Byggahus.se

Hur fasen kan inte bud vara bindande!?

 1. M
  Medlem · 509 inlägg
  Jag har sett när budgivning i usa och Australien sker framför huset det skulle vara intressant att se i Sverige
   
 2. S
  Medlem · 48 inlägg
  jag har inte full koll på lagstiftningen. Satt bredvid en norsk mäklare på ett bröllop för två år sedan så har inte så djupa detaljer att bjuda på tyvärr.
  Alla bud signerades med BankID, så buden är troligen inte helt utan avtal.
   
 3. C
  Medlem · 8 530 inlägg
  Om man inte skall låna pengarna då?
   
 4. R
  Medlem · 59 inlägg
  Tycker undersökningsplikten ställer till det vad gäller bindande bud. Låt säga 7 intressenter, ska dessa 7 ta ut egen besiktningsman och fullgöra sin undersökningsplikt innan ett bud ges?
  Riktig guldgruva för besiktningsmännen men inte så roligt att ha lagt ut massa pengar på något man inte ens fick. Blir snabbt dyrt om man förlorar några budgivningar.

  De jag kollat på har alla haft en besiktningsklausul för köparen efter påskrivandet av avtal. Det borde åtminstone vara något som finns ifall bud är bindande. Och med en sån klausul hur pass bindande blir då buden egentligen? :)
   
 5. imported_Benno
  Medlem · 1 280 inlägg
  Säljaren kan ju alltid stoppa budgivningen om han eller hon tycker att det blir för högt pris. ;)

  Som det är idag är båda parter lika oskyddade tills kontraktet är skrivet eftersom säljaren har fri prövningsrätt och budgivarna inte är bundna av sina bud.
  Att budgivare blir sura för att priset sticker iväg är inte konstigt. Man lägger ofta ner mycket tid och känslor.
  Men om ettan drar sig ur har tvåan ju möjlighet att förhandla priset så länge han eller hon har högsta budet. Säljaren väljer köpare. Det är inte klart förrän det är klart. Dvs. när det finns ett bindande kontrakt.
   
 6. R
  Medlem · 306 inlägg
  Jag tycker både o-bindande erbjudande av bostad, o-bindande bud, ”undersökningsplikt”, och dolda fel ställer till det, men inte dramatiskt.

  Budgivare som ej har täckning för bud kan hanteras med skadestånd och borde inte vara ett jätteproblem.

  Bostäder bör vara besiktigade av besiktningsman ansvarig mot köparen och dolda-fel är mer lämpligt hanterat av köparens försäkring. Då kan försäkringsbolagen styra upp besiktningen (de får ju betala om den är dålig) och ljugande säljare (hanteras idag till viss del av dolda-fel reglerna).

  Osäker på hur mycket lagändring som krävs.
   
 7. A
  Medlem · 1 315 inlägg
  Kollade upp det, köparens bud läggs med tidsfrist, om säljaren accepterar inom tidsfristen är det ett bindande avtal för båda parter. Ungefär som en offert.
   
  • Laddar…
 8. A
  Medlem · 1 315 inlägg
  Extremt mycket lagändringar och vem vill betala för allt detta?
   
  • Laddar…
 9. H
  Moderator · 42 540 inlägg
  Det är ju inte så enkelt att en budgivare inte har täckning för sitt bud. I många fall finns det ett lånelöfte, men ett lånelöfte är ju inte bara en summa man max får låna, utan en summ man max får låna OM driftskostnaden är lägre än X, och OM man kan få nuvarande boende sålt för en viss summa osv.

  Bindande bud kan ju också bli struligt genom att spekulanter har olika krav/önskemål om tillträdestid. Givna bud är inte alltid likvärdiga på "kringparametrar".

  Det finns länder där systemet är värre än i Sverige, i England (har jag hört) är affären inte bindande förrän på tillträdesdagen, du kan komma med flyttlasset för att flytta in, och säljaren "kommer på" att han vill ha 200 000 ytterligare.
   
 10. L
  Medlem · 359 inlägg
 11. C
  Medlem · 8 530 inlägg
  • Laddar…
 12. R
  Medlem · 306 inlägg
  Inga nya kostnader. De flesta hus besiktigas väl redan idag? Dock flyttad risk från säljare till köparens försäkringsbolag vilket sänker försäljningspriset något men ger säljaren mycket mer säkerhet.
   
 13. R
  Medlem · 306 inlägg
  Kringparametrarna är gaska standardiserade och kan uttryckas i erbjudandet.
   
 14. K
  Medlem · 12 inlägg
  Intressant, båda våra grannländer har mycket bättre regler kring budgivning och känns mycket mer genomtänkt.
  I Danmark är buden bidande. Samma sak med Norge fast lite andra regler än DK.
   
  • Laddar…
 15. C
  Medlem · 8 530 inlägg
  Och Finland har mer eller mindre samma system som vi.
  Den fundamentala skillnaden är formkraven för fastighetsköp. I övrigt är försäljningförfarandet mer traditionsdrivet än styrt av regelverk. Att det skulle vara "mycket bättre" med låga eller inga formkrav är ett ganska kontroversiellt påstående. Det finns många andra aspekter än budgivning i det. Sverige ligger ändå på en mellannivå.

  Även om det till synes är lite bakvänt finns det många fördelar med det svenska systemet att buda först och undersöka och göra upp affären sen.