Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Har någon här byggt egna solcellspaneler eller vill bygga? Få tips eller tipsa här!

 1. The Green Profit
  Medlem · 2 inlägg
  Hej, jag bygger solcells paneler på fritiden när tiden och pengarna räcker till. Jag har byggt fyra hittils och tänkte dela med mig om information. Men om någon här på forumet vet något mer om att bygga paneler så hade jag gärna velat höra det :)

  Jag kommer beskriva mitt byggande av solcellspaneler med text och bilder på de steg jag gör för att bygga en panel. Det finns en del bilder, så jag tog dem jag tyckte passa bäst för inlägget.

  I slutet av inlägget finns det en länk till min youtube kanal, där finns det korta instruktions filmer för dem som inte orkar lässa på hur man gör. :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0621.JPG

  Det är här jag lödder. Plattrådar, fluxpenna, solceller och lödkolv med en spets som är vinklad plat är viktiga att ha. Jag löder på en mds-skiva, det använder jag för att skivan är rak och gämn.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0632.jpg

  Här har jag lödt på plattrådarna, jag har märkt att om man inte använder rätt flux medel så kommer plattråden aldrig att fastna riktigt när man löder.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0642.jpg

  Nu ska man serie koppla solcellerna så att späningen och effekten blir större. en solcell av den här sorten ger en späning på 0.5V och en effekt på1.8Watt . Som ni ser nu, så seriekopplas två celler och kommer tillsammans ge en späning på 1V och en Effekt på 3.6Watt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0476.jpg

  Ursäkta dåliga kvaliten.
  När jag har seriekopplat 10 celler så lägger jag ner slingan på det glas jag ska använda, jag lägger baksidan på cellerna up. Nu när 10 celler är seire kopplade så får man ut en späning på 5V och en effekt på 18W ur solcellerna. Jag använder mig av ett vanligt glas som är 4mm tjock.

  När jag bygger paneler så vill jag ha en på späning på 20V. så jag behöver tre solcells slingor till.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0479.jpg

  Två slingor.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0483.jpg

  Fyra slingor.

  Nu är alla solcells slingor på glaset, men dem är inte serie kopplade. för att serie koppla slingorna så behöver man en bredare plattråd, en så kallad busstråd. När man seriekopplar så lödder man solcells slingans plus pol mot den andra solcellsslingans minus pol. Man ska förtsätta med detta tills alla slingor är serie kopplade.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0493.jpg

  Nu är slingorna serie kopplade.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0499.jpg

  Jag lägger lite tättnings lim på så att cellerna inte rör sig när jag sätter på andra glaset.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0504.jpg

  På den hela serie kopplingen så lödder jag fast två busstrådar på varje ände. Den här änden kommer att vara minus polen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0507.jpg

  Nu ser ni både polerna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0511.jpg

  Nu har jag lagt en sträng runt med tättnigns lim längst ut. Jag har sedan lagt ett glas på för att kaplsa in solcellerna. Detta gör man för att skydda cellerna mot fukt och smuts. Men Busstrådarna som är solpanelens plus och minus pol sticker ut mellan glasskivorna. Det är dem som kommer att användas som kontakter till att ladda ett batteri via en regulator.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0539.jpg

  När tättnings limmet har torkat så vänder jag på glaset. Nu kan man börja se att det börjar likna en solcellspanel. Det ända som saknas nu är en ram och att löda på kablar på polerna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0603.jpg

  Ramen är gjort på aluminium vinkelprofil 30x30mm med tjocklek 2mm. Jag har kappat fyra bitar som jag har popnittat ihop. Ramen är väligt stabil. Men om jag skulle göra om det skulle jag använda mig av 1mm stocklek pga. en 1mm räcker till att bygga en ram som är stabil. Samt att det blir billagare att köpa 1mm pga kilopriset.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0606.jpg

  Nu har jag limmat fast glasen med solcellerna på ramen och nu behöver jag bara löda fast kabblarna på polerna så är panelen färdig.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0611.jpg

  Nu när jag tittar på mina två småpaneler jag har byggt så är den nya panelen "panelen te vänster" mycket snyggare än den första panelen.

  Jag har inte löddt på några kablar på panelen än. Men jag har testat den, med en multimeter så mäta jag mot polerna och får en laddspäning på runt 17Volt när solen lysste på dem flesta cellerna.

