Byggahus.se

Hur ska jag nu få ihopa nocken?

 1. S
  Medlem · 107 inlägg

  saltrulle

  Medlem
  Har tidigare skrivit om mina problem jag stötte på efter att ha anlitat en "riktig" takläggare att lägga mitt decra tak... Hursomhelst så är jag nu så gott som klar, sånär som på nockpannorna, som under tiden bara legat löst. När jag plockade bort dem insåg jag att jag kommer få rätt feta problem med att få till det.

  Översta läkten ligger nämligen inte rakt, i linje med nocken. På ena sidan ligger läkten från respektive sida av taket, nästan dikt mot varandra, och på andra sidan har jag uppåt 130 mm (!!) mellan dem, vilket innebär att jag aldrig kan få nockpannan att ligga så den täcker båda sidorna där.

  Se bilder...

  Tips och förslag?

  [​IMG]
  http://web.telia.com/~u40223519/nock02.jpg
  http://web.telia.com/~u40223519/nock03.jpg
   
 2. A
  Medlem · 21 inlägg

  anders_dahl

  Medlem

  Re: Hur ska jag nu få ihopa nocken?

  Hej

  Det där ser knivigt ut!

  Hur ser det ut i manualen för taket?

  Man kan ju knappast förvänta sig att pannorna ska gå "jämt upp", sista pannan måste kapas och ska ligga med ett bestämt avstånd från nocken. I ditt fall blir sista pannan väldigt liten men det är nog det enda raka om nockpannan ska täcka ordentligt.

  Som du kanske noterat tidigare lägger jag själv Matakis variant och jag hänvisar till deras manual som finns här (hittade ingen decra-manual): http://www.mataki.se/mataki/documents/broschyrer/powertekk.pdf

  Kolla på kapitel 5.3 och 5.5 gällande sista läktet samt nockbräda

  Jag reagerade på att du inte har någon nockläkt, och att du inte har någon ventilation vid nocken. Själv har jag lagt ett ventilerat nockband ovanpå ett nockläkt som ligger rakt under nockpannan (mycket nock.....:)

  Jag har skrivit ett inlägg tidigare och frågat de som kan det här bättre men tyvärr inte fått nåt svar, inlägget finns här: http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=thread_deleted9

  Jag är absolut ingen takexpert men ställer mig väldigt tveksam till att ha helt tätt uppe i nocken, kanske kan denna tråden resultera i ett svar från nån som kan.

  MVH
  Anders
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.