Byggahus.se

Hur kan man dimma två taklampor samtidigt?

 1. odehammar
  Medlem · JKPG · 3 inlägg

  odehammar

  Medlem
  Jag skulle vara fruktansvärt tacksam för en lösning på detta!

  Problem:
  Jag har två taklampor i mitt kök, den ena är en halogenlampa med tre spotar, var och en på 20W, alltså 60W totalt. Den andra är en vanlig glödlampa på 60W. Tidigare har där suttit en vanlig strömbrytare (på/av), med två kontakter för att tända lamporna separat. Alltså en kronkoppling. Huset är byggt på 60-talet, och när jag flyttade in var inga vägguttag eller strömbrytare bytta.
  Jag vill byta den gamla brytaren till en dimmer, för att kunna dimma båda lamporna samtidigt. Jag vill alltså tända och släcka dem samtidigt. Jag har en svart fas, en gul kabel som jag antar är tändtråden, samt en blå kabel. (Varje färgad tråd är ju till av lamporna givetvis).

  Mina försök:
  1. Att helt sonika koppla in en vanlig dimmer med trappfunktion, och koppla fas till [pil med våg-symbol] och de andra två kablarna till den vanliga [pilen]. Då kan jag antingen välja att alltid ha en lampa tänd, eller koppla ihop trådarna i ett fäste. Detta resulterar i att dimmern surrar rejält, och lamporna också.
  2. Att koppla in en dimmer kombinerad med strömbrytare (Schneider Electric SD300), alltså en tvådelad. En enkel brytare och en enkel dimmer. För att iallafall kunna dimma en lampa och bryta en. Kopplar in halogenen på dimmern, på det sätt som är önskvärt, för det är halogenen jag vill dimma, surrar både dimmern och lamporna.
  3. Sjukt slut på idéer. De dimmers jag testat var båda framkantsdimmers, och det vet jag ska funka till både glöd och halogen.

  Jag är inte utbildad elektriker, men jag har bytt strömbrytare och kontakter när jag renoverat hus och fixat. Jag brukar lyckas. Jag fattar inte hur jag ska kunna lösa detta? Någon som har nåt tips?
  Finns det "dubbeldimmers", alltså en kombinerad dimmer till en infästning i väggen, eller en dimmer som klarar av flera lampor?
  Jag vill INTE göra ett hål till och ha två dimmers!


  Väldigt tacksam för svar!
   
 2. P
  Medlem · Västernorrland · 382 inlägg

  puttrix

  Medlem
  Nomalt så kopplar man fasen till L eller pil in.
  Belastningen kopplas till pil med våg.
  Har du ingen bruksanvisning till dimmern?
  En förutsättning för att det ska fungera är att man har en för ändamålet avsedd dimmer, dvs dimmer för glödljus/halogen.
   
 3. A
  Medlem · 274 inlägg

  ANDHOL

  Medlem
  Ett alternativ är att du sätter två stycken trykknappsdimmers istället om du vill kunna tända och dimra lasterna oberoende av varandra. Om du bara kan gömma själva dimmrarna närmare lasterna så får ju själva tryckknapparna plats i en vanlig dosa. Körde själv denna lösning i köket hemma då jag vill kunna reglera två laster oberoende samt kunna såväl tända som dimra från två olika platser.

  Annars är det som puttrix skriver mycket viktigt att du får tag i en dimmer som klarar den typ av last du vill dimra samt att minimal (och maximal) uteffekt uppfylls. Annars brukar det bli just brumm som följd.
   
 4. odehammar
  Medlem · JKPG · 3 inlägg

  odehammar

  Medlem

  Två bra svar. Fast det funkar ändå inte!

  Tack för två bra svar. Men de löser tyvärr inte detta problem...

  En tvådelad knappdimmer hade varit toppen, men jag vill egentligen använda den jag har, eftersom den redan är köpt och allt. Givetvis är ju sista utvägen att fixa en annan lösning.
  Jag har kollat så att dimmern ska klara av halogenen också. Den är märkt med ett E i den lilla rutan vid dimmern. Alltså klarar den elektrisk trafo. Tyvärr fick jag inte med någon bruksanvisning, vilket ju är lite tokigt, men... Jag känner dock till att max är 300W, ingen lägre gräns står, så jag antog att det var runt 50W, som den brukar.
  Kopplar jag in en vanlig glödlampa till dimmern funkar allt toppen, men när jag kopplar in halogenen, utan att ha nån annan lampa inkopplad, brummar det.

  Börjar fundera på om trafon i halogenlampan kan vara defekt?
   
 5. Patrick E
  Medlem · Stockholm · 1 973 inlägg

  Patrick E

  Medlem
  Är du säker på att det är en elektronisk trafo som du har till dina halogenlampor?
   
 6. P
  Medlem · Östergötland · 482 inlägg

  puu

  Medlem
  Testa först att bara koppla in glödlampan så att du har kopplat på rätt sett.
  Byt sedan till bara spottarna (det kan vara de som inte funkar med din dimmer)
  Funkar det med bara spottarna testa att trycka in båda tändtrådarna i samma hål. Funkar inte det får du hitta en annan trafo.
   
 7. P
  Medlem · Östergötland · 482 inlägg

  puu

  Medlem
  läser lite till och ser att du har gjort ungefär som jag skrev, sorry
   
 8. C
  Anonym

  cheetah1

  Anonym
  Mm, det låter som att du har en dimmer som inte funkar med trafon på dina spottar.
   
 9. Rrrrr
  Medlem · Västerbotten · 4 882 inlägg

  Rrrrr

  Medlem
  1: Inte konstigt att detta inte funkar. Du har kopplat helt tokigt helt enkelt.
  2/3: Om du kopplat rätt och de surrar så kolla vad du har för transformator till spottarna. Är de en billig ikea-armatur så kan de sitta Ringkärne-trafo = behövs dyr special-dimmer alt bygga om armaturen, alt slänga den på tippen.
   
 10. odehammar
  Medlem · JKPG · 3 inlägg

  odehammar

  Medlem

  Jag har inte kopplat tokigt, men jag har löst problemet.

  Hej!

  Jag har listat ut vad det är för problem.
  Den trafon som sitter i armaturen är inte kompatibel med dimmern, även om det står att den skall vara det. Jag har haft en intressant diskussion med de i affären där jag köpt både armatur och dimmer. De var säkra på att det skulle funka, men bevisligen vet de inte vilken typ av armatur de säljer till mig. Suck.
  Det har tagit mig flera dagar att felsöka allt. Jösses. Nu började jag fundera på om ni hade rätt att inte trafon stämde med dimmern, så jag testade en lampa jag var säker på skulle funka, och min installation funkar. Ockhams razor, eller vad? Alltså har inte jag gjort helt fel iallafall. (Började tvivla på min förmåga här)
  Ska reklamera dimmern på måndag, eller armaturen, har inte bestämt vilket, men känns enklast att fixa en dimmer som funkar.

  Tack för alla tips!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.