  En liten video på när jag vissar panelen.

  https://youtu.be/C1uXwVGk5NU

  Om ni är sugna på att bygga en solcellspanel och vill ha tips eller ställa frågor, så kan jag gärna svara på dem och ge råd om hur man ska till väga. Men om ni har ett tips te mig om hur jag kan förbättra min tillverkning så kan ni gärna skriva det, man kan aldrig få nog om kunskap.

  Om ni kan och vill, så kan ni gärna prenumerara på min youtube kanal. Där har jag lite mer klipp på mina solpaneler. Jag pratar både på svenska och engelska.

  Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCtgpLvFcOx2mWArohMFGr5A

  Ni kan även följa mina projekt på facebook, jag försöker lägga ut bilder och informera om när nya klipp har kommit.


  Facebook: https://www.facebook.com/The-Green-Profit-208033069536991/

  Hoppas det finns fler som jag som bygger egna panler! :)
   
 2. P
  Medlem · Stockholm · 1 376 inlägg

  pelle242

  Medlem
  Oj, spännande!

  Men jag måste ändå vara lite tråkig och fråga om det kan löna sig att bygga bygga paneler själv jämfört med att köpa färdiga?
  Har du räknat på det?
   
 3. The Green Profit
  Medlem · 2 inlägg
  Det är bara att fråga på pella.

  Svaret på din fråga kan variera beronde på vart du köper matrialet och om man använder gammalt glas.
  Men svaret på din fråga är ja, det kan löna sig att bygga egna. jag byggde denna panelen för runt 500kr, jag skulle kunna byggt den för under 300 kr om jag hade fått tag i gamla glas och skär själv. Om man kollar på Ebay eller alibaba så kan man köpa 1Killowatt i bara solceller för under 3000kr, beronde på hur bra man är som förhandlare.
   
 4. L
  Medlem · Bavaria · 503 inlägg

  L-E

  Medlem
  Hej, har du kollat upp priserna på färdigkapat glas i kina? Med vänlig hälsning L-E
   
 5. Raptor50
  Medlem · värmland · 546 inlägg

  Raptor50

  Medlem
  Glas och celler i från Kina är det antidumping skatt på på båda, så det kan bli rätt dyrt. :(
   
 6. BobbyOne
  Elektroniktokig · halland · 81 inlägg

  BobbyOne

  Elektroniktokig
  Gör du någon sortering av cellerna innan du bygger slingor? Strömmen du får ut kommer begränsas av den sämsta cellen och det brukar variera en del om man inte köper matchade celler.

  I fabriksmonterade celler använder man glas med bättre transmissionsförmåga för att släppa genom mer ljus samt antireflexbehandling för att inte reflektera bort ljus i framförallt stora vinklar. Kan vara kul att prova med en fast ljuskälla i olika vinklar mot cellerna med och utan glas för att se verkningsgrad!
   
 7. F
  Medlem · västra götalands län · 29 inlägg

  Furtive

  Medlem
  • västra götalands län
  • Medlem feb 2012
  • 29 inlägg
  Hej, Kan de som läser detta intressanta ämne skriva ned tips var jag/man köper solpaneler för inbyggnad?

  När jag (som inte är någon fena på internet) söker efter solpaneler får jag bara upp de som vill sälja hela anläggningar. Helt ointressant.

  Jag vill bygga/montera själv för att slutligen , med batteribackup, kunna ta ut växelström 230 Volt< 1000 watt kontinuerligt sommartid i första hand.
   
 8. A
  Medlem · Stockholm · 1 883 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Är det en sommarstuga utan indragen el du ska ha solcellsanläggningen?
  Vad menas med "solpaneler för inbyggnad? Menar du specialsolcellspaneler som är för att integreras i taket eller byggas in inne i en vägg? Montagematerial för sådana brukar vara betydligt dyrare än för vanliga solcellspaneler.
  Annars är vanliga solcellspaneler som monteras med takfäste ca 100 mm ovanför takytan mer prisvärda.
  Se forumet: http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/
  Speciellt om du vill montera solcellspaneler själv.

  Men du vill väl ha en hel anläggning, och inte en halv? Förmodligen menar du att du vill ha all utrustning för en solcellsanläggning men för självmontage, dvs utan montage.
   
  Redigerat 25 maj 2021 16:43
 9. T
  Medlem · 103 inlägg

  twp

  Medlem
  Ser att det är ett gammalt inlägg men nyfiken om du fortfarande håller på och om du har några nya tips & trix. Inte minst vilka produkter man ska köpa och var.

  Kan inte hitta dig på Facebook. Vore intressant med fler filmer på hur man bygger, vilka komponenter man behöver, vilka man inte ska använda osv.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.