Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. engs

  Tips för tralläggning!

  12-14% fukthalt enligt en fuktmätare jag har på en ny snittyta mitt i en trall.
  engs · okt '18 · 207 svar · 203,8k läst
  ·
 2. Marlen Eskilsson

  Altanskolan - regler, utformning, trall, virke, grund och belysning på altanen

  Altanskolan Del 1 - Reglerna för att bygga altan Del 2 - Utforma altanen, storlek, form, trappor Del 3 - Välja trall till altanen Del 4 - Välja dimensioner på virke till altan Del 5 - Plintar och grundläggning Del 6 - Belysning vid altanen
  Marlen Eskilsson · jan '17 · 0 svar · 10,7k läst
  ·
 3. Marlen Eskilsson

  Om olika träslag till trädäcket

  Här kan du läsa om för- och nackdelar med olika träslag till trädäcket. http://www.byggahus.se/artiklar/traslag-till-tradacket
  Marlen Eskilsson · mar '11 · 0 svar · 27,2k läst
  ·
 4. H

  Nytt trädäck, åsikter!

  [citat] Svenskt trä rek 45x95 https://www.svenskttra.se/nya-rekommendationer-for-laggning-av-trall/
  Heinel · 9h · 72 svar · 8,0k läst
  ·
 5. Dalbotös

  Planteringsbord modell XL

  Jag har byggt en liknande som den på bilden ovan men istället för stenplattor har jag bara vanlig längsgående trall. Funkar finfint och mycket billigare, man slipper dessutom stående vatten ovanpå vid regn.
  Dalbotös · 10h · 9 svar · 424 läst
  ·
 6. T

  Trappa med bänk och förvaring till altan - allt i ett

  [citat] Bra fråga, jag glömde kolla dynorna efter senaste dygnets spöregn och nu är vi i sommarstugan i helgen. Jag får helt enkelt kolla på söndag kväll och svara då. Vinkeln på ryggstödet är 20 grader.
  Trallalaaa · 11h · 4 svar · 681 läst
  ·
 7. F

  Fälla in gallerdurk i trädäcket

  Det blev en gallerdurk från Weland. Helt ok pris men 500 kr i frakt hade jag inte räknat med. Det var surt.
  Frågan · 11h · 3 svar · 295 läst
  ·
 8. P

  Nya rekommendationer för montering av trall (alla moment)

  Med 10mm glipa så är det ju extremt mycket glipa och man kan ge sig att allt man tappar trillar mellan. T o m kabanossen och majskolvarna :-) Nä, skämt och sido. Jag vill ha en liten glipa men inte en mm mer en 5mm. Och hade jag lagt min trall med 5mm så hade jag i dag haft 12-13mm glipa. Inget jag önskar.
  Pierre F · 17h · 37 svar · 3,7k läst
  ·
 9. H

  Operation plank!

  [citat] Nä, blandade ihop ditt och grannens garage och tänkte därför stående. Tja, i längden påverkas ju såklart obehandlat trä mer av väder och vind än om det är målat men främst av UV skulle jag säga. Drog upp en obehandlad 45x70 regel som stått nedbankad i lerjord, i söderläge, som stöd till ett ”tillfälligt” tvättsträck i 2 år igår. Ingen röta i delen som stått i
  Heinel · 21h · 65 svar · 8,7k läst
  ·
 10. F

  Lägga golvreglar för altangolv på stenplatta

  [citat] Tack för svar! Frågade en bekant som har erfarenhet av bygg och han kom med samma förslag. Så nu har vi handlat in en rulle syllpapp 0,2x15m. Ang. städning under trallen funderar jag på att göra en lucka/borttagbar del av en sektion. Får se hur vi löser det.
  Fredriq · 23h · 2 svar · 305 läst
  ·
 11. J

  Sviktar

  Med en meter mellan bjälkarna måste man använda regelvirke liggande, t.ex. 45x195 mm C 24. Knappast ett alternativ för altanen men möjligen för trappan.
  justusandersson · 1d · 3 svar · 500 läst
 12. Fairlane

  Vilken grill har ni?

