Byggahus.se

gammalt tak

 1. M
  Medlem · 126 inlägg

  Mikachu

  Medlem
  håller på o köper hus.

  huset är byggt 1909. o taket behöver lite hjälp för att bli fint igen. de flesta pannorna är i gott skick, men bitvis så har väl några pannor spruckit med läckage som följd vilket gjort att brädorna under dessa bitar inte mår så bra.

  under pannorna finns det ingen papp utan bara brädor..som är lagda omlott på gammalt vis.

  så frågan är vad som är att rekommendera. att byta ut dem brädorna som är åtgångna o sen papp o panna. eller är det bättre att byta hela skiten?

  nån som har nån ide om vad det kan kosta sånt här?

  det jag räknar med är att göra jobbet själv.
  huset är i två plan med snedtak på övervåningen.
  10x20 meter. plus extra då eftersom taket inte är plant 8)

  så alltså ta bort befintliga pannor. byta ut vissa brädor. nåt att plana ut ytan med så pappen ligger slätt. papp o läkt. o slutligen att återanvända pannor i gott skick o ersätta dem som behövs.

  ungefärlig kostnad?

  eller ta bort allt o fixa från grunden.

  ungefärlig kostnad?
   
 2. H
  Medlem · 1 106 inlägg

  Re: gammalt tak

  Hmm....delikat fråga....
  Har denna sommar hjälpt en kompis lite med att reparera tak på ekonomibyggnader, där har det ursprungligen spikats takspån på en gles brädpanel, spånet har i vissa fall vart yttertak en period och sedan blivit läktat och tegeltäkt, i andra fall har spånet bara vart "undertak" och direkt blivit läktat och tegeltäckt.

  Alla tak hade blivit väldigt dåliga och bitvis var det rejält "rötet", t.o.m bitar av någon takstol har bytts ut, i.a.f så har taken lagats där behov fanns, glespanel ersatts och spånet ersattes med oljehärdad masonite, sedan ny läkt över hela taket och samma tegel tillbakalagt/kompletterat.

  Kanske tillvägagångsättet att bitvis laga går att använda hos dig..........eller kanske det vore lika bra att täcka hela taket med oljehärdad masonite, jag gissar att all tegelläkt ändå bör bytas eller ?

  Eftersom problemen med dessa taken vi hållit på med ofta berott på att läkten gett vika på ett eller annat sätt så sågade vi lite grövre dimensioner på strö och bärläkt än gängse dimensioner nu för tiden, ströläkt 1"2 och bärläkt 1½"2

  Tycker i.a.f absolut att du ska återanvända och komplettera befintligt tegel, nytt tegel är snordyrt och ser tråkigt ut i kanske 20 år, och nytt betongtak passar sällan på äldre hus.......dessutom är nuvarande tegel bevisligen rejält frosttestat ;)
   
 3. M
  Medlem · 126 inlägg

  Mikachu

  Medlem

  Re: gammalt tak

  tack för din input.

  brädorna som ligger omlot under är inte i såå himla dåligt skicka. bara vissa områden o då mera i nerkant. inga problem alls uppe av det vi såg när vi var upp på vinden.

  det verkar mera som om dem två små trekantiga takfönster som finns på ena sidan av huset har orsakar problem. som jag uppfattar det finns det inga skador i trät under på andra ställen än just under takfönstrena. o då alltså bara den nedre delen.

  men hur avgör jag vilka pannor som är värda o behålla o vilka som bör bytas ut? om man bortser från uppenbara saker som sprickor o sånt. kan man tex höra att dem låter olika om man knackar på dem? o vilket sorts ljud är det då jag ska lyssna efter?
   
 4. H
  Medlem · 1 106 inlägg

  Re: gammalt tak

  Men laga brädorna där det behövs då, och se sedan till att vattenavrinningen funkar bra på i framtiden, speciellt där det läckt genom tidigare.
  Håll oxå koll på vinden noga, läckage måste ju märkas väldigt lätt om det inte ligger någon underlagspapp på taket.
  Tror du inte att taket behöver läktas om helt ?
  Längre livslängd än 40-50 år tror jag inte man kan räkna med, dessutom har du ju chansen att få till bra ränndalar e.t.c av plåt vid takkuporna.
  Men om du läktar om så använd i.a.f inte klenare läkt än befintlig, ska det funka utan papp så gäller det nog att det är rejält luftigt och inga ansamlingar av löv å skit under pannorna.

  Skulle pannorna vara flagade och sönderfrusna så syns det ju tydligt, och skulle det vara någon dold spricka så visst kan du knacka på pannan och höra det.
   
 5. M
  Medlem · 126 inlägg

  Mikachu

  Medlem

  Re: gammalt tak

  eh..nu hänger jag inte riktigt med. självklart ska det på papp o ny läkt.

  är klockan för mycket för dig eller för mig? ;D
   
 6. H
  Medlem · 1 106 inlägg

  Re: gammalt tak

  Jag fick för mig att underlaget som det är med "brädor lagda omlott" var för ojämnt för att lägga papp på, det var därför jag föreslog oljehärdad masonite i första inlägget, är det tillräckligt jämnt/bra så är det ju bara att spika dit pappen.

  Kostnaden kan ju inte bli så blodig, skulle gissa på 20.000 totalt kanske, men det är en väldigt vild gissning ???
  Arbetsinsatsen däremot.......pjuuuu[​IMG]
   
 7. S
  Medlem · Skåne · 428 inlägg

  sville

  Medlem

  Re: gammalt tak

  Om man ska gå på ett generellt pris på ett tak som ska läggas om kan du räkna med ca 150:-/m2 i materiel.
  Tiden du får lägga på det är väldigt skiftande på tak till tak, men om det är ojämnt så springer tiden iväg väldigt snabbt.
  Jga la nyss om et tak på 380m2 på en ekonomi byggnad där det som mest slog på 18cm i höjdskillnad.
  Vi spenderade ca 200 timmar på 2 man med att bygga ställning och ta bort gammalt tak, palla upp det jämnt och regla om det samt lägga ny plåt på det.
  Kostnaden för just detta tak med 2 snickare och materiel hamnade på ca: 100k + moms.
  Nu hade kunden den turen att där låg ett helt ok spåntak under de gamla takpannorna så vi behövde inte göra ett nytt undertak.
  Ska man gå efter en vanlig norm så kan man säga ca 6-700:-/m2 + moms för en omläggning av tak inkl. arbete.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.