Byggahus.se
Bjor
Bjor: Knacka bort det som sitter löst och lerklina om dom ställena bara. Blöt upp den gamla leran lite runt där den nya ska var och pensla på lite lervatten på skarvarna först. Om "putsnätet" är dåligt där kan du skruva dit några montageskruvar så det nya har nå att fästa på.
44 svar · 77,6k läst
·
Mikael_L
Mikael_L: En skrift om installationerna i hus från 30, 40 och 50-talet. Den gäller i huvudsak flerbostadshus, men mycket var nog snarlikt i småhus också. http://www.byggnadsmaterial.lth.se/fileadmin/byggnadsmaterial/BFR-publ/BFR_1980-R59.pdf
33 svar · 73,1k läst
·
Sommartorparn
Sommartorparn: OK, förstår. Så anvisningen är mera riktad till de som svarar än till de som frågar.... Framgick inte helt av trådstarten, men verkar rimligt.
5 svar · 25,7k läst
·
G
gogu: Bra fokus :) Jag tycker det är kul att bygga så jag har inget problem att lägga visst fokus på det. Ok skulle vara intressant att se ett 50år gammalt pvc fönster som setat i söderläge. Alla får naturligtvis göra som dom vill. Jag älskar tex trä och är rädd för plast! Mitt hus hade plastpanel när jag köpte det. Den hade setat i 25år och den såg inte rolig ut. Väldigt matt i
4 svar · 54,4k läst
·
Norrtull
Norrtull: Som sagt kallt är det i dessa timmerhus. Vårt är aldrig helt genomvarmt i samtliga rum, spelar ingen roll om kaminen eldas glödgad eller LLVP stå på 28. Kalla delar på vårt relativt lilla hus hittar vi jämt. Man lär sig sina temperaturzoner och var/när det blir raggsockor på. Grattis till huset, vårda det ömt, dessa hus håller länge vid rätt behandling.
8 svar · 503 läst
·
Anna_H
Anna_H: [citat] Nej, jag tänker på alla innertaken, som i original bör ha varit trärena istället för vitmålade, och även något trappräcke och en del annat i inredningen som borde ha varit trärent istället för vitt. Det är som sagt något som absolut avskräcker dem som gillar orginal. Och sedan avskräcker det andra som sagt dem som vill ha "ljust och fräscht"
2,3k svar · 374,3k läst
·
useless
useless: [citat] Kan du inte göra egen lockpanel med släta brädor och lösa lock som det är tänkt från början?
3 svar · 148 läst
·
I
Ismi: Grymt stort tack!!
2 svar · 102 läst
J
Johannes Jacks: Hej jonaserik, tack för dina synpunkter! Och tack BirgitS! Du har helt rätt, det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för att återställa innertaket. Vi, dvs jag och grannen, har haft en besiktningsman från bostadsrättsföreningens försäkringsbolag som besiktigat båda lägenheterna. Beslutet från bostadsrättsföreningens och mitt försäkringsbolag (det råkar vara Trygg Hansa i
9 svar · 420 läst
·
Karrock
Karrock: [citat] Ja, förstås gör man ovala hål. Det borde jag ha ritat ut.
8 svar · 442 läst
·
R
Rejäl: Spackla och restaurera gammalt är inte synonymt😊det enda rätta är att få elröret bakom panelen och byta ut dom brädorna som är sönder sågade…
1 svar · 201 läst
·
Klonkers
Klonkers: Tack! Jag kör båda tipsen så får vi se vart det slutar :)
3 svar · 426 läst
·
J
johan28: Jag vill ha ett uttag direkt under strömbrytaren. Sen så vill jag också ha ett uttag borta vid fönstret. Skall jag gå den röda eller blåa vägen?
4 svar · 350 läst
·
Demmpa
Demmpa: Spruta på Bensaltensid, https://www.byggahus.se/forum/threads/mossa-pa-tak-bensaltensid.114555/
1 svar · 214 läst
·
S
seniorkonsult: Och sedan kanske det är glashalt.
4 svar · 424 läst
·
MrJay
MrJay: https://www.byggahus.se/forum/threads/hur-far-jag-bort-gammal-maskeringstejp.56830/ https://www.biltema.se/kontor---teknik/kontor/kontorsmaterial/tejp/label-off-400-ml-2000029987
6 svar · 905 läst
J
jonaserik: 1200 bred är lika med regelverket i väggen som brukligt 600X600, har du tur så stämmer det med placeringen, Annars kanske det går med en IKEA -skena för att hänga skåp på. finns i olika längder. Du får fundera lite. Framför allt hur hängslena/hängen är på spegeln.