  [citat] Jag är nybliven singel, så det är lugnt. :). Jag hade aldrig köpt 605 för normalpris, men nu var skillnaden för liten för att inte slå till på den. Det är väl sällan jag kommer behöva den större ytan, men någon gång blir det ju och då är det ju tacksamt.
  Fairlane · 2d · 123 svar · 11,0k läst
  ·
 13. P

  Vilken grill är egentligen bäst?

  [citat] Visst är det så. Problemet är att man inte hittar Mustangs grillar i någon fysisk butik, det verkar som att de bara säljs på nätet. Men det verkar ändå vara ett större märke, men kanske inte i Sverige, med en riktigt bra hemsida på finska och engelska. Dessutom ligger det med en hel del klipp på Youtube.
  Perramart · 2d · 275 svar · 76,1k läst
  ·
 14. K

  Materialkostnad trädäck

  Min senaste utbyggnad av trädäck gick på ca 25000:-. Då är det ca 100 kvadratmeter trall (28x120), höjden är från marken i ena änden och ca 180 cm över mark i den andra eftersom tomten lutar... det är iofs bara mtrl, arbetet gjorde vi själva.
  Knetech · 2d · 17 svar · 2,8k läst
 15. J

  Vekare bärlina på trädäck?

  Hej och välkommen till Byggahus forum! Det går bra. Vad som är lämpligt skruvavstånd bör man helst räkna på. Det är en funktion av övriga dimensioneringsval.
  justusandersson · 2d · 1 svar · 155 läst
 16. Ashes

  Tre uterum/trädäck, vilket ser bäst ut?

  [citat] Takfoten slutar ungefär vid altandörrens ovansida. Just nu lutar tomten inåt mot huset vilket vi ska åtgärda då vi dränerat och vill ha lutning utåt. Efter det kommer marknivån att ligga kanske 10 cm under dörren och så plintar och trädäck på det. Då har vi bara 210 cm från trädäck till takfot. Det är ett knepigt hus att bygga altan till. :worried:
  Ashes · 3d · 16 svar · 969 läst
  ·
 17. T

  Cementplattor och ogräsättika?

  [citat] http://www.jape.se/gron-fri/
  tergo · 3d · 4 svar · 380 läst
 18. Z

  Reklamera trall

  [citat] Jo, jag handlade på beijer och de brukar va hyfsade, det står i finstilta att jag får byta under lång tid men mitt problem ligger i 4,8m långa brädor och 2,65m bädd på släp i Göteborgs trafik. Klart jag då tog hemleverans och då plockade handlaren åt mig och jag vill inte åka tillbaka mer än en gång... Fast jag är inte snickare utan jobbar med IT så jag är bara i
  Zkee · 3d · 26 svar · 5,2k läst
  ·
 19. Mjölsered

  Altan/trädäck, Hur stora hörn och hur lågt under ytterdörr?

  [citat] Har du liggande panel på huset kan du gå så högt upp som möjligt. Har du ståendes blir det värre, jag har stående och har ett mellanrum på ca 45mm. Jag hade kapat hörnet så att det blir samma längder runt om precis som på bilden.
  Mjölsered · 4d · 4 svar · 455 läst
  ·
 20. T

  stensätta uteplats

  Ungefär så. Med fiberduk menar du markduk, antar jag, inte sån där som man använder för att skydda växter mot frost. Padda inte för tjocka lager åt gången, det är bättre att göra det i omgångar men det beror också på hur tung paddan är.
  TottoGBG · 4d · 4 svar · 341 läst
  ·
 21. J

  Takterrass

  [citat] Tack för svar! Altandörr finns redan. Jag tänker också som du att själva bygget omfattar trall samt räcke. Sen är det ju möjligtvis också att syftet/funktionen med taket ändras, alltså att det sedan blir en plats som man vistas på - kanske att det också blir något som omfattas av bygglovet!? Konstruktionsritningar för taket finns, så jag tror att det enkelt går att själv
  jowal · 5d · 2 svar · 621 läst
 22. R

  Höjd över plattor?

