Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. M

  Litteratur-länk

  På www.byggefilm.dk finns över 50 st små filmer om praktisk byggnadsvård, material och de gamla hantverken. Korsvirke, fönster, taktegel, murning, trappor, smeder, skorstenspipor, ja allt möjligt!
  Microkatten · nov '17 · 32 svar · 52,4k läst
  ·
 2. Sommartorparn

  Det här diskuterar vi i delforum Byggnadsvård

  OK, förstår. Så anvisningen är mera riktad till de som svarar än till de som frågar.... Framgick inte helt av trådstarten, men verkar rimligt.
  Sommartorparn · apr '16 · 5 svar · 6,3k läst
  ·
 3. G

  Renovera hus från sekelskiftet

  Bra fokus :) Jag tycker det är kul att bygga så jag har inget problem att lägga visst fokus på det. Ok skulle vara intressant att se ett 50år gammalt pvc fönster som setat i söderläge. Alla får naturligtvis göra som dom vill. Jag älskar tex trä och är rädd för plast! Mitt hus hade plastpanel när jag köpte det. Den hade setat i 25år och den såg inte rolig ut. Väldigt matt i
  gogu · okt '15 · 5 svar · 33,5k läst
  ·
 4. T

  Att lerklina en vägg.

  Vi lade bara så tätt det gick. När den torkade så blev det glipor intill, men inte jättestora. När vi gjorde i sovrummet så satte vi avdragsbrädor vid fönster och golv som vi sedan fäster listerna i istället. I det rummet är det tapet så det hade blivit svårare med glipor tror jjag.
  TorpSara · apr '13 · 35 svar · 60,4k läst
  ·
 5. Anna_H

  Coola gamla hus till salu

  Inte alls tokigt, bara spaljeerna i trappan och den stimorolblå färgen i vardagsrummet som är hemsk...
  Anna_H · 13h · 357 svar · 81,6k läst
  ·
 6. Appendix

  Stil på hus från -80, -90, -00

  [citat] [citat] Tänk även på att beroende på var du bor kan Bygglov krävas för färgbyte. Kolla på TeroMs tråd om hans kämpande med Täby kommun.. Ja det är rent ut sagt löjligt vad kommunerna får lägga energi på. Om huset är utanför planlagt område är det enklare att bygga om hur ni vill :)
  Appendix · 2d · 8 svar · 689 läst
  ·
 7. yonna

  Har vi fått in barkborre?

  [citat] I södra delen av landet kallas faktiskt strimmig trägnagare även för or.
  yonna · 2d · 10 svar · 351 läst
 8. A

  Spegeldörr - hur renovera (och montera)

  Återkommer
  AlbinRe · 3d · 8 svar · 270 läst
  ·
 9. H

  Datera/identifiera tapeter

  Sedan så finns det en bra bok du kan låna på biblioteket: Tapetboken. Papperstapeten i Sverige. Av Ingela Broström / Elisabet Stavenow-Hidemark. Byggförlaget 2004. En stor tjock bok med massor med bilder och information om tapeter under olika epoker.
  Hellenbol · 5d · 3 svar · 258 läst
  ·
 10. Christina Friberg

  Glasparti i 50-tals lägenhet

  [citat] Tack, så roligt att du också uppskattar planlösning med glasparti mellan hall och intilliggande rum. Jag har just sålt lägenheten och de nya ägarna blev förtjusta i den luftiga och ljusa känslan. De kommer bevara glaspartiet som väl är.
  Christina Friberg · 9d · 8 svar · 788 läst
  ·
 11. M

  Proveldat gamla köksspisen, bara ryker in

  [citat] Min erfarenhet är egentligen att det är lättare att få röken att gå rätt när det är kallare ute än under sommaren (som flera varit inne på tidigare i tråden). Bättre naturligt självdrag då i kanalen tack vare temperaturskillnaden så man måste inte börja med att få igång draget. Men kan öht vara svårt om det inte eldats i den på ett tag och om ni inte har så mycket
  Macarus · 11d · 38 svar · 12,8k läst
 12. B

  Vad är det för flyga på vinden?

