2-pack).
  Shelly, låt säga 115 kr/st men då tillkommer en LED-lampa (30 kr gissningsvis). Det blir endast på/av, ingen dimmerfunktion alls. Då har du en dyrare lösning som är på en lägre funktionsnivå.

  Just dimmerfunktionen är den jag nog använder mest, jag håller med att för de flesta är varken olika färger eller olika färgtemperaturer något man behöver till vardags, om alls. Men att kunna höja och sänka nivån beroende på hur mysigt man vill ha det, om man vill se bra vid städning eller om ljuset utifrån behöver endast lite stöttning, är riktigt bra.

  Har man däremot många lampor som ska styras samtidigt, ex.vis. 10 spottar i ett rum, så för all del köp "dumma" lampor och styr dem med en Shelly (endast på/av) eller Z-Wave-puck med dimmerfunktion. Vid sådant antal är det klart dyrare att köra "smarta" lampor där intelligensen sitter i varje lampa.

  Sammanfattningsvis, alla armaturer som endast har en eller fåtal ljuskällor och man vill styra dem, använd ljuskällor med inbyggd intelligens. Styra många lampor samtidigt? Då är det billigare och bättre med Wifi/Z-wave-puckar.
   
 11. leby
  Medlem · Nivå 19
  Ja lite orättvis kanske jämförelsen var. Men samtidigt när lampan går sönder så är det bara att byta lampan för 30 kronor, och som du säger så är det flera lampor så ändras ekvationen ganska snabbt. OM man skall vara mer rättvis är det väl en Shelly dimmer ca 215 kronor (återigen 4-pack från leverantören) som skall jämföras med en IKEA's absolut billigaste som kostar 79 kronor. IKEA har ju även andra som kostar 199:- men om man skall vara snäll åt andra hållet så..
  Kvarstår "problemet" att om du släcker med brytaren så är det inte möjligt att tända med controllern...