Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Fuktskador runt integrerad diskmaskin, nekad reklamation av IKEA

 1. M
  Medlem · 53 inlägg

  MARTINOV

  Medlem
  Hallå!

  Skulle behöva lite hjälp här... I februari i år bytte vi kök, en firma gjorde allt.
  Vi valde en integrerad diskmaskin som heter "Proffsig" och har då alltså en lådfront på diskmaskinsluckan.

  I sensomras, typ slutet av juli, upptäckte vi att "träet" (är ju egentligen någon typ av spånskiva med ett tunt lager färg/lack på som rimligtvis aldrig borde användas nära fukt...) blivit lite mjukt med några små bubblor i lacken.
  Både diskmaskinsfronten och täcksidan som maskinen ligger an mot har skador runt samma områden.

  Tänkte då att vi skulle hålla lite koll på skadorna, men sen kom livet emellan. Blev gradvis värre under hösten och nu ser det rätt jävligt ut.

  Ringde till IKEA som först sa att detta var typiska skavskador, vilket det inte är. Vi har haft stenkoll så inga delar slår i varandra. Efter att jag stod på mig sa de att det trots allt såg ut som fuktskador (?), men att de inte kunde hjälpa mig då jag inte reklamerat "inom skälig tid".

  Jag menade ju på att det inte borde spela någon roll och att utgången rimligtvis borde bli densamma oavsett om det anmäldes i slutet av juli eller nu, nämligen att vi får en ny front och en ny täcksida.

  Det blev dock tvärnej... Jag sa att jag inte var nöjd med detta, att det blir fuktskador på ett kök som suttit uppe i 8 månader är inte rimligt.
  Jag sa att jag tyckte deras beslut var orimligt (jobbar själv med kunder dagligen så jag vet att det oftast bara blir värre av att bli irriterad, så jag var lugn och saklig hela samtalet), och frågade om det fanns någonstans att "överklaga" detta till.

  Enda sättet att gå vidare är tydligen konsumentvägledaren i min kommun. Bara om de håller med att det är en rimlig reklamation kommer IKEA agera.

  Det handlar ju inte om mycket pengar, mer principen för mig. Är sjukt irriterad att vi inte bara får nya grejer...
  Dessutom borde ju denna lösning de har med spånskivor få fuktproblem oftare än det inte blir det.

  Jag frågade även när vi beställde köket om det inte skulle bli problem med fukt, men det skulle inte vara något problem enligt IKEA. Trots att vi aldrig uppmanats att torka torrt osv. så har vi torkat noga runtom diskmaskinsöppningen efter varje disk, men ändå har det blivit såhär.

  Nu ser det ut såhär:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  248035162_434674038082523_3822066165540656487_n.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  248281448_268613851939356_2046789656222329735_n.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  248321857_4730789810299304_5674478188566305757_n.jpg


  Är det rimligt att bli nekad denna reklamation? Givetvis hade det varit bättre att anmäla det så fort antydan till skada fanns... Men nu är det som det är.

  Frågade även om jag hade fått hjälp om jag ringt i slutet av juli, fick då svaret "troligen".

  Finns det någon mening med att ta det vidare med konsumentvägledare eller är det bara att slösa tid och energi?

  Om man måste lösa detta själv, finns det något att göra för att förebygga fuktskador? Känns som det bara blir likadant igen...

  Lite råd skulle uppskattas!
   
 2. P
  Medlem · Skåne · 552 inlägg

  polarsson

  Medlem
  Har ni öppnat, eller öppnas automatiskt, luckan när diskning är klar? Detta gör att het ånga går ut och förstör lacken. Det räcker inte att ha tejpen bara på bänkskivan om man gör så. Det är tyvärr ett handhavandfel. Tjata lite så kanske ikea ger med sig och ser lite goodwill.

  Om man ska öppna luckan så ska man göra det helt och dra ut den varma disken så att ångan kan försvinna rakt ut.
   
 3. M
  Medlem · 53 inlägg

  MARTINOV

  Medlem
  Luckan öppnas inte automatiskt. Oftast har vi öppnat luckan, torkat med trasa runtom öppningen för att få bort fukten och sen haft luckan på glänt.

  Ibland kör vi igång den och går och lägger oss , så står luckan stängd hela natten men vi gör proceduren ovan dagen efter.

  Vad menar du med "Om man ska öppna..."? Du menar att efter varje disk ska man öppna helt och dra ut allt så det får ånga av? Aldrig gjort och aldrig hört talas om och jag har aldrig haft dessa problem tidigare.

  Även om luckan varit stängd så är det fukt runtom öppningen som alltså inte kommit av ångande disk utan blivit under tiden den kört.
   
 4. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 2 563 inlägg

  Huddingebo

  Medlem
  Blir så med fibermaterial i kök, förr eller senare.
   
 5. M
  Medlem · 53 inlägg

  MARTINOV

  Medlem
  Inser det också, men efter 8 månader verkligen? Finns något tips på vad man ska ersätta den spånskivan till höger om diskmaskinen med? Vill helst inte sätta dit en likadan
   
 6. P
  Medlem · Skåne · 552 inlägg

  polarsson

  Medlem
  Om det sipprar ut ånga jnder tiden maskinen kör så är den ju inte tät. Prova ta bort luckan och kör maskinen och se om den fortfarande sipprar ut ånga. Om inte så går luckan för tät och hindrar diskmaskinen att syängas helt
   
 7. Jetkokos
  Elektroniktokig · Västmanland · 667 inlägg

  Jetkokos

  Elektroniktokig
  Vad som är skälig tid att meddela om felet efter att det har upptäckts kan iofs variera, men konsumentköplagen ger två månader som ett exempel på vad som alltid ska anses vara rätt tid. Om tre-fyra månader är skäligt i detta fall får någon annan avgöra, men jag skulle tro att det är försent och att Ikea har rätt.
   
  Redigerat 23 okt 2021 15:09
 8. P
  Medlem · Skåne · 552 inlägg

  polarsson

  Medlem
  Det finns silvrig tejp mot just fukt och ånga att använda till detta. Ikea har som du kan köpa. Syns ju inte när luckan är stängd.

  https://www.ikea.com/se/sv/p/fixa-diffusionsspaerr-foerkromad-04375085/
   
  Redigerat 23 okt 2021 15:13
 9. W
  Medlem · 42 inlägg

  Whitehorse

  Medlem
  Troligtvis är luckan ej tät under drift, vanligt att folk skruvar upp maskinerna mot bänkskivan så luckan blir lite skev osv. Optimalt är att ha en vanlig frontplåt och längre ut så ev ånga går rätt upp men inte så snyggt.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.