Byggahus.se

Fråga om ett tegelhus

 1. R
  Medlem · 64 inlägg

  Robert_Brink

  Medlem
  Vi är intresserade av ett ganska stort tegelhus. det är i bra skick men har el-värme så uppvärmingen är helt horribel. köper vi så blir det kombipanna ved/pellets iom att vi kan köpa ved billigt från svärfar. nu till min fråga:

  väggarna ät tjocka (35-45cm uppskattar jag). ursprungsritningarna är med och på dem ser det ut som det ligger en luftspalt i väggen. alltså att det är en yttre tegelvägg och sen en inre så det blir som ett rum i rummet. bra eller dålig lösning? ska/kan/bör man tilläggsisoöera inåt? huset är byggt 1916. jag o farsan (före detta snickare från stockholm så han är osäker på skånska hus) satt o dividerade och tyckte båda två att det inte borde behövas mer isolering. vad tycker ni?

  vi kommer lägga bud på huset i vilket fall men om man ska tilläggsisolera bör dett göras innan man hänger dit vattenelement...
   
 2. L
  Medlem · Västra Götaland · 543 inlägg

  LyckeKonsult

  Medlem

  Re: Fråga om ett tegelhus

  Först måste man ju titta på vad huset har förbrukat idag... och sedan försöka hitta andra sätt att minska förbrukningen.
  Väggarna har inget jättebra U-värde, men de är tunga och med lagom mycket fönster mot söder har du möjlighet att ta tillvara solvärmen som stålar in och lagras i väggarna under dagen.
  Förbättra dina fönster, du kanske inte behöver byta dem utan bara lägga till en extra ruta på insidan eller byta ut ett glas till isolerruta - det är alltid genom fönstren som den mesta värmen försvinner.
  Hur har huset värmts upp tidigare - finns det något kvar av panna öppna spisar eller annat?
  Isolera inte huset på insidan - då blir väggen kallare och det är stor risk för frostsprängningar i teglet.
  Lycke till!
   
 3. R
  Medlem · 64 inlägg

  Robert_Brink

  Medlem

  Re: Fråga om ett tegelhus

  48000 om året enligt säljare. treglas isoler/kopplade. el med oljeradiatorer. två skorstenar. finns järnkamin nere till ena och öppen eldstad i den andra uppe. det värsta med dessa är att jag är osäker på skicket i piporna (inte eldats på nåt år) vilket innebär att de kanske inte kan användas.

  det var precis sånt svar jag ville ha. vill helst inte göra så mycket på huset då jag tycker det är fint. jag o farsan pratade om huset och att det måste göras något åt uppvärmingen är det ju ingen tvekan om. dock vet jag inte hur mycket värmen sprider sig från murstockarna. det är tegelväggar inomhus oxo och jag antar de ansluter till murstock. det jag tänker då är att värmen borde spridas från murstock till väggar (eller vimsar jag nu?). vi pratade oxo om vedkasett i övervåningens eldstad. varmvattenfrågan är ju då ändå inte löst. min tanke är att sätta in kombipanna som får ta hand om varmvatten/vattenburen värme. det finns en liten ''bryggeristuga'' i direkt anslutning till huset i tegel oxo där ett rum mycket väl kan användas som pannrum. eftersom det är en gång på ca 1m mellan hus o denna stuga så borde man rent logiskt kunna lägga rör under denna gång. jag ser följande fördelar med detta:

  * brandrisk från panna finns i ett teglat hus vid sidan om huvudbyggnad
  * man behöver inte ansluta till skorsten utan kan göra en pipa av billigare snitt (stålrör?)

  det sistnämnda väcker en annan fråga. för att det inte ska se helfånigt ut kan ju röret inte vara hur långt som helst... om man eldar på så ryker det ju och denna stuga är betydligt lägre än huvudbyggnaden... nu känner jag ej till vindförhållanden... men behöver man oroas för röken? det står en varmvattenberedare i den lilla källaren där är som ser relativt ny ut. ska man skrota den och använda en som sitter i anslutning till panna?

  som ni ser spyr jag ut frågor men som alltid när det gäller sånt här så är det snabba beslut som gäller.

  /robban

  edit: alltså INGEN tidigare oljepanna el. dyl. vet inte om det tagits bort vid renoveringen runt 1980 eller om det eldats i eldstaderna (stavning?) innan för att värma... på ritningarna ser det ut som det varit kakelugn en gång. på 80-talet verkar de gått över till ren el.
   
