Byggahus.se
Finns det några direkta nackdelar med glacerade takpannor? Är de mycket dyrare än vanliga Benders? Mossa och alger verkar inte få fäste på dem så snabbt, därför överväger vi sådana till nya huset.
 
Jag har för mig att dom kostar 4ggr mer, eller t.o.m 5ggr mer :(
 
Först kommer betongpannor, sedan obehandlade tegelpannor, sedan engoberade, och glaserade överst på prispyramiden. Var så god, räkna ut kvadratmeterpriset och storkna:
http://beijerbygg.se/templates/BB_ProduktListing.aspx?id=7767

Tekniskt sett, kan skador i emaljen på glaserade tegelpannor ge upphov till fortsatt sprickbildning pga inträngande vatten och frostsprängning. Det säger de lärde i alla fall, så jag frånsäger mig allt ansvar. Sedan kan nog repor och småskavanker i emaljen vara ett irritationsmoment rent estetisk. Annars som sagt, är glaserade tegelpannor de dyraste man kan ha.
 
Hmm, helt plötsligt låter glaserade takpannor inte så intressant längre.

Det var heller inte enkelt att hitta priser på nätet på just glaserade takpannor. Däremot hittade jag pris på ytbehandlade pannor, vilket också skulle kunna fungera: http://www.fondamenta.se/shop/?cid=119704
59 kr/kvm och 8,9 pannor/kvm ger 6,60 kr per panna.
 
dagens betongpannor är hållbara men välj inte det billigaste . Dom finns också i olika prisklasser beroende på ytbehandling.
Det kostar lika mycket att lägga pannor med obehandlat yta (billigaste) som dom något dyrare " lackade" med slättare yta. Dom "lackade" och dyrare håller sej längre utan påväxt och är enklare att rengöra ifall mössan får fäste med tiden.

Dom dyrare av betong försöker efterlikna glaserade tegelpannor och har en vis glans . Fördelar med betongpannor som jag kan se - mindre risk för frostskador, genomfärgade och bättre passform för lägre pris. Tillverkningen av betongpannor är mycket enklare och kräver mindre energi - miljövänligare?
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.