Byggahus.se

Grannens placering av carport

 1. C
  Medlem · 12 inlägg

  caecilia

  Medlem
  Hej!

  Vi har en tomt i Höllviken som vi ska bebygga. Den har vi köpt av grannen till höger som styckat av sin tomt. Grannen till vänster köpte sin tomt för ca 2 år sedan och är snart klar med sitt hus. Dels har han efter godkänande från vår granne till höger (som då ägde även vår tomt) fått godkönt att 2 meter från tomtgränsen bygga ett förråd. Detta har han byggt som gäststuga som han hyr ut. Han fick även från grannen lov att lägga sin carport 1 meter från tomtgränsen. Denna har plintarna 1 meter in på hans tomt men takfoten hänger en halv meter ut. från var ska man räkna?
  Han har fått backning av kommunen om hans (förråd) då någon har anmält det till kommunen så han måste ta ut trinetten och toaletten, men vad gäller hans carport???
  Vi tänkte lägga vår carport så nära hans tomt som möjligt, men han är en riktig räv så vad är det som gäller???
  det finns säkert någon här på forumet som vet hur det fungerar.

  Med vänlig hälsning
  Caecilia
   
 2. P
  Medlem · 98 inlägg

  PatWest

  Medlem

  Re: Grannens placering av carport

  Så ni tänker klaga på hans carport, och sen be att han godkänner att ni får lägga eran nära? Lycka till!
   
 3. C
  Medlem · 12 inlägg

  caecilia

  Medlem

  Re: Grannens placering av carport

  Hej!
  Vi tänker inte klaga på hans carport, men han är en riktig räv och försöker på alla sätt lura kommunen och grannar för vad man får och inte får. det är någon annan granne som tipsat kommunen om hans så kallade förråd (inte vi).
  Vad jag ville få reda på i detta forumet var om det är någon som vet om man får lov att ha takstolar som sticker ut en halv meter på sin carport mot grannen när man man fått tillstånd att lägga sin carport en meter in från tomtgränsen. Är det plintarna till carporten eller det överhängande taket som gäller som en meters gräns?

  caecilia
   
 4. P
  Medlem · 98 inlägg

  PatWest

  Medlem

  Re: Grannens placering av carport

  Borde ju vara carportens yttersta del som räknas.
   
 5. L
  Medlem · 287 inlägg

  LennartL

  Medlem

  Re: Grannens placering av carport

  På hus är det grunden som gäller, takutskjuten räknas ej, åtminstone sa man så till mig
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 43 696 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Grannens placering av carport

  Men vad är det han fått godkänt då. Om det skall ha något värde så måste det ju vara ett färdigt bygglov med ritningar. Och då även en situationsplan. Då framgår det om det är plintarna eller taket som ligger på en meters avstånd.

  Om han bara har fått ett godkännande i största allmänhet att bygga en carport av grannen, så har ju det inget värde, när det nu är ni som äger tomten. Grannens godkännande skall ju inhämtas för att få ett bygglov.

  Ni borde kunna gå upp till byggnadsnämnden och titta på hans bygglovsritningar. Om han har bygglov.

   
 7. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Grannens placering av carport

  Regeln om avstånd till tomtgräns är ursprungligen en brandskyddsregel som angav minst 12 meter mellan byggnader (= 6 meter på varje sida om en tomtgräns).

  Senare [under i princip hela 1900-talet] var regeln minst 9 meter (= 4,5 meter på varje sida om en tomtgräns).

  De absolut senaste åren är det 8 meter som gäller mellan byggnader enligt Boverkets regler.

  Den största brandspridningsrisken anses finnas på fasaden. Alltså är det varken takfoten eller grunden som räknas utan just fasaden.