 4. L
  Medlem · Västra Götaland · 543 inlägg

  LyckeKonsult

  Medlem

  Re: Fråga om ett tegelhus

  48000 om året enligt säljare.Hur stor är huset???
  treglas isoler/kopplade. Bra
  el med oljeradiatorer.Släng ut
  två skorstenar. finns järnkamin nere till ena och öppen eldstad i den andra uppe. det värsta med dessa är att jag är osäker på skicket i piporna (inte eldats på nåt år) vilket innebär att de kanske inte kan användas. Är vanligen inga problem att renovera. Dra piporna med bruk...

  det var precis sånt svar jag ville ha. vill helst inte göra så mycket på huset då jag tycker det är fint. jag o farsan pratade om huset och att det måste göras något åt uppvärmingen är det ju ingen tvekan om. dock vet jag inte hur mycket värmen sprider sig från murstockarna. det är tegelväggar inomhus oxo och jag antar de ansluter till murstock. Värmen från murstocken sprider sig till rummet men dagens effektiva pannor lämnar inte så hög temperatur på rökgaserna så att det blir ett stort tillskottdet jag tänker då är att värmen borde spridas från murstock till väggar (eller vimsar jag nu?).Nej
  vi pratade oxo om vedkasett i övervåningens eldstad. varmvattenfrågan är ju då ändå inte löst. min tanke är att sätta in kombipanna som får ta hand om varmvatten/vattenburen värme. det finns en liten ''bryggeristuga'' i direkt anslutning till huset i tegel oxo där ett rum mycket väl kan användas som pannrum. eftersom det är en gång på ca 1m mellan hus o denna stuga så borde man rent logiskt kunna lägga rör under denna gång. jag ser följande fördelar med detta:

  * brandrisk från panna finns i ett teglat hus vid sidan om huvudbyggnad
  * man behöver inte ansluta till skorsten utan kan göra en pipa av billigare snitt (stålrör?)

  det sistnämnda väcker en annan fråga. för att det inte ska se helfånigt ut kan ju röret inte vara hur långt som helst... om man eldar på så ryker det ju och denna stuga är betydligt lägre än huvudbyggnaden... nu känner jag ej till vindförhållanden... men behöver man oroas för röken? Ja, det här låter inte helt bradet står en varmvattenberedare i den lilla källaren där är som ser relativt ny ut. ska man skrota den JA och använda en som sitter i anslutning till panna?JA
  Om du har möjlighet så sätt pannan i huset, den ger värme och skorstenen får möjlighet att driva på ventilationen på det sätt som huset är byggt för

  som ni ser spyr jag ut frågor men som alltid när det gäller sånt här så är det snabba beslut som gäller. Helt OK

  /robban

  edit: alltså INGEN tidigare oljepanna el. dyl. vet inte om det tagits bort vid renoveringen runt 1980 eller om det eldats i eldstaderna (stavning?) innan för att värma... på ritningarna ser det ut som det varit kakelugn en gång. på 80-talet verkar de gått över till ren el.[/quote]

  Du behöver se över ventilationen och isoleringen på vinden, var bara försiktig och prata med en byggkonsult först (isolering på vinden sänker temperaturen och ökar risken för fukt och mögelskador.)
   
 5. R
  Medlem · 64 inlägg

  Robert_Brink

  Medlem

  Re: Fråga om ett tegelhus

  huset är stort. 172 kvm boarea o 60kvm biarea. finns möjlighet att sätta panna i källaren ser det ut som... frågan är väl hur man får ner den dit.

  tack för svaren. ska lägga bud idag tänkte jag. får väl göra bryggeristugan till vebod eller verkstad :) ska även se över om vem jag ska skickaoffert på panna, rördragning osv i trakterna som har goda referenser. vi hade funderat på nygbyggnation ett tag men det vågar man inte längre. dessutom tycker jag bättre om gamla hus. nån annan värme än ved/pellets tror jag inte heller på då svärfar (som förvisso har ett gammalt korsvirkeshus) har fått ganska hög elräkning sen han var tvungen att byta sin trasiga vedpanna... han skaffa jordvärme men huset är dåligt isolerat så mycket av värmen går rakt ut. men iofs är det som att jämföra äpplen o päron
   
 6. L
  Medlem · Västra Götaland · 543 inlägg

  LyckeKonsult

  Medlem

  Re: Fråga om ett tegelhus

  Lycke till!
  Tänk på att anlita en bra överlåtelsebesiktningsman som förstår sig på hustypen, ta också kontakt med en energiexpert som kan hjälpa dig att hitta bra lösningar.
  Om huset säljs med friskrivningsklausul ;) så se till att du får gott om tid att undersöka objektet noggrant.

  Allmänt vill jag säga att en friskrivningsklausul måste kosta säljare pengar - man kan inte betala lika mycket som för ett hus utan...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.