Byggahus.se

Frostvakt på yttertak?

 1. F
  Medlem Nivå 1
  Vi har en takyta på ca 25 kv.m. med ca 10-12 graders lutning. Taket las om för 8 år sen och på denna yta ligger tjärpapp. Det ganska trånga utrymmet under taket, på vinden, är isolerat så gott det går av hantverkare.

  Varje vinter när snön kommer och det blir extra kallt (som nu!) landar snön på taket och ligger kvar där uppe. Värme smiter ut underifrån och det understa lagret snö smälter och rinner ner mot hängrännorna. Där är det kallt och allt fryser ihop till stora tunga isklumpar längs flera rännor i anslutning till detta som är väldigt svåra att ta bort.

  Varje vinter hittills har vi någon eller några gånger gått upp på taket och skottat ner snön och bankat bort klumparna. Allt har ju förstås inte försvunnit men vi räddar tillfälligt taket och rännan.

  Vi har frågat vår elektriker om han kan montera en permanent frostvakt som vi kan slå på när kylan kommer på vintern. Han säger ju att det går men det kommer att bli dyrt, kanske upp mot 25 tusen kr.

  Har ni något bra förslag på hur detta kan lösas? När man googlar frostvakt kommer det upp värmekablage av olika längd med jordad kontakt och vi känner att det inte räcker med tillfälliga lösningar. Vi vill ju oxå få bort snön från taket. Vad kan vi göra? Länkar till liknande frågor med svar här i forumet är även de välkomna.

  /T
   
 2. klaskarlsson
  Medlem · Nivå 12
  Låter som ett normalt problem med villatak ? :)

  Snörasskydd är ju bra, så att man inte får snö/is på sig sen när våren kommer och det börjar smälta, men annars är det väl rätt vanligt att stuprör/hängrännor inte är isfria på vintern ? Borde inte vara så stora problem med det ?

  I vissa stuprör, på höghus, har jag sett att man stoppar in en värmekabel, för att smältvatten sen på våren skall leta sig ned där och inte skapa istappar osv...det kanske man skulle kunna göra.
  Prismässigt så är det ju dels installation (oavsett om du köper en "värmekabel på biltema" eller låter en elektriker göra en permanent installation) plus driften (den kommer ju gå konstant vid minusgrader)

  Att hålla taket snörent låter vansinnigt i mina öron - då får du kanske bara ta bort lite isolering och bränna på pannan istället så kommer snön smälta - kostar nog lika mycket som att värma ytan på taket :)

  /K
   
 3. H
  Medlem Nivå 6
  Jag förstår inte riktigt, varför vill man ha ett snöfritt tak?
  Vi la om taket och tilläggsisolerade förra året, och det glada kvittot på det är att snön ligger kvar. Den tinar inte och rinner ner och fryser vid takfoten. Har man ränndal så är risken att det blir en isknul längst ner i dalen och sen när snön tinar kan den fastna där och krypa in under taket.
  Jag hade försökt hindra att värme läcker ut så att snön inte smälter, förrens det är töväder.
   
 4. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Det är uppenbarligen för lite isolering,
  MEN det verkar också saknas luftspalt mellan isoleringen och råsponten där värmen ska ventileras bort för att det inte ska smälta (och längre ner frysa där det inte finns någon värme)

  Protte
   
 5. O
  Bannad · Nivå 15
  Snö isolerar väldigt bra dessutom...
   
 6. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Snön isolerar så bra att det blir plusgrader och så smälter "isoleringen"

  Protte
   
 7. A
  Medlem Nivå 6
 8. F
  Medlem Nivå 1
  Prio 1 är inte att få bort snön men den är, förutom värmeläckaget, en av orsakerna till problemet med isklumpar som knäcker hängrännorna. Dessutom kan det stå en decimeter djupt vatten där uppe när den smälta snön inte hinner frysa. Taket och rännorna skadas.
   
 9. F
  Medlem Nivå 1
  Som sagt, ett snöfritt tak är inte det största problemet. Men isfria rännor orsakar inte stopp i hela systemet.

  Och luftspalten under är OK med de förutsättningar som finns. När vi flyttade hit var den inte det.
   
 10. H
  Medlem Nivå 6
  Hur är det isolerat i nuläget? Tjocklek, typ, plast/duk?