Byggahus.se

Grannens bygglov?

 1. T
  Medlem · 13 inlägg

  Trinn

  Medlem
  Vi har precis fått nya grannar och antar att de skall riva det hus dem köpt för att bygga ett nytt. Hur får vi reda på att det är på gång? Är de tvungna att underrätta oss för att få vårt godkännande eller är det vi som är skyldiga att hålla utkik hos kommunen om att de har sökt bygglov?

  Vi är nämligen lite nervösa att de kommer bygga ett högre hus än det som står nu, och sjöutsikten har vi betalat dyra pengar för...
   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Grannens bygglov?

  Kontakta kommunen och hör vilken byggnadshöjd som gäller för ert område.

  Om ni vill överklaga grannens bygglov så kan det vara bra att hålla koll hos byggnadsnämnden när ärendet kan bli aktuellt.
  Ni som (direkta) grannar skall alltid beerdas möjlighet att tycka till innan bygglov beviljas. Om kommunen slarvar med detta så kan ni ändå överklaga ett redan beviljat lov. Detta kan i vissa fall betyda att det beviljade bygglovet kan dras tillbaka.
   
 3. ornet
  Hobbysnickare · 233 inlägg

  ornet

  Hobbysnickare

  Re: Grannens bygglov?

  Ja ni kan nog bara sitta och vänta på att bli kontaktade av kommun eller grannar.
  Kommunen skall inte kunna ge något lov innan ni fått ge er till tals.
  Dessutom så kanske ni får gå och oroa er i flera år innan de eventuellt kommer till skott med byggfunderingar.
  Goda grannar kanske till och med kan prata med varandra ;)
   
 4. B
  Medlem · 58 inlägg

  byggnissa

  Medlem

  Re: Grannens bygglov?


  Grannar får möjlighet att ytttra sig ENDAST när en åtgärd strider mot detaljplanen,
  alltså du måste själv kontakta stadsbyggnadskontoret för att få reda på vad grannen skall bygga om hans byggplaner följer gällade plan.
   
 5. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Grannens bygglov?

  byggnissas första mening började så bra, för så är det. Men om bygglovet strider mot planen skall Du bli underrättad, och andra närmsta grannar också.
  Kommunens byggavdelning vågar nog inte bifalla ett bygglov som strider mot planen, utan att grannarna blivit tillfrågade/yttrat sig.
  Så det är nog lugnt att den nya kåken håller sig inom reglerna. Men det hindrar inte att Du knallar upp på byggavdelningen och kollar hur huset skall se ut. Någon ensamrätt för sjöutsikt finns inte, det vill alltid komma någon som vill bygga framför ens eget hus.
  Du bor ändå havsnära ;) vilket du får betala lika mycket för.
  Det värsta är om det skulle vara en "grosshandlartyp" som bygger högst, för han vill se så mycket som möjligt av sjön.
   
 6. ornet
  Hobbysnickare · 233 inlägg

  ornet

  Hobbysnickare

  Re: Grannens bygglov?

  Fast som jag förstod det så har ni ingen aning utan bara gissar om det skall byggas, och då kan det ju va så att ni får vänta hela livet och springa till kommunen bara för att kontrollera.
   
 7. T
  Medlem · 13 inlägg

  Trinn

  Medlem

  Re: Grannens bygglov?

  ornet;
  Precis, det var det vi ville slippa men som jag förstår det så blir man kontaktad av antingen grannen eller kommunen under processen så att man får en chans att överklaga.

  Vet knappt om man vågar nämna det här men jag är en sån där granne man inte vill ha...
   
 8. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem

  Re: Grannens bygglov?

  Efter att ha köpt tomt och själv byggt "framför" för att sedemera hamna i en djup grannfejd kan jag bara rekommendera er att försöka etablera en så bra relation med era nya grannar som möjligt, så tidigt som möjligt.