  Jag har ung. 50 cm i ena änden av min altan och har lagt murblock (leca) som ramen/bärlinan vilar på, och upplever det som väldigt stabilt. Dock, om man ska ha högre staket/spalje eller tak behövs nog plintar.
  RJMS · 5d · 2 svar · 510 läst
 23. Åsa Lund

  Altan soldäck

  Såpade däcket igår. Lade på såpa med roller. Det blir ljusare och jämnare i färgen om nån vecka. [bild]
  Åsa Lund · 5d · 2 svar · 480 läst
  ·
 24. G

  Snedställda vertikala ribbor till staket

  Jag ville ha lite tätare för att matcha med hus och omgivning. 180 ger ett lite "råare" intryck men är helt övertygad om att det också blir väldigt bra! Ska du ändå bygga så såga till några reglar, kläm fast dem mellan två brädor och laborera dig fram lite med avståndet.
  Gizmokvack · 5d · 19 svar · 7,9k läst
  ·
 25. T

  Slimmad trallkonstruktion till takterrass? Tips och idéer

  Istllet för ställbara terassfötter kan du lägga en 10 mm pallbricka. Så justerar du med tunnare pallbrickor vid behov. Då sparar du ytterligare drygt 20 mm. 10 mm bricka+70 regel+28 trall = 108 mm.
  Tosse · 5d · 2 svar · 199 läst
  ·
 26. B

  Trappa till uteplats

  [citat] Ska kika lite på den lösningen
  Baskavoda · 6d · 16 svar · 832 läst
  ·
 27. Johannes Carlsson

  Sprucken beläggning uteplats

  Tycker det ser ut som någon sorts puts. Hade nog slipat lite, lagt på papp och sedan kanske trall att gå på. Går ju att slipa och måla om man vill ha den ytan
  Johannes Carlsson · 6d · 1 svar · 127 läst
  ·
 28. T

  Tips för konstruktion altan 50 kvm

  Ja. Helt rätt. Du mäter skillnaden mellan varje stegYTA, där marken blir den lägsta ytan
  tobbbias · 6d · 21 svar · 2,3k läst
  ·
 29. fremax

  Härdat glas infällt i altan?

  Nej, det räcker inte om du ska göra rätt. Härdat glas går ”helt” sönder till granulat vid brott vilket innebär att man ramlar genom. Laminerat skall det vara , gärna värmeförstärkt. Skulle tippa på att 8+8mm laminerat är säkert nog. Om du ändå envisas med det glaset skulle jag sätta upp något typ av nät/hönsnät/galler bakom så man inte åker genom när det går sönder.
  fremax · 6d · 8 svar · 4,2k läst
 30. P

  Nitor Wood Protection

  Vi fick fantastisk resultat på altanen med Nitor Wood. Jag köpte de billigare på nätet hos städshop.se
  Patricia76 · 6d · 9 svar · 20,1k läst
 31. PNO

  8 kantig sandlåda - konstruktionshjälp

  Något sådant här, kanske? [bild] Förvisso sexkantig, men principen blir lika om du vill göra den åttkantig. Jag började direkt på marken, ty en sandlåda är ganska kortlivad jämfört med en trädgård, så då blir den lättare att ta bort. Jag slog ner hörnstolpar och stolpar mitt på sidorna av 45x70. Eftersom du ska göra din låda åttkantig så bör du nog ha 45x90 i hörnen,
  PNO · 6d · 3 svar · 241 läst
  ·
 32. Fulkemisten

  Stekbord?

  [citat] Nä, förstår det. Tänkte mest tipsa om att du borde kolla med Fogas.
  Fulkemisten · 7d · 19 svar · 491 läst
  ·
 33. T

  Montera terrassmarkis

  Tack detta var bra information. Jag ska själv så småningom sätta upp terassmarkis i fritidshuset från Jula, bra då vet man vad för skruv man ska välja och inte välja. Lokala lilla bygghandel i närheten där säljer essves den var helt ok att använda med andra ord?
  TheGame · 7d · 18 svar · 658 läst
  ·
Laddar...