Byggahus.se

Hantverkaren egen besiktning

19k läst  29 svar

 1. K
  Medlem Nivå 2
  Hej

  Mot slutet av vårt byggprojekt valde vi att anlita en besiktningsman för att säkerställa att det inte var några större fel. Snickaren som har entreprenaden kunde inte förstå detta och vägrade att medverka vid besiktningen. Besiktningsmannen hittade en hel del fel, några av det större slaget. Bland annat att grunden till vår friggebod inte var fackmannamässigt utförd. Detta var i september och snickaren har sedan dess valt att helt stänga kommunikationen med oss tills i fredags då vi fick till ett möte där han ställde krav på att ta in en egen besiktningsman som ska titta på grunden till friggeboden som snickaren själv säger är den absolut bästa han byggt under sina 30 år som snickare. Vi vill bara komma imål med bygget och sagt att vi går med på en ny besiktning av grunden. Dock, vi vill givetvis vara med och välja en oberoende besiktningsman så det inte blir en polare till snickaren som kommer och tycker allt är tip top. VAD ska vi tänka på och vilka krav kan vi ställa? Eftersom vi redan betalat en besiktning kommer vi kräva att snickaren tar denna kostnad. Tacksam för alla bra råd så vi undviker mer strul i framtiden...
   
 2. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 13
  Saknar ni förtroende för den första besiktningsmannen ni tog dit?

  Vad ska en till besiktningsman komma fram till, som förändrar er sits på något sätt?
   
  • Laddar…
 3. K
  Medlem Nivå 2
  Det är snickaren som inte accepterar besiktningsmannens utlåtande och därför vill ta dit en egen besiktningsman.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Det finns ett förfarande för s.k överbesiktning. Men det kräver att man är överens om att välja en ny av båda parter accepterad besiktningsman. Det finns en hel del skriver om överbesiktning på nätet.

  Vad är det bes. mannen har anmärkt på ang. grunden?
   
 5. K
  Medlem Nivå 2

  Jag la in en blänkare på forumet kring detta tidigare. https://www.byggahus.se/forum/threads/grund-friggebod.325086/

  Ska kolla upp överbesiktning! tack
   
 6. P
  Medlem · Nivå 11
  Acceptera INTE snickarens besiktningsman. Självklart är de vänner. Att han har varit snickare i 30 år visar ju vilken dålig snickare han är om det nu är många stora fel på bygget som han utfört. Har ni betalat?
   
  • Laddar…
 7. BiFuel
  Medlem Nivå 14
  Såg den andra tråden. Om det där är den bästa grund han gjort på sina 30 år så tycker jag synd om hans tidigare kunder ;)
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem Nivå 2
  Ja tyvärr har vi betalat det mesta som är fakturerat. Vi håller just nu en del på elfaktureringen (som kom direkt från elfirman men de är i sin tur anlitade av snickaren som offererat på hela jobbet till oss)

  Vi behöver hitta en oberoende besiktningsman som båda parter är överens om. Hur sjutton gör man det (ska tilläggas att hans fru/sambo har en mäklarfirma så de har säkert kontakter med flera besiktningsfirmor)

  Sån jäkla härva!!
   
  • Laddar…
 9. P
  Medlem · Nivå 11
  Men ring till din kommun. De brukar väl ha besiktningsmän till förfogande?

  Edit: en fråga. När personen i fråga byggde grunden så va där massa problem.
  Varför avslutade ni inte samarbetet då?
  Om han inte löste grunden korrekt, hur skulle han då kunna bygga en friggebod på ett korrekt sätt?
   
  Redigerat 13 nov 2018 10:54
 10. Appendix
  Husägare · Nivå 8
  Jag tycker att det är förvånande att ni låter elfirman betala för vad snickaren gjort. Så du tycker det är ok att tredjepart ska bli liggande ute med pengar för att en annan gjort fel och ni råkat betala det ni skulle hållt inne?
  Nej betala ni elektrikern och fortsätt tvisten med snickaren!

  Det är även smartare att fortsätta i en tråd som redan finns. Speciellt då du hade fina bilder där
   
 11. R
  Medlem · Nivå 8
  Håller EJ med.

  Det beror helt på vilket avtalsförhållande TS och snickaren har. Är det avtalat att snickaren ska ta in elektriker mm så är det Snickaren och Elektrikern som har affärsrelation ej Elektrikern och TS.

  Ska man dra det ut i fingerspetsarna så kan det vara så illa att TS åker på att betala elektriker kostnaden även till snickaren.
  Detta brukar vara rätt tydligt där en byggare går i konkurs, tredjeparts företaget (EL, VVS, mm) försöker då få ut sin kostnad direkt av villaägaren. Sen kommer även kronofogden och vill ha ut samma kostnad men i konkursboet.

  Något att åtminstone undersöka / tänka på så inte hamnar i en svår sits framöver. Speciellt om det ska börja bråkas om betalning med snickarn.
   
 12. K
  Medlem Nivå 2
  Ja det var en vinkel jag inte tänkt på...
   
 13. D
  Medlem · Nivå 18
  Jag har svårt att se att ni kan ställa krav på vilken besiktningsman snickaren tar in. Men i så fall är ju inte den nya besiktninfen mer värd än den tidigare. Det bästa är ju om båda har förtroende för den nya besiktningsmannen så att båda parter accepterar resultatet.
   
 14. K
  Medlem Nivå 2
  Frågorna kring grunden uppkom främst i samband med besiktningen. Bilderna är från sommaren då de byggde, dvs inte samma tidpunkt
   
  • Laddar…
 15. H
  Moderator · Nivå 25
  Det låter i tidigare inlägg som om elfirman varit UE till snickaren. Då skall man absolut inte betala fakturor direkt till underentreprenören. Det finns som sagt risk att man får betala en gång till (och försöka få tillbaka från elfirman).

  Detta blir ju extra viktigt om det uppstår en tvist som nu.