Byggahus.se

Företag påstår att det är mitt ansvar att de kopplat avloppet fel

 1. Flöjten5
  Medlem · Dalarna · 558 inlägg

  Flöjten5

  Medlem
  Hej, ska försöka summera det här lite lättbegripligt.

  Jag har anlitat ett företag för renovering av badrum, och de har i sin tur anlitat underentreprenörer som utfört de praktiska momenten.

  Snickarna bilade upp golvet och grävde fram avloppsrören, och rörmokarn tog vid och kopplade in det nya avloppet. Det gick flera rör ut ur rummet, ett för handfatet, ett för dusch, ett för toalett, och ett för avluftning. De tre första gick till avloppsstammen, och det sistanämnda upp på taket. Summa summarum så kopplade de nya avloppet på avluftningen, vilket visade sig när allt arbete var klart. Och skiten har ju svårt att pressa sig upp ändå upp på taket :) oavsett hur mycket man spolar.

  Jag sa även till rörisen när dom kopplade in nya avloppet att slå i en hink vatten och kolla i spolbrunnen, men det hoppade dom uppenbarligen.

  Det har varit en del turer efter det, då jag har ringt ut spolbil 2 gånger för undersökning (för jag trodde att det var stopp i stammen först), och det anlitade företaget har haft önskemål om 2 ytterliggare undersökningar. Så, jag har fina filmer som tydligt visar att de har kopplat fel.

  Nu är läget så att dom ska bila upp vardagsrumsgolvet och angripa rören därifrån. Och jag fick då veta att om jag vill ha ett dyrare golv än det som ligger, så får jag betala mellanskillnaden. Frågade då om dom inte kunde bjussa på ett golv som kompensation för att jag har stått utan badrum sedan november, och dessutom får vardagsrummet som byggarbetsplats under en tid.

  Svaret jag fick då var att de anser att det är good will nog, att de fixar felkopplingen. Jag svarade då att jag inte kunde förstå det resonemanget, men han jag pratade med hänvisade då till Boverkets regler, som tydligen lägger ansvaret på mig.

  Visst, jag har en viss förståelse för att jag som fastighetsägare har ett visst ansvar för allt arbete som sker. Men anlitar jag ett företag på totalentreprenad, och dom kopplar fel på ren okunskap. Är det verkligen mitt ansvar?
   
  • Laddar…
 2. E
  Medlem · Skåne · 9 126 inlägg

  etompau

  Medlem
  Att få ersättning för sveda och värk, verkar vara svårt vad jag har förstått, då det inte är lagreglerat (säger detta som lekman).

  Som så många gånger, du beställer en jobb/tjänst då gäller konsumenttjänstlagen. Den säger att arbetet ska utföras fackmässigt med rätt grejor och utbildning. Att sedan komma och påstå att du är ansvarig för allt arbete som sker låter som en dålig ursäkt.

  Bättre materialval vid byte av golv, inte ovanligt att man själv får så för mellanskillnaden.
   
 3. Mats-S
  Byggveteran · Sollentuna · 1 084 inlägg

  Mats-S

  Byggveteran
  Inte förvånad, finns ett antal hantverkare som totalt saknar yrkesstolthet, denna avsaknad ersätts istället av obegränsad besserwissermentatlitet, något som tydligen den här rörisen hade gott om.

  Helt sjukt hur han kunde klanta till en sådan basic koppling :mad:
   
 4. Flöjten5
  Medlem · Dalarna · 558 inlägg

  Flöjten5

  Medlem
  Nej, där är jag helt med på att det handlar om goodwill. Men att påstå att det är goodwill att åtgärda felet. Känns fel?
   
 5. R
  Medlem · 31 inlägg
  Nej det är inte goodwill att åtgärda ett fel som de som yrkesmänniskor orsakat. Du hade till och med tipsat de om ett sätt att kolla att det var rätt innan de var klara.

  Jag undrar lite varför de ska angripa rören från vardagsrummet? Det är i badrummet de gjort fel och om badrummet ändå är obrukbart är det väl lika bra att jobba där. Varför förstöra ditt vardagsrum också?
   
 6. L
  Medlem · Halland · 5 135 inlägg

  lordi

  Medlem
  Be dem visa var i BBR det står att du är ansvarig för att de har kopplat fel.

  Jag vet ju inte hur det ser ut på plats, men har svårt att se hur de ska kunna lösa det genom att bila upp vardagsrumsgolvet. Luftaren ska vara sammankopplad med övriga rör i badrummet.
   
 7. L
  Husägare · Stockholm · 601 inlägg

  Luddis_1

  Husägare
  Jösses vilken historia. Jag skulle neka dom till att förstöra ditt vardagsrum. Be dom fixa det via badrummet.
  Enda anledningen jag ser att dom vill gå via V-rumet är för att spara pengar på sitt eget misstag.

  Jag tycker du ska tala med en jurist, kolla via ditt försäkringsbolag lr villaägarna om du kan få stöd där.
   
  • Laddar…
 8. Bästa svaret

  H
  Moderator · Stockholm · 43 037 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Om vi antar att TS redan har betalat för den undermåliga badrumsrenoveringen. Så tror jag att det är bäst att vara samarbetsvillig. Firmor av den typen (sådana som gör grova fel), brukar vara rätt duktiga på att inte åtgärda. Och tar man till juridiken, så drar det ut på tiden, och firman gör bekvämlighetskonkurs.

  Så byggaren kan ha helt rätt när han säger att de gör detta som goodwill... De är visserligen skyldiga att fixa felet, men det kan vara så att det just nu är lite bättre för dem att åtgärda, än att göra konkurs. Är de inte på goodwill humör, så kanske de bara struntar i felet.
   
  Redigerat 12 jan 00:24
 9. C
  Medlem · 9 092 inlägg
  Även om det kostar en slant skulle jag plocka in en besiktningsman som är specialiserad på VVS-besiktningar för att hjälpa dig med argumentationen och övervaka att det åtgärdas på rätt sätt utan fusk och genvägar. För har de börjat slingra sig och ljuga ihop en massa sagor redan nu lär det inte bli bättre med tiden.
   
 10. R
  Medlem · 7 inlägg

  Rubank666

  Medlem
  Är inte luftaren kopplad på avloppsstammen?, trodde syftet med den var att lufta avloppsledningen?
   
  • Laddar…
 11. Flöjten5
  Medlem · Dalarna · 558 inlägg

  Flöjten5

  Medlem
  Luftningen går upp i väggen mellan vardagsrum och badrum. Så för att slippa göra om hela tätskiktet ska dom testa att koppla rätt genom vardagsrummet.
   
  • Laddar…
 12. Flöjten5
  Medlem · Dalarna · 558 inlägg

  Flöjten5

  Medlem
  Jättebra input! Ska överväga det faktiskt
   
 13. Flöjten5
  Medlem · Dalarna · 558 inlägg

  Flöjten5

  Medlem
  Badrumet är i övrigt klart :confused:
   
 14. Flöjten5
  Medlem · Dalarna · 558 inlägg

  Flöjten5

  Medlem
 15. Immobil
  Medlem · Blekinge · 10 060 inlägg

  Immobil

  Medlem
  Vad har den med avloppet att göra? :thinking:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.