Byggahus.se

Hålla inne vilken summa?

 1. C
  Medlem · 8 inlägg

  Cyrillia

  Medlem
  Hej!

  Slutbesiktning på vårt nybyggda hus är gjord och en del saker blev påtalade. Besiktningen blev godkänd men en del arbete återstår; bl a en omkakling av ett badrum. Besiktningsmannen värderade detta och andra fel till sammanlagt 25 000:-

  I vårt kontrakt har vi en delbetalning som heter "Påtalade fel - åtgärdade" som ligger på 72 000:-. Nu har det dock kommit en ny faktura på 72000 minus 25000 -. Eftersom omkaklingen av badrummet onekligen kommer att kosta betydligt mer än 25 000:- är vi rädda att de helt enkelt struntar i det och så står vi där med alldeles för lite pengar att åtgärda det...

  Vad gäller egentligen; är besiktningsmannens ord "lag" eller gäller vårt ursprungskontrakt? Har läst här på forumet om folk som fakturerat entreprenören det överskjutande beloppet när man själv avhjälpt fel, men i det här fallet känns det som om man eventuellt kan undvika det problemet.

  Vad tror ni?
   
 2. F
  Medlem · 252 inlägg

  Fogarbo

  Medlem

  Re: Hålla inne vilken summa?

  Att hålla inne pengar i ett sådant här sammanhang är det effektivaste påtryckningsmedlet du har.

  Jag skulle inte betala fakturan, men inte bestrida den heller. Bara vänta med att betala tills allting fixats enligt avtal. Skulle det komma krav på betalning, bestrider jag kravet med hänvisning till felen. Skulle de senare skicka räntefaktura (när allt är klart), exakt samma bestridande och inte någon betalning av ränta heller.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 021 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Hålla inne vilken summa?

  Njaa.. om man inte bestrider den så finns det risk att byggaren tar den obetalda fakturan som intäkt för att inte färdigställa, i så fall kan man få problem om man sedan tar in en annan firma för att färdigställa.

  Skaffa en (eller helst flera) offerter på kostnad för framförallt kaklingen. Då har ni underlag för att inte betala. Kan vara svårt, men det borde kunna duga med shablonmässiga bedömningar från andra firmor.

  Omkakling av badrum låter som en rysare, det är nog stor risk att kakelfirman då inte gör detta på ett fackmannamässigt sätt, troligen är det inte godkänt att göra något annat än att riva ut alltihop och börja om från början med tätskikt osv. Stor risk att de inte gör det utan bara knackar ner plattorna och kaklar om. Om de gör någonting överhuvudtaget alltså... Dokumentera allt som görs med kamera, försök att dokumentera vilka fabrikat av tätskikt, fix osv de använder, kolla att de följer rätt dosering av tätskikt (vanligt att de bara lägger på hälften eller mindre av erfoderlig mängd). Samtidigt gäller det nog att göra övervakningen lite diskret annars kanske plattsättaren lackar ur och då kan nog resultatet bli lidande.
   
 4. C
  Medlem · 8 inlägg

  Cyrillia

  Medlem

  Re: Hålla inne vilken summa?

  Tack för era svar! Kaklaren kommer imorgon och vi hoppas att allting blir bra, eller åtminstone hyfsat... annars för vi kanske hålla inne de där pengarna trots allt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.