  Lycka till! ;) :) :)
   
 8. J
  Medlem · 395 inlägg

  jimata

  Medlem

  Re: Grannens placering av carport

  Om det är förra tomtägaren som gett tillåtelse att placera carporten 1m från tomtgräns så kan inte ni göra något åt det. Ni köpte tomten med carporten "på köpet". Avstånd till tomtgräns räknas alltid från fasad oavsett om det är hus eller förråd/garage/uthus. Däremot får man inte ha ett takutsprång som är "onödigt" stort. En halvmeter låter ganska normalt. Om grannen någon gång ska göra ett garage av carporten krävs nytt bygglov OCH grannegodkännande från er. Avståndet till tomtgräns är olika för hus och uthus. För huset gäller det som Familjen_bygg skriver men för uthus kan det vara mindre, kolla detaljplanen. En meter från tomtgräns är (tycker jag) det närmaste man bör gå. Du måste kunna sköta fasaden från din egen tomt och snö och regn ska hamna på din egen tomt. Fråga vad som gäller hos kommunen sedan kan han dra hur många "rävar" som helst. Lycka till!
   
 9. M
  Medlem · 3 inlägg

  micke7072

  Medlem

  Re: Grannens placering av carport

  Det är grundmåtten som gäller, se under övriga frågor på carporten.se där står det att bygglovsmåtten är väggarna dvs inte det som skjuter ut utanför, så grannen har nog helt rätt i att göra som han gör.

  /S
   
 10. H
  Moderator · Stockholm · 43 696 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Grannens placering av carport

  Njaa,

  Bygglovsmåttet vid sockeln (plattan) handlar om ytberäkning, då räknas inte takutsprång och andra mindre utskjutande detaljer in.

  Men om man ex. skulle få placera en byggnad direkt vid tomtgränsen så får ingen del av byggnaden skjuta över tomtgränsen, aldeles oavsett om grannen tycker att det är ok.

  Men återigen så måste det ju vara så att det finns bygglovsritningar som byggnadsnämnden beviljat bygglov på, och i så fall så är det grunden som är inritad på situationsplanen. Då är det det som gäller. Om grunden står på rätt ställe, och huset är byggt enl. ritningarna så är det inget att snacka om. För det är bygglovsritningen som förre ägaren har godkänt, det handlar inte om ev muntliga eller skriftliga utfästelser om att man får bygga på ett visst avstånd.
   
 11. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Grannens placering av carport


  Detta är dessvärre inte riktigt korrekt. Ett sådant kan nämligen åtgärdas med t ex ett servitut.

  Lycka till!  :) :) :)
   
 12. M
  Medlem · 173 inlägg

  Magnus_Redin

  Medlem

  Re: Grannens placering av carport

  Är det säkert att han är den förhatliga personlighetstypen som kräver hänsynsfulla undantag för sig själv men att grannarna skall göra allt enligt hans vilja enligt alla möjligheter som lagar och förordningar ger?

  Det verkar givet att han om han har bett sin tidigare granne om att få använda kanten av sin tomt effektivt borde ge sin nya granne åt samma håll samma fördel. Jag gissar här att det blir snyggt att göra på det viset, typ att garagen hamnar bredvid varandra. Det _borde_ gå att komma överens om att behandla varandra schyst och fästa överenskommelsen på papper.
  Och sedan se till att ha brandförsäkringen i ordning om grannens garage brinner.
   
 13. B
  Medlem · 82 inlägg

  BII

  Medlem

  Re: Grannens placering av carport

  Det verkar som att jag också har "råkat ut för en speciell granne " som själv har garaget 3 meter från vår tomtgräns (som han säger att han har papper på), när vi frågade honom om samma sak så väntade och väntade vi på svar i ca. 4 månader !! Har ännu inte fått vare sig JA eller NEJ !! Utan bara fått springa där och fixa än det ena än det andra ! Senast tyckte han att vi skulle spika upp något i den höjden garaget skulle för plötsligt kunde han INTE :surprised:läsa ritningarna han fått !? Men vi hoppar över det och lämnar in 4,5 meter istället för vi orkar inte vänta längre, känns som man har ödslat tid i onödan.....
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 43 696 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Grannens placering av carport

  Om han har papper på det så är det ett bygglov, enkelt att kolla med kommunen.

  Några ev. avtal med förra ägaren osv. är inte ni bundna av.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.