Byggahus.se

Grannens soptunna står på min tomt

 1. P
  Medlem · 232 inlägg
  Skillnaden är att då var budgeten i stort sett obegränsad

  How many people worked on the Apollo space program?
  400,000 people At its peak, the Apollo program employed 400,000 people and required the support of over 20,000 industrial firms and universities.

  Finns nog inte de pengarna för att automatisera soppsortering.
   
  • Laddar…
 2. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 635 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Säg inte det.
  Hur många pillar med det, hur lång tid tar det?
   
 3. P
  Medlem · 3 743 inlägg

  pmd

  Medlem
  Det är kanske helt enkel för krångligt att hålla reda på alla sorteringsregler? Professionella sorterare har nog lättare för det.

  Men det brukar ju stå på containrarna vad man ska slänga i dem.
   
 4. P
  Medlem · 3 743 inlägg

  pmd

  Medlem
  Behöver ni inte slänga komposterbart matavfall varje dag? Sånt tenderar att börja lukta illa om det förvaras i bostaden en längre tid.
   
 5. L
  Lägenhetsfixare · Norrtälje · 50 inlägg

  Ludde67

  Lägenhetsfixare
  Vad har alla inlägg om sopsortering att göra med trådstartarens problem?
  Jag har svårt att se hur det gått med det problemet när allt drunknar i en sidodiskussion
   
 6. P
  Medlem · 3 743 inlägg

  pmd

  Medlem
  Bläddra bakåt tills du ser ett inlägg med ljusblå botten. Det är TS senaste inlägg.
   
 7. 13th Marine
  Jordgubbsfrälst · Trelleborg · 9 256 inlägg

  13th Marine

  Jordgubbsfrälst
  Vi komposterar själva så vi slipper matavfallet.
   
 8. G-83
  Renoverare · Skåne · 675 inlägg

  G-83

  Renoverare
  Förstår jag det rätt att några här i tråden menar att det tar för lång tid att sopsortera hemma?

  Vi lägger allt som ska sorteras i en stor behållare och när den är full går vi ut och lägger det i rätt fack i soptunnan. Det tar Max två minuter att tömma den och det får göras några gånger i veckan så säg max 5 minuter i veckan. Har man inte den tiden så tror jag inte sopsortering är det största problemet man har.
   
 9. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 8 225 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Ja det är en typisk bra teknisk lösning. Har något liknande i bostadsrättsföreningen i stan. Man tar bara med skräpet ned på vägen ut och slänger i soprummet där alla olika kärl finns. En förvisso hutlöstdyr lösning med tanke på markpriserna i innerstan men det fungerar bra.

  Ute på landet är det mindre bra organiserat. Man måste åka bil några mil till en återvinningsstation. Efter semestrar och helger är containrarna redan överfulla och man får åka tillbaka igen med soporna och försöka någon annanstans. Men det är bara några veckor per år. Bilens baksäte är annars numera permanent återvinningscentral eftersom det blir så mycket kartonger från nätinköpen.
   
 10. P
  Medlem · 3 743 inlägg

  pmd

  Medlem
  Jag skulle nog hellre källsortera på riktigt. Att lägga allt som ska sorteras i en stor behållare gör sorteringen besvärligare. Jag tycker att det är bättre att ha flera behållare redan från början i vilka man lägger rätt sorterat skräp. Då slipper man rota runt i en stor behållare när man ska lägga skräpet i rätt fack i soptunnan.
   
 11. G-83
  Renoverare · Skåne · 675 inlägg

  G-83

  Renoverare
  Helt klart är det enklare. Detta är väl mest en fråga om plats. Vi har ett gammalt kök med vanliga skåp och inte plats för många olika behållare. Men jag rotar inte runt utan plockar uppifrån och lägger det i rätt fack i soptunnan efter hand.
   
 12. M
  Medlem · 407 inlägg
  Ett bekymmer är att vissa fraktioner faktiskt inte går att sortera i en central sorteringsanläggning. Plast och metall funkar ganska bra men papper blir inget vidare resultat av och ska man dessutom blanda in glas blir det problem.

  Viss teknik funkar till vissa saker men faktum är att manuell sortering (i hemmet innan avfallet blandats ihop) är bäst för vissa materialslag.
   
 13. T
  Medlem · 2 369 inlägg

  tergo

  Medlem
  svart plast skall man undvika när man handlar

  Svart plast går inte att återvinna i dag, utan bränns. De optiska system som används vid sortering av plastförpackningar som lämnats in för återvinning kan inte läsa av den svarta plasten.29 jan. 2019
   
 14. A
  Medlem · 2 078 inlägg
  För ett år sedan fick vi ännu en färg att sortera i, svart. Där sätter man sådant som inte går att återvinna men systemet med färgsortering läser av den svarta påsen också.

  Färgsortera – nu även med den svarta påsen! | Eskilstuna Energi och Miljö AB (mynewsdesk.com)
   
 15. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 611 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Det är skillnad på tekniken som används för att sortera lös plast och den som används för att sortera olikfärgade påsar.
  Om jag ska gissa hur EEM:s anläggning hanterar den svarta restavfallspåsen (det är många år sedan jag besökte sorteringsanläggningen, så just den har jag inte sett), så är det den som blir kvar i änden av sorteringslinen. De andra färgade påsarna har slagits av en efter en, och till sist är det bara svart kvar, så det blir ett verkligt restavfall som går ut i en container.

  Vi här i spridda delar av Småland som tillhör avfallssamarbetet Kretslopp Sydost har också optisk sortering, men bara i 2 fraktioner; brännbart och komposterbart. Förpackningar får vi slänga själva på återvinningsstation.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.