Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Grund innan startbesked

 1. S
  Medlem · Stockholm · 38 inlägg

  saralucy

  Medlem
  Hej,

  Lite bakgrunds info :
  Vår handläggare har godkänt vår bygglovsansökan (nybygge, utanför detaljplan, ute på landet med en och samma markägare runt hela tomten). Nämnden har inte sammanträde förän den 29 september, så vi får inte vårt bygglov förän då. (Då har väntat i 15 veckor på vårt bygglov, värt ärende har varit komplett från start och de har ej begärt komplettering).

  Vi är då inne i oktober och det är då vi planerat att gjuta grunden, lite svårt att räkna med att november levererar plusgrader. Är det helt idiotiskt att börja utan startbesked ? Vi känner att vi hellre kan ta en böter än att vänta ett halvår tills våren kommer innan vädret tillåter att gjuta igen.. Hur stor är risken att kommunen ens får reda på att vi börjat med markarbetena? Detta ligger som sagt långt ut på landet och vi känner de få grannar vi har.

  Tacksam för era kloka råd.
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 47 261 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Tänk på att ev. böter är rätt höga, det börjar på ett halvt basbelopp.

  Normalt borde handläggaren kunna godkänna på delegation, alltså utan att blanda in byggnadsnämnden. Om så inte är fallet här, så låter det som det kan finnas någon tveksamhet, vilket ökar risken att nämnden kan strula.
   
 3. S
  Medlem · Stockholm · 38 inlägg

  saralucy

  Medlem
  Jaha, visste inte att det var så. Handläggaren sa att alla nybyggnationer ska genom nämnden, trodde det var basis. Han sa iallafall att han skulle bli MYCKET förvånad om nämnden inte gick på hans linje. Vi kommer inte börja med något innan vi fått bygglovet.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 47 261 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Du kan ju kolla var gränsen går för att anses ha påbörjat bygget. Vissa markarbeten tror jag är OK, om du gjuter så har du troligen startat bygget. men det kanske är OK att ha allt klart för gjutning, eller ialla fall ha schaktat.

  Jag förutsätter att du har koll på grannen, ingen risk för överklagande?
   
 5. S
  Medlem · Stockholm · 38 inlägg

  saralucy

  Medlem
  Jag ska kolla upp det. Nej han skulle aldrig överklaga, det är han som sålde oss tomten i våras, han har sett våra husritningar och älskar dem, han frågar ofta när vi ska komma igång och verkar lika taggade som oss.
   
 6. O
  Bannad · Stockholm · 7 871 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Tja... kom ihåg att tänka på att bygglovet måste vinna laga kraft innan det är helt säkert att börja!

  Men ta ett samtal med handläggaren, lägg på charmoffensiven så kanske det går vägen?
   
 7. R
  Lösvirkesbyggare · Kungsbacka, Halland · 5 146 inlägg

  roli

  Lösvirkesbyggare
  Efter det att bygglovet har "vunnit" laga kraft skall man väl också ha ett dokumenterat startmöte med kommunen INNAN man får börja bygga..... eller är jag ute och cyklar där?
   
 8. S
  Medlem · Stockholm · 38 inlägg

  saralucy

  Medlem
  Stämmer bra, därefter får man startbesked.
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 47 261 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Ja OM man nu skall chansa och påbörja något innan bygglov och startbesked är klart, så gäller det att ha kontrollplanen klar. Den kan innehålla krav på kontrollr som skall göras av schaktning, och av gropen, innan man fyller på kapilärbrytande material osv. Lite trist om man just fyllt på ett par hundra ton makadam i gropen, och får krav i kontrollplanen på någon ytterligare stabilitets test av botten i gropen.
   
 10. S
  Medlem · Stockholm · 38 inlägg

  saralucy

  Medlem
  Absolut! Vår kontrollansvarig ska börja med kontrollplanen. Brukar kommunen vilja pilla i kontrollplanen, när vi tar med den till samrådet? Eller förlitar de sig på den kontrollansvarige? Tänkte om han gör kontrollplanen klar tills vi startar igång, och vi gör klart grunden(han gör de kontroller som han begärt under tiden).
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 47 261 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Det förekommer att de pillar i den. Så om möjligt vore det bra om ni kan ha ett informellt samrådsmöte. Formellt kan man inte ha det innan det finns ett giltigt bygglov, tror jag.

  Man behöver däremot inte vänta på att bygglovet skall vinna laga kraft (alltså invänta överklagande tiden), jag är inte helt säker på det dock, och en del kommuner verkar ha som standard att invänta laga kraft innan de ger starttillstånd.
   
  Redigerat 1 sep 2016 15:51
 12. Hemmakatten
  Medlem · 12 277 inlägg
  När vi byggde (10 år sen) men samma regler så fick vi inte klartecken för vår kontrollplan. Kommunen ville att vi skulle lägga ned rör för radonsug trots att vi hade gjort en geologisk undersökning som visade att det var bara granit i berget under huset.

  Lite surt om ni bygger grunden och sedan kommunen hävdar att ni ska ha radonrör.

  Jag skulle inte bygga något alls, inte ens gräva. Kommunen kan dessutom tänkas vilja flytta ert hus några meter hit eller dit.
   
 13. M
  Medlem · Funäsdalen · 886 inlägg

  Mellanbarn

  Medlem
  Det är såvitt jag läst här i forumet (och sett på pågående byggen) inget problem att gjuta i minusgrader.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.