  Tack det var det verkligen när jag nu läser på Wikin!
  bortek · 13d · 2 svar · 216 läst
  ·
 13. Oldboy

  Vitmögel?

  Förmodligen ser det ut som vatten med gråvitt ludd i. Mögel löser sig inte i vattnet, vilket däremot salt gör.
  Oldboy · 14d · 1 svar · 188 läst
 14. F

  Hur såg ett bonvaxat parkettgolv ut?

  Tack igen för alla tankar och svar. Förmodligen blir det blank hårdvaxolja utifrån detta, då jag fortfarande är skeptisk till lack modern lacks "döda" känsla. Jag ska bolla detta lite med de som ska göra jobbet, eftersom de uttryckte att mattare hårdvaxolja var lite tåligare (frågan är bara hur mycket tåligare).
  FunkishJonny · 14d · 11 svar · 620 läst
 15. P

  Vattencistern till Husqvarna 3027

  Super Då ska jag kolla där. Tack
  Pegasuz73 · 18d · 2 svar · 162 läst
  ·
 16. C

  Renovera en herrgård/säteri från 1818

  [citat] För ett säteri är det dessutom rena rama nybygget :D Den relativt talrika förekomsten av herrgårdar i landet beror inte i första hand på att adeln var så snuskigt rika förr i tiden att de mer än gärna slösade bort sina pengar på flotta bostäder, utan på att säterier var skattebefriade under bl.a. förutsättningen att det fanns en ståndsmässig huvudbyggnad. När dessa
  cpalm · 19d · 14 svar · 618 läst
 17. A

  Tips vid pappspänning av tak!

  Angående färg så målade jag om vårt pappspända tak med lösningsmedelburen alkydfärg. Pappen hängde ner en del under målningen men sträckte upp sig fint när det torkat. Färgen luktade skarpt så det är inget jag skulle måla barnrummen med.
  anhack · 23d · 1 svar · 281 läst
 18. K

  Spika masonite på innerväggar.

  Gammal tråd men halkade in på den nu när jag ska renovera mina masonitväggar. Tänkte bara säga att man kanske ska vara försiktig med att använda våtrumsprodukter på väggarna då de oftast inte är diffusionsöppna. De bildar ju ett tätt skikt vilket gör att när det är varmt inne och kallt ute så blir det kondens i väggen. Forsätt i gammal anda och skippa plastmaterial i gamla
  Kreacon · 24d · 22 svar · 9,1k läst
  ·
 19. V

  Dimension 80 insatsslang till liten vedspis

  [citat] Har läst den och deklart det är gångbart men det sluta med att jag tog upp 3 hål i stocken och drog ner ett 100 rör. Så nu hoppas vi sotaren blir nöjd.
  Veent · 25d · 5 svar · 366 läst
 20. S

  Lyfta hus!

  Hej. Litet nyfiken, hur har det gått med det här? Vi ämnar lyfta vårt hus på lantstället, så att höra hur det gått och hur ni valde att gå vidare, vore intressant att höra. /Susanne
  SueSue · 28d · 16 svar · 2,9k läst
  ·
 21. G

  Återuppbygga vägg, hur?

  Det är stående plank - någon typ av papp - panelx2 Nä, det är ju vårt problem att vi inte vill bygga vare sig inåt eller utåt och hur gör vi då för att det skall bli på bästa sätt? [citat]
  gafia · 9 okt · 2 svar · 353 läst
 22. T

  Återuppbygga vägg, hur?

  Att jag föreslog läkt eller tunna reglar var för att jämna ut eventuella ojämnheter i spontvirket. Hade virket varit liggande så hade man kunna spika pärlspont på direkt. Men om det nu finns ojämnheter i virket eller att några plankor har kupat sig så finns risk att pärlsponten följer dessa vågor.
  Thomas_Blekinge · 9 okt · 7 svar · 348 läst
  ·
 23. H

  Balkongvirke

  Köp tjockare bräder och be någon snickare i trakten stoppa dem igenom planhyveln.
  heimlaga · 29 sep · 1 svar · 306 läst
 24. O

  Piffa till en gammal dörr, hur få bort ytskiktet?

