Byggahus.se

Foga skiffer med finbetong?

 1. P
  Medlem · 127 inlägg
  Har lagt skiffer i stenmjöl och skall nu foga. Det är nog 20-30 cm med grus undertill toppat med stenmjöl som paddats. Tanken är att använda finbetong för fogningen då jag vill ha fritt från ogräs och inte ha fogar som "smular" sig så att man drar in sand i hallen. Har läst om många andra alternativ som t.ex. flexibel hårdfog för att det inte skall spricka men blir inte klok på om det verkligen behövs. Vad säger ni, funkar det med finbetong eller är det korkat att försöka? Kommer det spricka och se bedrövligt ut om nåt år? Hur djupa/breda bör fogarna minst vara (än kan jag justera med vinkelslipen)?
   
 2. P
  Medlem · 218 inlägg
  Följer tråden med intresse då vi har tänkt något likande
   
 3. P
  Medlem · 127 inlägg
  En tilläggsfråga. Om betongfog spricker, vad lagar man den bäst med och hur? Mer betong rätt ner i sprickan?
   
 4. T
  Besserwisser · Stockholms län · 568 inlägg

  term

  Besserwisser
  Betong spricker tveklöst första vintern, om inte tidigare. Hårdfog riskerar nog att spricka det också. Jag hade fogat med stenmjöl och investerat i en gasolbrännare som jag svett av med nån gång per år.
   
 5. tttomten
  Husägare · 2 281 inlägg

  tttomten

  Husägare
  Jag har en altan med samma material som dig där jag fogade med Dansand flexibel hårdfog.
  Blandat resultat...
  Där fogen ligger skyddat från regn-mycket bra
  Där fogen ligger öppet-katastrof

  Min egna analys, fogen är inte tillräckligt tät så organiskt material som blåser ner och hålls fuktig får fäste.

  mao måste jag göra om stora delar och kommer följa tråden med stort intresse.
   
 6. F
  Medlem · Västmanland · 38 inlägg

  fridays

  Medlem
  Samma fråga hos mig.
  Körde också med flexibel hårdfog med dåligt resultat. Har dock betydligt bredare fogar än TS. Behöver göras om med något annat.
   
 7. P
  Medlem · 127 inlägg
  En idé som precis uppstod är att borsta rent så att det blir ett hyffsat djup på fogarna, sedan foga med finbetong men lämna 2-3 cm upp till stenkanten och när det bränt klart fylla upp med stenmjöl eller något liknande som t.ex. ogräshämmande fogsand. Varför? Jo, eftersom betongen väntas spricka så blir det fult om det syns. Men i istället för att bara foga med t.ex. stenmjöl som innebär att ogräs kan få ordentligt fäste på djupet såblir det relativt grunt och man kan då relativt enkelt spola rent stenmjölet/fogsanden med högtryckstvätt en gång per år och fylla med nytt. Är detta en bra eller dålig idé tro?
   
  • Laddar…
 8. tttomten
  Husägare · 2 281 inlägg

  tttomten

  Husägare
  Förstår hur du resonerar och jag har faktiskt haft samma tankar kring min altan. Men jag landar i att det är en dålig idé, rötter har en otrolig förmåga att ta sig fram och har du en spricka så letar den ner sig där.

  Jag har starka funderingar kring att testa en blandning av 25-75% betong och 25-75 % hårdfog. Har inte bestämt blandningsförhållanden än dock.
   
  • Laddar…
 9. B
  Medlem · 33 inlägg

  B-byggaren

  Medlem
  Jag har problemen att fogsanden åker omkring på plattorna och vid regn blir det dropphål. Kanske gjorde fel vid fyllnaden? Hur SKA man göra?
   
 10. S
  Medlem · västra götaland · 129 inlägg

  singemoller

  Medlem
  Hat gnejs, tjockare skiffer, runt hela huset och uteplats. Fogat med finbetong. 50 år sedan det gjordes, vi har bott här i 3 år. har spruckit lite varstans, men inga stora problem. Får ta en vända varje år och lägga i på något ställe. Lade till lite på uteplatsen för 2 år sedan, och det håller iaf hittills. Gjorde så på det nya att jag inte lade grus hela vägen ut till skarvarna, eller rättare sagt karvade ur lite extra mellan plattorna och lite under dem.
   
  • Laddar…
 11. P
  Medlem · 127 inlägg
  Hur breda och djupa fogar har du på ett ungefär?

  Funkar det bra att "laga" där det spruckit alltså?
   
 12. S
  Medlem · västra götaland · 129 inlägg

  singemoller

  Medlem
  1-3 cm breda, minst 2 cm djupa. Fungerar bra att lägga i, men det verkar fälla ut lite kalk ur betongen de första veckorna då den är lite vitare. Fick prova mig fram med olika fabrikat för att hitta rätt färg för att få det att passa ihop med gammal betong
   
 13. S
  Medlem · västra götaland · 129 inlägg

  singemoller

  Medlem
  Bilden är på det jag lade till för 2 år sedan, tyvärr fel färg på fogen. Det var innan jag hittat rätt...
   
 14. P
  Medlem · 127 inlägg
  Vad har du under? Du nämnde grus? Hur djupt? Om det funkar hyggligt att laga där det spricker så kan man ju absolut göra det framåt våren. Känns som en okej åtgärd jämfört med att rensa ogräs.
   
 15. J
  Medlem · 4 inlägg

  Josefin Bergman

  Medlem
  Vi blandade cement med vanlig fogsand 1:3 och fogade vår takade skifferuteplats med för några veckor sen, vi sopade ut blandningen torr och vattnade försiktigt i. Det ser snygg ut än så länge iaf
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.