Byggahus.se

Fukt på vind

 1. S
  Medlem Nivå 2
  Jag har upptäckt lite kondenserad fukt på vinden. Taket består av betongpannor på ett gammalt plåttak. På undersidan av denna taklösning på vinden framkommer ibland lite kondenserad luft som kan leda till vatten som droppar ner i isoleringen. Är detta ettt problem för mögel osv, isåfall vad kan man göra?
  Huset är från början av 1900-talet och är byggt utan ångspärr. Idag ligger det tillägsisolering på vinden

  Hälsningare en orolig husägare.
   
 2. Fasting65
  Medlem Nivå 11

  Re: Fukt på vind

  Fukten kan ju antingen vara kondenserad fukt från boytan eller så läcker taket....

  En vind ska ventileras. Det finns ett antal metoder för det, men grundprincipen är att ta in luft via lufthål i takfoten. Man nyttjar termiken (kall luft tas in vid en låg punkt, värms upp och strömmar ut vid en högre punkt)

  Därefter skall luften som sagt släppas ut - gärna vid den högsta punkten på vinden. . Högsta punkten kan vara högt placerade ventiler på gavlarna. Har du inga gavlar kan man göra en liten ventilationshuv vid taknocken där man låter luften strömma ut.

  Om taket läcker får du åtgärda det på konventionellt sätt - ta bort takpannorna, och takplåten. Lägg ny takpapp, läkta och lägg tillbaka pannorna. Eventuellt kan du låta plåten ligga kvar och lägga takpapp direkt på den, men det får du fråga ett proffs...

  Edit:
  Här finns lite illustrativa bilder hur man bör göra.
  http://stenull.paroc.se/konsument/vinden/vindsbjalklag/vindsbjalklag.html
   
 3. S
  Medlem Nivå 1

  Re: Fukt på vind

  Vad ligger det under själva plåttaket?
   
 4. S
  Medlem Nivå 2

  Re: Fukt på vind

  fuktdropparna är på någon sorts skivmaterial som finns i innertaket. På detta material ligger sedan ytterplåten. tilläggsisoleringen är gjort med gullfiber så man har blandat sågspån med ett icke naturligt material.

   
 5. S
  Medlem Nivå 1

  Re: Fukt på vind

  Under plåttak blir det ju en del kondensfukt och om plåten ligger direkt på skivmaterialet som du nämnde och inte på läkt så kan det vara kondensfukt som droppar och inte takläck. Om det rör sej om så lite som du säger så har jag svårt att tänka mej problem med mögeltillväxt om det finns tillräcklig ventilation på vinden.
   
 6. S
  Medlem Nivå 2

  Re: Fukt på vind

  det känns som om det inte skulle vara något problem då vinden är ordentligt ventilerad. Har du någon kunskap om att blanda olika isoleringsmaterial?

  Tack för informationen angående fukten
   
 7. S
  Medlem Nivå 1

  Re: Fukt på vind

  Är inte så hemma på just det men posta ett inlägg under isolering, där kan dom nog.