Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Granulerade takpannor eller ej

 1. D
  Medlem · Värmland · 61 inlägg

  divemazter

  Medlem
  Har idag Zanda (mörkröda) pannor på taket. Huset är byggt i ett U, och man kan säga att det består av 4 olika tak. Ett av dessa håller vi nu på att bygga 2 rejäla takkupor på.
  De gamla pannorna räcker inte till att lägga på takkuporna, och då Zanda har slutat tillverka mina pannor så funderar jag nu på att byta samtliga pannor på det taket där kuporna byggs.

  Den panna jag hittat som har ungefär samma färg och samma form är Monier's "Rustikk (höströd)": http://www.monier.se/produkter/vaara-produkter/single/product/rustikk.html

  Det som skiljer är att denna panna är granulerad (har altså en mycket grövre yta). Fördelen ska vara att snön ligger kvar bättre och således isoleras taket bättre på vintern.

  Finns det några nackdelar med granulerad yta?
  Någon sa till mig att skiten fastnar mycket lättare och att taket därför blir snabbt fult.

  Jag kommer att behandla taket med Bensaltensid (grön fri) för att slippa mossa.

  Jag har letat på blocket efter någon som kan tänkas sälja begagnade pannor av den sort jag har idag, men det verkar inte vara så lätt att hitta.

  Mvh, DiveMazter
   
 2. F
  Medlem · Stockholms län · 1 970 inlägg

  Farzan

  Medlem
  VI har sådana pannor som har suttit där sedan 1981 och jag rekommenderar dem inte. Jag vet inte om det är samma fabrikat men samma koncept är det - "ytan består av sand i cement", som din länk beskriver det.
  Det är möjligt att det fastnar litet mer skit men det finns två problem som är värre.
  För det första vittrar en del av sanden loss efter hand och lägger sig som gegga i hängrännorna, som därför måste rensas ofta.
  För det andra har det sina nackdelar att ha takpannor med en yta som grovt sandpapper. De är rätt otrevliga att hantera. Måste man klättra på taket är det lätt att få rejäla skrubbsår på händer och knän. Och när vi hade läckage och måste lägga på en lättviktspresenning en tid, så nöttes den snabbt sönder och blev till strimlor.
   
 3. D
  Medlem · Värmland · 61 inlägg

  divemazter

  Medlem

  Tackar, jag valde att gå på din linje

  Tack för att du delar med dig av din erfarenhet. Jag går helt på din linje och köper andra betongpannor, som dessutom är billigare.
   
 4. K
  Medlem · Jönköpings län · 20 inlägg

  Kezz

  Medlem
  Et Snörasskydd vil hjelpa hålla snön på plats.

  Finns huvudsakligen to olika typor på marknaden:

  NOMO Snörasskydd - stålbyglar som sprids utover takytan
  CW Lundberg / Perwikstrand - snöracken, profildurk
   
 5. E
  Medlem · Dalarnas län · 41 inlägg

  Eva H

  Medlem
  Håller med Farzan. Det har varit många timmar med piazzava, kupad planteringsspade och svedda knän på vårt Zandatak lagt 1988. Behandlade det med ett antimossmedel för två år sedan så än är det lugnt. Från att det har varit svart så är det idag grådassigt. Idag kanske takpannorna är bättre men det borde finnas lättare och glatta så att fästet för ovälkommen växtlighet blir mindre. Inget med grus som sagt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.