4 svar · 277 läst
·
D
Daniel Hedblom1: Går det att lägga spackeltejp för att minska chansen att det syns ? :)
2 svar · 254 läst
·
T
Torlof_60: Har en ektrappa i huset -40 tal,ska slipa den lite.men vad behandlar man med?lack eller nån olja?
0 svar · 260 läst
P
placerej: [citat] Mitt Attefallshus levererades med galvaniserad stålplåt på undersidan, om jag förstår saken rätt. Antar att det är bättre än material som riskerar mögla?
3 svar · 546 läst
H
Harald Blåtumme: Kan inte vara särskilt skoj om det inte finns någon som helst isolering innanför muren, tretex har iaf en viss om än minimal isoleringsverkan. Det blir liksom "värmetrögt" åt fel håll, för att anknyta till en annan tråd.
2 svar · 353 läst
T
Tjopp1: [citat] Vi ska renovera ett badrum på övervåningen bara. Eftersom det uppmäts fukt där och ytskiktet verkar skadat. Men utöver det är det inget som behöver bytas (kök eller badrum nr 2 där ingen dusch finns).. Bör man byta en del av röran när man gör badrummet?
28 svar · 1,4k läst
H
heimlaga: Om stommen är någorlunda välgjord och det finns en snedbrädning mellan stomme och panel är det inga problem att lyfta huset. Inte riktigt rutinarbete men fullt genomförbart. Även utan snedbrädning kan det gå men då blir det både besvärligt och litet riskabelt. Det är bättre att gjuta en betongsula och mura upp en hög grundmur om huset står för lågt. Då kan man ha så hög
3 svar · 499 läst
W
wolfgang1: Tackar för svar. Lutar åt Husfix, det verkar enkelt.
3 svar · 509 läst
·
ELantagonism
ELantagonism: [citat] Tack så jättemycket för ett utförligt svar. Det stämmer bra, gipsväggar.
3 svar · 401 läst
·
M
mrsnhp: [citat] Om färgen bubblar sig visar det på fukt i marken under och att antingen mattan eller färgen är för tät. Eller båda. Det behöver vara diffusionsöppen färg på golvet och mattan ska vara tex en nålfiltsmatta utan plast på baksidan. Vi har använt trasmattor, men man får hålla koll på att de inte möglar om det är mycket fukt. Nålfilt blir ju inte heller bra om den står och
7 svar · 575 läst
·
T
Therese Lundberg1: [citat] Hej! Vi har upptäckt likande i vårt nybyggda hus. Kom ni fram till vad det var?
6 svar · 3,8k läst
·
ralvejd
ralvejd: Blir knepigt att ha ringklockeknappen vid gångjärnsidan. Går iof att flytta med lite arbete som insats.
1 svar · 435 läst
·
F
Fästing12: Då uppdaterar jag med hur det gått! Tack för tipsen.
8 svar · 707 läst
·
JanneJanne123
JanneJanne123: En säkerhetsgrind kanske? [bild]
1 svar · 388 läst
·
namnbyte
namnbyte: Men jösses vilket färgval! Och jag tyckte våra röd/brandgula källarväggar var hiskeliga 😅👍 Det där ser ut som ovanstående sa. Ett annat tips är att knacka bort all (till en början) redan lös puts. Låt väggen andas tills du hinner/orkar knacka/slipa bort all plast och putsa upp på nytt. Sen måla om med diffusionsöppen färg.
5 svar · 1,1k läst
·
H
Hybro: Sett flera kakelugnar som haft ett spjäll monterat i kanalen (motsvarande rökrör) för det var ett spjäll med ett mindre uttag i själva spjället. Detta för att det aldrig ska gå att stänga helt. När jag fick min stora täljstensugn monterad så gjorde jag på samma sätt. Alltså kapade ur en liten bit av spjället. Normalt används inte spjäll i rökkanalen, då original- monteringen
8 svar · 2,1k läst
D
Dr Benz: Bäst vore väl att få bort all färg så fort som möjligt så att det får en chans att torka upp. Köp en stuprörsslang för stuprör som kan leda bort vattnet så länge. Tror det kostar runt 200 för 25 meter. Viktigt att få bort vattnet så att marken kan få bättre chans att torka mellan varven.
Flyttad
·
Hubert93
Hubert93: Tänkte sparka liv i en gammal tråd, hur tyckte ni resultatet blev? Vi är nämligen i farten med en liknande renovering.
6 svar · 2,8k läst
·
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.