  De kommer med alla sannolikhet att vilja utnyttja all sin rätt att bygga på tomten som även de har betalt mycket för. Detta oavsett om ni bråkar eller inte.

  Er bästa chans att påverka och få information är att bli vänner med dem.

  Börja med att bjuda in dem på kaffe, hälsa dem välkomna var sociala och trevliga och allt annat som behövs. Att flytta in i ett nytt område och bygga är inte lätt. Se till att ni blir deras bästa vänner i området.

  När det blir dags att diskutera byggplaner, fokusera på hur ni kan ta tillvara det som ni kan ha nytta av gemensamt, inte det NI förlorar.

  Bråka och överklaga inte om ni inte är övertygande att ni har något att vinna. Det kommer slå tillbaka mot er själva med tanka på att er tomt är den som ligger längs bak.

  Ju bättre vänner ni blir med era nya grannar ju större chanser att ni kan påverka dem!
   
 9. matbr107
  Medlem · 618 inlägg

  matbr107

  Medlem

  Re: Grannens bygglov?

  Håller med föregående talare. Håller själv på med att bygga hus i ett redan bebyggt område där grannarna stundvis har varit mer än otrevliga. De har istället för att prata med oss direkt sprungit på bygglovskontoret och tagit ut våra ritningar och husplacering för att sedan kommentera detta till oss. Vi blev tillslut så trötta på att hela tiden behöva "oroa" oss för träffa dem när vi åkte ut till tomten att vi helt enkelt satte hårt mot hårt.

  Bjud in dem och visa dem vilka trevliga grannar ni kommer att bli som kommer ni att se att de tar hänsyn till era intressen. Så är det i allafall med de grannar som har varit trevliga mot oss. Dem tänker man på när man planerar tomten. Mot de andra funderar jag på att anlägga en sopförbränningsstation med utblås åt deras håll! >:( Så funkar det i praktiken!! Välkomna era nya grannar så lovar jag er att ni kommer att ha det igen 1000 gånger plus att de kommer att känna sig välkomna på gatan. Det är ju trots allt deras livsdröm som det går igenom genom att bygga sitt egna hus. Ta inte detta ifrån dem som våra grannar gjorde med oss ibörjan!! :-[

   
 10. S
  Medlem · 1 652 inlägg

  Re: Grannens bygglov?

  Era grannar har ju full rätt att bygga prceis som dom vill utan att ni har något att säga till om så länge de håller sig inom detaljplanen för området osv. Det kan mycket väl innebära att deras hus blir helt annorlunda n det gammla som de kanske rev ner. Högre, bredare, fulare, annan placering osv. Sånt är livet. Finns ingen anledninga att deppa ihop för det eller börja bråka. Utan försök i stället bli vän med dom vilket antagligen är bästa påtryckningsmedlet eftersom man inte vill förstöra för sina vänner!

  Vill dom däremot göra något som avviker så kolla först så att ni har en rimlig chans att få rätt innan ni börjar protestera. Många vvikelser bedöms som ringa och då är risken stor att ni blir överkörda ändå.
   
 11. L
  Medlem · 44 inlägg

  lillemannen

  Medlem
  Hur fungerar det om området inte är detaljplanerat? Antar att det måste finnas regler på hur stort och högt man får bygga ändå eller vad gäller?
   
 12. cian
  Medlem · uppsala · 248 inlägg

  cian

  Medlem
  Om området inte är detaljplanerat så fungerar det så att grannarna måste beredas möjlighet att uttala sig om alla förändringar.
  Det är alltså starkare möjlighet för grannpåverkan i detta fall ( i alla fall i Uppsala).
  Sedan är det ändå byggnadsnämden som tar beslutet.

  Fö tycker jag att rådet att bjuda in grannarna är bra. Sätt dom med en kopp kaffe framför utsikten och nämn i förbifarten hur mycket ni älska er utsikt.
  Så gjorde vi på landet när grannens träd började skymma horisonten och då först gick de med på att beskära träden.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.