Byggahus.se

Grannar

 1. J
  Medlem · 15 inlägg

  joje

  Medlem
  Först måste jag säga tack till alla som har skrivit in och berättat sina historier. Fantastiskt forum! Vi är 1:a gångs byggare och nu har vi kommit så långt att vi skall ut till grannarna med bygglovsansökningen och om ingen av de överklagar, får vi bygglov. Det är lite skrämmande på ett sätt att grannarna kan avgöra om det är ok eller om ärendet går vidare till Länsstyrelsen/Länsrätten. Men det är som det är. Det vi vill få tips om är hur man går tillväga. Kommunen tycker att vi skall ut till grannarna som är påverkade och säga hej, att det kommer att skickas ut/har skickats ut en förfrågan etc. Men med tanke på att vi är så nära nu, vill vi inte göra på fel sätt när vi är ute hos grannarna. Finns det någon som har erfarenhet och har tips om hur man på bästa sätt kan prata med grannarna utan att de ska känna sig påtvingade att skriva på något? Hur ska vi lägga upp detta?

  Tacksam om svar!

  //P & J
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · 11 760 inlägg

  Re: Grannar

  Själva gjorde vi som så att vi tog personlig kontakt med alla grannar (dvs. juridiska ägare till grannfastigheterna). Ringde först, bestämde tid för möte då vi visade planer, ritningar mm. Grannarna skrev på själva planritningen att de inte hade något emot bygget. Vi skickade in till kommunen tillsammans med ansökan som beviljades utan problem.
  Vill dock tala om att vi hade 17 olika ägare till grannfastigheterna. Alla bodde inte på fastigheterna (sommarstugeområde), på en del fastigheter fanns flera ägare. Totalt ägnade vi säkert minst 50 timmar åt detta, med telefonkontakt och besök hos alla. Men väl värda timmar! :)
   
 3. J
  Medlem · 15 inlägg

  joje

  Medlem

  Re: Grannar

  Tack för ditt svar!

  Kommunen "varnade" oss att inte vara för på, genom att komma ut med papper etc, och kanske få en påskrift på plats. Detta kunde tyckas som att man hade lite bråttom och för påtvingat, vilket kunde leda till att de skrev på, men kanske ångrade sig sedan. Detta är verkligen kanske en magkänsla man ska ha mot respektive granne kan jag tänka mig. Finns inget rätt eller fel, men det känns så nära nu och vi vill verkligen inte göra ngt förhastat för att sedan ångra upplägget. Hela denna process är verkligen märklig och det är egentligen att kommunen kan säga ok, men att en granne av sex, kan säga nej till exempel mot en takkupa och då går ärendet vidare. Varför finns då ett stadsbyggnadskontor. Vi märker som 1:a gångsbyggare att detta verkligen inte är lätt, men att det är små detaljer som gör det!

  Som sagt tack för alla svar!

  // P & J
   
 4. J
  Medlem · 15 inlägg

  joje

  Medlem

  Re: Grannar

  En fråga till "Hemmaskatten":

  När man har avvikelser, skall det tas upp med grannarna? I vårt fall har vi en takkupa (enligt kommunen) samt en boyta som avviker. Om grannarna frågar hur huset ser ut, storlek etc. Ska detta talas om för grannarna (alltså avvikelserrna, ritningarna ser de ju)? Kommunen tyckte att vi skulle ligga lågt med det, men det är inte så konstigt om frågorna ställs. Hur ärliga skall vi vara?

  // P & J
   
 5. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Grannar

  Hej, jo det är klart att Ni skall tala om vad saken gäller, dvs vilken överträdelse mot detaljplanen ert besök gäller. Jag tycker det skulle verka konstigt om man inte berättar allt.
  Nu är det kanske endast  en granne som blir berörd av avvikelsen. En takkupa, jo det kan vara så att den hamnar på den sida huset där detta står 4.5m från tomtgränsen till grannen som har sina fönster åt det hållet, och kommer att anse det olämpligt placerat.
  Att boytan avviker får anses som en mindre avvikelse, om inte avstånd till granne understiger 4.5 meter.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.