  Vilken skillnad ! Verkligen en dörr att vara stolt över :giggle:
  ozean · 25 sep · 13 svar · 2,3k läst
  ·
 25. Tokslut

  Svartmålad träaltan

  Slipa ytan burkar bli fint som tusan, en kompis gjorde sin altan i år [bild]
  Tokslut · 23 sep · 2 svar · 444 läst
  ·
 26. A

  Elda i pelletskorg

  Nu har även jag provat med att använda pelletskorg i kakelugn. Köpte en pelletskorg på Clas Ohlson. Något bristande kvalitet eftersom den inte ville sitta ihop. Efter några välavvägda slag med en hammare så funkade det. Fyllde den med 8 mm pellets och hällde lite tändvätska på. Funkade klart över förväntan, brann i ca 4 timmar med lagom intensitet och kakelugnen blev lagom varm.
  Andreas12345 · 22 sep · 25 svar · 30,7k läst
 27. Oldboy

  Lantligt 30-talshus

  Intressanta bilder. Gillar skarpt hur kylskåpet står som ett litet kassaskåp inne i skåpet. :)
  Oldboy · 16 sep · 19 svar · 1,7k läst
  ·
 28. kristina söderman

  Gysinge kakel

  [citat] Hej Peter! Jag undrar vem du har pratat med hos oss. Det är självklart att vi vill hjälpa dig, det skall absolut inte vara så här. Nu ser jag att det är en tid sedan du skrev och jag har bara ramlat in i forumet av en slump och fick läsa det. Har du inte redan fått hjälp så maila mig på kristina.soderman@gysinge.com så tar jag det vidare. Det är världens finaste och bästa
  kristina söderman · 10 sep · 34 svar · 2,3k läst
  ·
 29. rulthulda

  Gjutjärnsurnor

  hej,jag har stålborstat inuti och sen strukit med kokt linolja.Få se hur det blir..köpt lecakulor. 2 av gjutjärnskrukorna är keruber som håller i gjutjärnskrukor,dom har inga hål,kanske bättre att ha leca i botten och en innerkruka med jord i.Dom andra har hål i botten.
  rulthulda · 10 sep · 6 svar · 514 läst
 30. W

  Dörrbroms/stopp

  Hittade en märkning på beslaget som sa "Clipper". Så om någon råkar ha ett sådant liggande får den gärna höra av sig .-)
  williamspäron · 7 sep · 3 svar · 435 läst
  ·
 31. 7ender

  Isolera mellan takstolarna i bostadsplan - 30-talshus

  Hej! Valde att lägga detta i avd. Byggnadsvård istället för Isolering. Nyinflyttad i trähus från 1932 med brutet tak. Jag behöver på nåt sätt isolera snedtaket på bilden. Väggarna är tilläggsisolerade utifrån, takfoten är vid vinkeln vägg/snedtak. Yttertaket är relativt nylagt med tät takduk. Vad kan tänkas finnas mellan yttre och inre råspont, sågspån? Eller hur gjorde man
  7ender · 5 sep · 0 svar · 321 läst
  ·
 32. Stefan N

  Igenmurat Källarfönstret under jord

  Bottenfärg till båt har inget på ett hus att göra.
  Stefan N · 4 sep · 2 svar · 405 läst
 33. B

  Fixa med öppna spisen

  [citat] Har ni annat som är (mörkare) grått? Det brukar bli snyggast om man håller sig till en färgskala där färger återkommer i stället för att ha för många olika.
  BirgitS · 1 sep · 5 svar · 512 läst
  ·
 34. R

  50-tals lampa med husnummer

  [citat] Då är det en hel armatur du är ute efter och ev .ersättning för något , tänk då på att dom måste monteras på lite speciellt sätt Är det gänga på foten så kan glaset sitta snett när det skruvas i , du får kolla hur fästskruvarna kommer innan foten sätts fast så det stämmer med att glasets spets kommer utåt
  rävlyan · 24 aug · 10 svar · 8,8k läst
  ·
Laddar...