Hur bevara 70-talet?

5k läst  5 svar

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Vi har precis köpt ett gediget tegelhus från -76 och håller på att bo in oss. Vi kommer att renovera i varsam takt och vill gärna behålla några tidstypiska detaljer. Vi har bruna fönsterramar, furuspalje i trappan, koppardetaljer på ytterdörrar och tak, bruna snickerier på utsidan och öppen spis i tegel. Vilka särdrag bör man bevara? Typiska mönster, färger och detaljer inomhus?

  Tack på förhand.
   
 2. Faidros
  Medlem Nivå 10
 3. K
  Medlem Nivå 7
  Ja, alltså, sidan som avses i Gysingekatalogen är inte särskilt informativ. Det ser inte direkt ut som en sjuttiotalsvilla utan mer som en 1800-tals-bondgårdspastisch och poängen är typ att även nyare hus mår bra av gamla material och metoder.

  Hur mycket man ska bevara i sjuttiotalsvillan (kul grej, förresten, det är inte alla som vill ha det så) beror ju helt på vilken nivå man vill lägga det. Är ni ute efter att bevara så mycket som möjligt eller vill bara bevara något särdrag för att det är lite kul? En trappa i furu lär ju vara på utdöende i och med att så många tycker att furu är "murrigt, gulnat och fult". Och de öppna spisarna är rätt lätträknade efter energikrisen också. Oj, det vore kul om ni hade färgat badrumsporslin också. :)

  Bland byggnadsvårdsbutikerna tycker jag att byggfabriken har absolut bäst sortiment vad gäller mer moderna inredningsdetaljer (http://www.byggfabriken.com). Kolla in gamla tapeter på Tapetorama (http://www.tapetorama.se) och andra inredningsdetaljer på Wigerdals värld (http://www.wigerdal.com).
   
 4. A
  Medlem · Nivå 10
  När det ghäller böcker skulle jag isåfall vilja rekomendera följande:

  http://www.bokus.com/b/9789153427810.html

  (Dags att renovera - var rädd om detaljerna). Boken är från 2007, och tar vid där byggnadsvården "slutar" - 1920 - 1970. Trots att en stor del av boken således inte är 1970-tal, är den klart intressant då den tar upp principer, handfasta råd om utbyggnad etc. Mycket informativa bilder också, klart läsvärd!

  /A
   
 5. M
  Medlem Nivå 9
 6. N
  Medlem Nivå 1

  Tapeter

  Tack för tapettipset. Vilka läckerheter där fanns. Tack också för boktipsen, Dags att renovera är beställd.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: